Kun juuri neljä vuotta täyttänyt pojanpoikani pettyi leikin saamaan käänteeseen, sitä ei voinut olla huomaamatta. Hän risti kädet rinnalleen (yllättävän ketterästi cp-vammaiseksi), roikotti päänsä alas ja huokaili kasvot kurtussa: ”Harmittaa, harmittaa.” Kun tätä kesti aikansa, ehdotin, että alkaisimme puhallella saippuakuplia. ”Joo!” ilostui poika ja hetkessä pettymyksen tuottama harmitus oli tipotiessään ja lapsi suloisen innostunut ja valoisa oma itsensä.
Ei se harmitus aina mene ohi yhtä helposti. Ei ainakaan meiltä aikuisilta. Persoonallisuudesta, iästä, elämänkokemuksesta ja kypsyydestä riippuen suhtautumisemme pettymyksiin vaihtelee lievästä nyreydestä tuhoisaan raivoon. Pettymyksellä saattaa siis olla vaaralliset seuraamukset, ellei sitä käsitellä asianmukaisesti.
Se, petymmekö, miten usein petymme ja miksi petymme, riippuu paljolti odotuksistamme. Mitä suuremmat odotukset, sen ankarammat pettymykset, kun asiat eivät mene haluamallamme tavalla. Saamatta jäänyt ylioppilaslakki harmittaa kokeisiin paneutunutta ja yliopisto-opinnoista haaveilevaa luultavasti paljon enemmän kuin toista, jolle kirjoitukset olivat vain jonkinlaista pakkopullaa ajelehtivassa ja päämäärättömässä elämänvaiheessa.
Pettymykseen sekoittuu usein turhautuneisuutta, ahdistusta, vihaa, jopa pelkoa. Menetykset saavat aikaan surua ja tarvetta tulla kuulluksi, lohdutetuksi ja ymmärretyksi. Siksi pettynyt tarvitsee myötäelävää rinnallakulkijaa.
Tapa suhtautua pettymyksiin ja vaikeuksiin on myös yksilöllistä. Emme voi vähätellä kenenkään tunteita. Yhdelle kissan kuolema on yhtä suuri suru kuin toiselle perheenjäsenen menetys. Neuvomisen sijasta meidän tulisi lohduttaa pettynyttä kuuntelemalla häntä niin kauan kuin hänellä on tarve käydä läpi menetystään.
Hengellisessä elämässäkin pettyneisyys voi johtaa ikäviin tilanteisiin. Pastoriin, vanhimmistoon tai vain johonkin seurakuntalaiseen turhautunut saattaa kääntää selkänsä paitsi yhteisölleen, jopa Jumalalle. Yllättävän moni syyttää Jumalaa pettymyksistään sen sijaan, että käsittelisi asiat itse suoraan pettymyksen aiheuttajan kanssa. Ehkä kyseessä olikin väärinkäsitys? Ehkä erilaiset näkemykset voitaisiinkin kokea rikkautena uhkan sijasta? Tai ehkä tämä seurakunta ei todella ole minulle sopiva? Senkin voin todeta ystävällisesti ja lähteä asian käsittelyn jälkeen hiljaa ovien paukuttelun sijasta.
Ehkä voimme yrittää ymmärtää eri mieltä olevia ja sallia orvokin kukkia kielon rinnalla niin kauan kuin kumpikin pysyy Jeesukseen juurtuneena. Olosuhteille emme voi mitään, mutta jos opimme sietämään eri mieltä olevia, emme petykään niin herkästi. Toki sietämiselläkin on rajansa. Kristityillä se on nykypäivänä siinä, missä jokin eksyttää ja poikkeaa Raamatusta. Mutta ei tämänkään puolen esiin tuomisessa tarvita vihakirjoituksia, hylkäämisiä, hyökkäyksiä ja nimittelyjä.
Jos Jeesus kehotti meitä siunaamaan vihamiehiämmekin, emmekö antaisi anteeksi ja siunaisi myös niitä, jotka ovat aiheuttaneet meille pettymyksiä? Onhan pettymys kriisin tavoin yös mahdollisuus. Ehkä luopumisen kautta syntyy jotakin uutta? Sitä paitsi Jumalan hellyys hoitaa syvimmätkin haavat. Hän ei meitä petä eikä jätä.
Salme Blomster Kirjoittaja on Trigonos ry:n toiminnanjohtaja.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...