Tiistai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila

Elämää antavat rutiinit 

On välttämätöntä, että meillä on hyviä tapoja, tottumuksia ja rutiineja, Timo Raassina kirjoittaa.
On välttämätöntä, että meillä on hyviä tapoja, tottumuksia ja rutiineja, Timo Raassina kirjoittaa.

21.1.2024 | Erään arvion mukaan 40–50 prosenttia siitä, mitä teemme päivittäin, tapahtuu tottumuksesta. UKK-instituutin mukaan rutiinilla tarkoitetaan niin juurtunutta tottumusta, ettei sitä ajatella, ellei joku tai jokin estä toimimasta ”vanhan kaavan” mukaisesti.  

Kun aiemmin asuin Jyväskylässä ja ajoin arkisin Keuruulle töihin ja takaisin parin vuoden ajan, oli pelottavaa välillä huomata yllättäen, että minähän olen jo kotona. Automatkasta oli tullut niin rutiini, että sitä ei edes aina ajatellut ja huomasi vain olevansa perillä. 

Minulla oli myös aiemmin tapana pestä hampaat vain iltaisin, kunnes joitain vuosia sitten kävin hammaslääkärissä ja hampaistani löydettiin muistaakseni viisi reikää. Tämän jälkeen olen ottanut tavaksi pestä hampaat aamuin illoin, ja koska siitä on tullut tapa, ei sitä edes aamulla huomaa tai ajattele.

 

 

      On välttämätöntä, että meillä on hyviä tapoja, tottumuksia ja rutiineja.

 

On tärkeää, että pysähdymme säännöllisesti pohtimaan oman elämämme tapoja ja tottumuksia. Sillä se, mitä toistamme, sellaisiksi tulemme, oli kyseessä mikä elämän osa-alue tahansa. Loppujen lopuksi elämässä on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta rutiineihimme voimme vaikuttaa. Elämämme suunta muodostuu lopulta päivittäisistä tavoista ja tottumuksistamme. 

Helluntailiikkeessä puhumme usein, että emme halua olla kaavoihin kangistuneita, ja on totta, että välillä on hyvä ravistella totuttuja tapoja. Mutta samalla ihmiselämän kannalta on välttämätöntä, että meillä on hyviä tapoja, tottumuksia ja rutiineja, sillä ilman niitä emme selviä. Jumala on antanut meille Raamatussa malleja hyviin tottumuksiin. Esimerkiksi viikoittainen lepo, päivittäinen hiljentyminen ja terveelliset elämäntavat ovat meille annettuja lahjoja.  

 

Raamattu puhuu monessakin kohdin tavoista ja niiden merkityksestä. Jeesuksen elämässä hyvien tottumusten merkitys näkyy monessa kohdin. Jeesuksen perheellä oli tapana mennä vuosittain Jerusalemiin pääsiäisjuhlille (Luuk. 2:41–42), ja myöhemmin kerrotaan, kuinka Jeesus tapansa mukaan meni synagogaan (Luuk. 4:16). Jeesuksella oli myös tapana rukoilla Öljymäellä (Luuk. 22:39). Apostolien teoissa (17:2) puolestaan kerrotaan, kuinka Paavali tapansa mukaan meni synagogaan keskustelemaan ja kertomaan ilosanomaa Kristuksesta. 

 

Millaisia elämää antavia rutiineja sinulla on? Mitkä ovat ne elämää antavat rutiinit seurakunnassamme, joita tarvitsemme?  

Ja mikä olisi se yksi uusi tai jo ennestään tuttu elämää antava rutiini, jonka voisit ottaa käyttöön tänä vuonna? 

Älä yritä aloittaa montaa uutta tapaa kerralla, vaan valitse yksi hyvä, hengellistä elämää vahvistava tapa ja pysy siinä. Ehkä se voi olla yhden luvun lukeminen Raamatusta joka aamu tai viikoittainen osallistuminen seurakunnan toimintaan mahdollisuuksien mukaan. Vuoden päästä voit lisätä toisen hyvän tavan, ja 20 vuoden päästä sinulla on jo 20 hyvää rutiinia. Näin pienet rutiinit arjen keskellä luovat elämää pikkuhiljaa ja ohjaavat meitä oikeaan suuntaan Jumalan armosta. 

 

Timo Raassina 

Kirjoittaja toimii Helsingin Saalem-seurakunnan hallintojohtajana.UUTISET