Katselin lukioaikaista luokkakuvaani. Muistin, etten ollut aikoinaan tyytyväinen siihen; hiukset olivat muka huonosti ja ilmekin nolotti. Tuntemukset muistuttivat siitä, kuinka epävarma olin noihin aikoihin omasta ulkonäöstäni ja itsestäni, ja aloin surra sitä 17-vuotiasta Elinaa, joka ei osannut iloita Jumalan luomistyöstä. ”Minähän olen tuossa kuvassa kaunis!” ajattelin. ”Miksi en osannut olla kiitollinen siitä? Kuinka paljon onnellisempi nuori olisin ollut, jos olisin nähnyt itseni siten kuin nyt näen.”
Heti perään rauhoittelin itseäni sillä tiedolla, että epävarmuus kuuluu nuoruuteen ja on normaalia oppia iän myötä hyväksymään itseään enemmän. Jos olisin tuolloin, ulkoisesti kauneimmallani (jos vanhaan sanontaan on uskominen), ollut myös sisäisesti kukoistavimmillani, tulevaisuudennäkymäni olisivat aika toivottomat. Nyt neljänkympin korvilla voisin vain alkaa surra mennyttä kultakautta ja alkanutta rapistumista.
Kielitietieteilijäystäväni vertasi hiljattain toisiinsa länsimaisen yhteiskunnan ja afrikkalaisen swahilikulttuurin näkemystä elämästä. Hän piirsi ilmaan kaaren, joka kuvastaa länsimaista elämänkaariajattelua: elämän huippukohta on jossakin keskellä, ja sitten alkaa alamäki. Ajattelutapa näkyy muun muassa siinä, että sana "vanha" on niin kielteinen, että iäkästä ihmistä kutsutaan mieluummin senioriksi, ikäihmiseksi tai varttuneeksi henkilöksi kuin vanhukseksi.
Swahilien kulttuurissa elämä nähdään puolestaan nousujohteisena janana, jossa iän karttuessa noustaan elämän huipulle. Samanlainen ajattelutapa löytyy myös muun muassa romanikulttuurista, jossa yhteisön vanhat jäsenet ovat kaikista arvostetuimpia.
Mielestäni jälkimmäinen näkemys on raamatullisempi kuin meille tutumpi ensimmäinen. Raamatussa vanhenemiseen liitetään hyvin myönteisiä asioita, kuten hengellinen kypsyminen, toisista huolta pitävä vanhemmuus ja Jumalan tuntemisen lisääntyminen. Henkilöitä, joille tulisi uskoa seurakunnan johtajuus, kutsutaan arvonimellä vanhin.
Lisäksi Sananlaskuissa verrataan Jumalan lapsen elämänpolkua auringonnousuun, joka ”kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka” (Snl. 4:18). Ymmärrän tämän valoisan tulevaisuudenkuvan liittyvän Paavalin kokemukseen, jonka hän jakaa korinttilaisille: ”Vaikka ulkonainen ihmisemme murtuukin, niin sisäinen ihmisemme uudistuu päivä päivältä” (2. Kor. 4:16).
Ehdotankin, että alkaisimme kristittyinä lanseerata swahilien ja romanien suosimaa nousujohteisen elämän mallia. Voisimme uida vastavirtaan ikuista nuoruutta ihannoivassa yhteiskunnassamme ja tehdä vanhuudesta, viisaudesta ja sisäisestä kauneudesta tavoittelemisen arvoisia asioita. Ihmisenä kasvu ja Jumalan tuntemisen lisääntyminen eivät luonnollisestikaan ole automaattisia ikääntymisen sivutuotteita. Mutta Jumalan yhteydessä eläessämme jokaisesta uudesta ikävuodesta tulee mahdollisuus oppia yhä enemmän Jumalan uskollisuudesta ja rakkaudesta sekä kasvaa hänen kaltaisuuteensa. Silloin voimme suhtautua maanpäälliseen loppuelämäämme iloisella odotuksella silloinkin, kun silmäkulmiin ilmestyy ryppyjä, selkää alkaa kolottaa ja askel hidastua.
Jeesuksen omalle vanheneminen ei ole alamäki vaan aina jatkuva löytöretki syvempään elämään – ja mahdollisuus tuon hyvän sanoman levittämiseen myös toisille.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...