Helluntaiherätyksen kohtalon vuodet

Helluntaiherätys on taitekohdassa. Kun vuoden 2017 jäsentilastot näyttivät, että liikkeemme koko oli pienentynyt viidellä henkilöllä, evankelistat peräänkuuluttivat, emmekö olisi voineet jotakin tehdä, että olisimme voittaneet vielä viisi henkilöä?

 

Viime vuoden tilastot ovat jo paljon karummat: liikkeen jäsenmäärä pieneni yli 500 hengellä ja kastettujen määrä putosi kolmanneksen – yli 300:lla. Tämä suuntaus olisi  varmasti ollut näkyvissä jo pari vuotta aiemmin, jos Suomessa ei olisi tapahtunut ”muslimi-ihmettä”, maahanmuuttajien laajamittaista kääntymistä, josta helluntaiseurakunnat nettosivat paljon.

 

Viimevuotinen vähennys lienee ainakin lähihistorian ensimmäinen suuri jäsenmäärän pudotus. Enää ei seurakuntien sisäinen kasvu riitä kattamaan taivaan kotiin muuttaneiden lukumäärää.

 

Olemme samojen lainalaisuuksien alaisia kuin kaikki muutkin hengelliset liikkeet. Ellemme uudista ja tee tarpeeksi isoja muutoksia tasaisen tilanteen vuosina, on edessä vääjäämättä  hiljainen vaipuminen merkityksettömyyteen. Pietistisen herätyskristillisyyden aikakaudelta tästä on lukuisia esimerkkejä.

 

Jo Syyspäivillä julkaistu helluntaiseurakuntien tilannekatsaus antoi viitteitä huolesta: 36 prosenttia vastanneista helluntaiseurakuntien kirjeenvaihtajista arvioi itse, että heidän seurakuntansa pienenee, ja 12 prosenttia arvioi, että se pienenee huomattavasti tai lakkaa kokonaan olemasta. Pelkään, että arviot saattavat olla vielä turhan optimistisia.

 

Olemme menettämässä lapsemme, menetämmekö vielä lastenlapsemme?

 

Kyseinen ilmiö oli tuttu myös ruotsalaisille sisarseurakunnillemme. Ruotsin helluntaiseurakuntien jäsenmäärä oli jatkuvassa laskusuhdanteessa vuosia, ja kieltämättä jotkut meistä tunsimme pientä vahingoniloa: ruotsalaiset eivät osaa rukoilla, herätyksen tuli on sammunut tai vierasta tulta on tuotu tilalle, liberalismi on vallannut, ja eihän siellä edes ole osattu todellista lähetystyötä enää tehdä vuosiin.

 

Onneksi voimme nykyään edes hieman vilkaista heiltä pientä esimerkkiä avaimista uuteen nousuun: selkeä helluntai-identiteetti, rohkea johtajuus, raikas karismaattisuus sekä uudistetut toimintamallit, jotka soveltuvat muuttuneeseen aikakauteen. Kaikki alkaa kuitenkin rukouksesta!

 

Enää ei riitä, että rehvastelemme helluntailaisuuden kasvusta Brasiliassa, kun Kainuussa kastettiin viime vuonna vain kymmenen. Emme voi julkisesti riemuita Indonesian ihmeellä, kun liikkeemme kutistui yli prosentilla. Meidän tulee nöyrtyä.

 

Siksi haluaisin kuuluttaa paaston. Nimikkokansallispäivänämme helluntaina, sunnuntaina 9.6.2019, pyydän: pidättäydy syömästä, huuda Jumalan puoleen, tehdään parannusta, kuunnellaan Jumalan ääntä ja tehdään, mitä hän pyytää. Kokoonnutaan rukoushuoneissamme niiden kanssa, joita vielä on. Ei tehdä suurta numeroa, tehdään se nöyrinä.

 

Vaikka Jumala saattaakin suvereenisti valita jonkun toisen kanavan kansamme ja maanosamme kohtalon kääntämiseksi, pyydetään, että Jumala voisi vielä meitäkin käyttää. Olisitko tässä pyynnössä kanssani?

 

 

Mika Yrjölä

 

Kirjoittaja on Helluntaikirkon ja Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja.
15/2019

UutisetVlogeissa painavia kysymyksiä voi lähestyä rennossa ilmapiirissä.
PääkirjoitusRukoileminen maan johtajien ja esivallan puolesta on arvokasta ja kristityille annettu tehtävä. Myös tulevien eduskuntavaalien puolesta on hyvä rukoilla. Tämän lisäksi jokaiselle kristitylle on...
UutisetVenäjän Helluntai- ja Baptistiunionien tärkeimmät teologiset seminaarit eivät saa enää ottaa sisään uusia opiskelijoita, Forum 18 uutisoi.

Molemmat seminaarit ovat olleet...
KolumniHelluntaiherätys on taitekohdassa. Kun vuoden 2017 jäsentilastot näyttivät, että liikkeemme koko oli pienentynyt viidellä henkilöllä, evankelistat peräänkuuluttivat, emmekö olisi voineet jot...
Raamatun äärelläYmmärrys Pyhän Hengen persoonasta ja toiminnasta uudestisyntyneessä ihmisessä muodostavat ehkä tunnetuimman ja keskeisimmän helluntaiteologisen korostuksen.
ArtikkelitKevät on ihanaa aikaa. Meille romaneille yksi kevään merkki on kansainvälinen romanien kansallispäivä 8. huhtikuuta. Päivän viettoon liittyy monenlaisia tunnelmia.

Erääss...
PikavisiittiRistin Voitto päätti etsiä Suomen itäisimpänä asuvan helluntailaisen. Löytyi aviopari Veikko ja Marja Sissonen.
MielipideKiitän Petri Mäkilää erinomaisesta todistuspuheenvuorostaan Ristin Voiton äskettäisessä pääkirjoituksessa (RV 12/2019). Myös Lukijalta-palstalla oli tästä samasta asiasta rehellinen, hyvä kann...
MielipideViime vuosien aikana olen suureksi murheekseni havainnut, että vaikka maamme ja kansamme elää jatkuvasti syvenevässä moraalisessa pimeydessä, seurakunnissamme ei tätä tunnuta havaitsevan. Tar...
MuutBible journaling yhdistää Raamatun lukemisen ja askartelemisen, kun rohkaiseva
teksti kirjoitetaan kauniisti paperille ja koristellaan.
UutisetKiinassa on jo enemmän kristittyjä kuin kommunistipuolueen jäseniä.
Uutiset”Sosiaalinen media on syytä alkaa ottaa tosissaan. Se on paljon voimakkaampi ase kuin kristityt ymmärtävät”, mediaguru Phil Cooke korosti Helsingin Saalemin Mediapäivässä 3. huhtikuuta.

...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan