Keskiviikko 18. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Erkki, Eero, Eerikki, Eerik, Erik, Jerker, Erika

Israelin silmät Hermonilla

"Hermonin takaisinvaltauksella Syyrialta vuonna 1973 oli Israelille suuri symboliarvo. Kun syyrialaisten yllätysiskussa kuoli 70 sotilasta, suksilla liikkuvien alppijääkärien koulutukseen alettiin kiinnittää yhä enemmän huomiota", Heikki Kangas kirjoittaa.
"Hermonin takaisinvaltauksella Syyrialta vuonna 1973 oli Israelille suuri symboliarvo. Kun syyrialaisten yllätysiskussa kuoli 70 sotilasta, suksilla liikkuvien alppijääkärien koulutukseen alettiin kiinnittää yhä enemmän huomiota", Heikki Kangas kirjoittaa.

Liki kolmen kilometrin korkuista Hermonvuorta sanotaan Israelin silmiksi kohti naapureita. Sen korkein huippu on Syyrian puolella, ja Israelin valvomalla alueella lakipiste kohoaa 2 400 metriin. 

Tammikuusta maaliskuulle Hermonilla on yleensä mahdollista lasketella. Viimeistään maaliskuun puolivälissä lumikerros kuitenkin ohentuu nopeasti, kun aurinko paistaa ja lämpötila vuoren ylärinteilläkin kohoaa yli 10 asteeseen. 

Israelin armeija valvoo Hermonia hiihtokeskuksen tuntumassa, jossa parhaina vuosina on päästy pujottelemaan jo joulukuun puolivälissä. 

 

Alueen talous on parantunut dramaattisesti sen jälkeen, kun Israel otti Golanin haltuunsa 1967. Juutalaisia alueella asuu noin 20 000, islamista 1000-luvulla eronneen druusilahkon jäseniä samoin 20 000. Korkein vakituiseen asuttu paikka on Majdal Shamsin druusikylä, jossa on liki 10 000 asukasta. 

Druusiasutus sijaitsee 1 100 metrin korkeudessa. Monet Golanin druuseista ovat vuosikymmeniä toivoneet pääsevänsä takaisin Syyrian alaisuuteen, vaikka heidän taloutensa on kohentunut matkailun myötä. Tosin juuri nyt laskettelurinteen käyttöä rajoittaa koronapandemia. Kymmenen vuotta jatkunut Syyrian sisällissota on myös häirinnyt Golanin asukkaitten arkea. 

 

Hermonin hiihtokeskuksen alapuolella on Newe Ativin kylä, jossa asuu noin 80 israelilaisperhettä. Suuri osa asukkaista saa elantonsa matkailusta. Muutamia Newe Ativin asukkaista on ollut armeijan aktiivipalveluksessa kotiseudullaan. He tuntevat paikalliset vuorenhuiput hyvin. 

Hermonin takaisinvaltauksella Syyrialta vuonna 1973 oli Israelille suuri symboliarvo. Kun syyrialaisten yllätysiskussa kuoli 70 sotilasta, suksilla liikkuvien alppijääkärien koulutukseen alettiin kiinnittää yhä enemmän huomiota. Erikoisjoukon tehtävänä on paitsi vartioida Hermonin vuoriseutua myös auttaa siviilejä, jotka saattavat joutua pulaan lumirajan pinnassa. 

 

Kun olen Hermonin päällä ihastellut lumisia ja kesäisiä maisemia, olen surrut niukkoja mahdollisuuksia rauhaan Syyrian kanssa. Nykyisellä presidentillä Bashar Assadilla ei edeltäjiensä tavoin ole tahtoa sopimukseen. Sovinto Israelin kanssa ärsyttäisi entisestään maan enemmistöä, sunnimuslimeita. 

Iran pitää läheistä yhteyttä Syyriaan. Iranista ovat saaneet Libanoniin erityistukea shiiamuslimien Hizbollahin sissit, joille aseet kuljetetaan Syyrian kautta. Hermon on kolmen maan leikkauspisteessä. Sen korkeat laaksot ovat olleet hyviä Hizbollahin operaatioille, jotka viimeksi vuonna 2006 provosoivat sodan Israelia vastaan. 

 

Hermonin alue on monella tapaa historiallisesti kiintoisa. Vuoren juurella on tärkeitten vesilähteitten äärellä raamatullisia kohteita, muun muassa Banias eli Filippuksen Kesarea ja Dan. Näitten lähteitten äärellä palvottiin muinoin epäjumalia, kuten kreikkalaista Pania, joka oli paimenten ja vesien jumala. 

Herodes Suuri rakennutti 2 000 vuotta sitten Hermonin kupeeseen Kesarean, jonka hänen poikansa Filippus otti pääkaupungikseen. Roomalaistyylisen asutuksen tuntumassa Jeesus kuuli Pietarilta ensimmäisen kristillisen uskontunnustuksen (Matt. 16): ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan poika.” 

 

Heikki Kangas 

 

Kirjoittaja on erikoistoimittaja, joka on asunut Israelissa vuodesta 1990 lähtien. UUTISET