Ilmoitusasiaa

Perheuutiset ovat nykyisin harvinaista herkkua Ristin Voitossa.

Tällä haavaa viimeinen kihlautumisilmoitus julkaistiin lehdessä kymmenisen vuotta sitten. Hää- ja vauvailmoituksiakin näkee lehdessä enää aniharvoin, tuskin edes kerran vuodessa.

Kihlautumisilmoitusten katoaminen kertoo joko siitä, ettei kihlautuminen ole enää helluntailaisten silmissä kovin suuri asia, tai siitä, ettei RV ole se foorumi, jolla iloinen asia halutaan saattaa julki.

Jälkimmäinen vaihtoehto lienee lähimpänä totuutta. Media ja ihmisten pyrkimykset näkyä palstoilla ovat muuttuneet. Sosiaalinen media kertoo paperilehteä tehokkaammin, että nyt me olemme kuulkaas toisillemme lupautuneet. Sama some levittää nopeasti ja laajasti kuvasarjojen kera myös hää- ja vauvauutiset. Paperisen ilmoituksen merkitys on lähes sama kuin häihin aiemmin vastaanotetut onnittelusähkeet – niiden aika on ohi. Posti lopetti korusähkepalvelun jo muutama vuosi sitten.

Vanhanaikaisena paperilehden ystävänä ajattelen (RV:n ilmoitusmyyjien nyökytellessä vieressä), että painetussa ilmoituksessa on juhlavuutta, ikiaikaisuutta, suorastaan lopullisuutta. Ristin Voitto -lehden virallinen ja järkähtämätön kanta on, että uskovaisten avioerojen harmillisen yleistymisen taustalla on ihmisten haluttomuus ilmoittaa naimisiinmenostaan Ristin Voitto -lehdessä. Syyseuraussuhde on aivan selvästi nähtävissä.

Muita hiljalleen harvenevia ilmoituksia ovat erilaiset seurakuntayhdistysten kokousilmoitukset. Mitä kertookaan pienen paikallisyhdistyksen perustamishetken itsetunnosta se, että sääntöihin on kirjattu hallitukselle velvollisuus ilmoittaa vuosikokouksesta valtakunnallisessa sanomalehdessä. Hymy sille.

Evankelistojen suositusilmoituksia näkee niin ikään nykyisin enää harvoin. Näiden ilmoitusten kieli on usein vanhahtavan herttaista: kerrotaan kuinka henkilö ”nauttii luottamusta” ja häntä ”suositellaan vastaanotettavaksi seurakuntiin”.

Helluntailaiset eivät ole tunnetusti mitään rohkaisuspesialisteja. Suositusilmoitukset ovat kuitenkin olleet kankeudessaankin ilahduttavia tapoja antaa työmyyrille tunnustusta.

Takavuosina ilmoittelulla Ristin Voitossa tavoiteltiin myös vähemmän rohkaisevia vaikutuksia. Lehdessä saatettiin ilmoittaa, kuinka joku henkilö ei enää nauti seurakuntansa luottamusta. Leikin juoneen kuului, että henkilö sai usein tietää epäluottamuksesta ensimmäistä kertaa lehdestä sen lukiessaan. Lehti-ilmoitus oli osa pienten piirien voimapolitiikkaa.

Vielä muutama vuosi sitten Ristin Voitossa selviteltiin jupakkaa, jossa paikallisseurakunnan riitaantuneet osapuolet kävivät keskustelua ilmoittelemalla vastakkaisista päätöksistään lehdessä. Onneksi tämä kalistelu jäi sivullisilta melko vähäiselle huomiolle.

On eräs perheilmoitus, joka ei ole lehden sivuilta kadonnut. Kuolinilmoitukset ja muistokirjoitukset kertovat yhä lähes viikoittain tarinoita uskosta, rakkaudesta ja luopumisesta. Ne ovat usein lehden kauneinta ja koskettavinta antia.


Anssi Tiittanen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.


40/201

Globaali helluntaiteologia esillä Åbo Akademissa – Keskustelu nostaa hitaasti päätään suomalaisessa yliopistomaailmassa
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa