Ehtoolliskäynnillä

He eivät koskaan ole nousseet otsikoihin, eivätkä parrasvaloihin. Eivätkä he ole sinne pyrkineet. Häistä, jotka pidettiin joskus kuusikymmentä vuotta sitten, ei kohuttu sosiaalisessa eikä muussakaan mediassa. Tosin Facebookin peukutuksista olisi ollut kovin vähän apua niissä olosuhteissa, joissa he yhteistä elämäänsä alkoivat rakentaa.

– Muistatkos sinä, kuinka kauan me olemme yhdessä olleet, kysyy toinen.

– No, enhän minä…, vastaa toinen ujosti naurahtaen.

Epävarmuus ja muistamattomuus piiloutuvat hymyn taakse. Todellisuudessa muistisairaus on armoa antamatta pyyhkinyt mielestä vuodet ja vuosikymmenet. Mutta toinen kyllä muistaa.

– Siitä alkaa olla kohta kuusikymmentä vuotta!

Tuo muistamaton painaa katseensa lattiaan ja hymyilee epäuskoisena. On kuitenkin niin tottunut toisen leikinlaskuun, ettei nytkään pane pahakseen, vaikka itse on muistavinaan aivan toisin.

– Älähän nyt! Nuoriahan me vielä, niin nuoria…

Toinen tarttuu kaulasta. Vetää lähelle. Näyttää unohtuvan itsekin hetkeksi ajatuksissaan jonnekin menneille vuosille.

– Niinhän me oltiin. Nuoria. Sinä ja minä.

Muistot kimaltavat kostuneessa silmäkulmassa.

Vieras katselee heitä monin miettein. Ihmisiä, jotka edelleen rakastavat. Kotia, jonka he yhdessä aikoinaan rakensivat. Liittoa, joka kestää tämänkin, että suhde on viime vuosina kaavoittunut omaishoitajuuden tarkkaan kaavoittamiksi rutiineiksi.

Seurakuntaan pääsee irrottautumaan kerran kuukaudessa kotiseurakunnan jumalanpalvelukseen. Sillä viikolla, kun toinen on laitoksessa intervallijaksolla. Seurakunta on tuttu, sillä sille he molemmat antoivat aikoinaan elämästään suuren osan – kaiken liikenevän vapaa-ajan. Nyt toiminnasta vastaavat uudet ihmiset, uudet nimet. Kirkon eteisessä on kuitenkin mukava tavata vielä joku tuttu. Joku, joka muistaa.

– Jos sen kuukausiohjelman kuitenkin saisi tänne kotiin. Tietäisi edes rukoilla ihmisten puolesta, vaikkei muuhun pysty ja vaikkei itse pääsisikään mukaan.

Äänessä ei ole pettymystä eikä katkeruutta, kun hän esittää vieraalle pienen pyyntönsä. Tuvassa on levollinen kiireettömyyden tuntu. Talkoot on heidän osaltaan tehty. Nyt on toisten vuoro.

– Hän on aina ollut niin tavattoman hyvä ihminen.

Puolison toteamus havahduttaa vieraan. Ja tuo ”tavattoman hyvä” hymyilee tyypilliseen tapaansa hieman hämillään.

Tuttu laulu löytyy kuitenkin sen enempää etsimättä, sillä laulun sanoma on vuosikymmenet sitten juurtunut syvälle sieluun. Syvemmälle kuin muistisairauskaan ulottuu.

– Kiitos sulle Jumalani, armostasi kaikesta…

Harmaat päät kumartuvat yhdessä ehtoollishetkeen. Vieras jakaa leivän ja viinin.

– Muistathan sinä tämän? kysyy toinen tukien toisen vapisevaa kättä.

– Kyllä minä muistan. Kyllä minä tämän…

– Ja Jeesuksen? toinen varmistaa.

– Ja Jeesuksen, toinen vastaa.

Kiitollisuus purkautuu rukoukseksi hiljaisena kuiskauksena. Käsi kädessä, rinnakkain, niin kuin vuosia sitten, kun elämä oli nuori ja usko kokematon. Nyt, vuosikymmenten jälkeen paljon kokeneempina ja paljon koetellumpina, he kuiskaavat kiitoksensa Kristukselle, Vapahtajalleen.

Rakkauteen juurtuneina. Jumalan rakkauteen, josta heitä ei erota tuska, eikä ahdistus – eikä muistisairaus.


Heimo Enbuska

Kirjoittaja on Kuopion helluntaiseurakunnan johtava pastori.


13/2017

UutisetSuomalaisten kehittämä lapsi- ja nuorisotyön konsepti luottaa pehmeään shokkivaikutukseen.
Pääkirjoitus”Herra, olen antanut elämäni sinun lampaittesi kaitsemiseen, joten pidä sinä huolta minun karitsoistani.” Vielä jokin aika sitten tällaista Jumalan valtakunnan työntekijän rukousta pidettiin ihanteell...
Miten onKoordinaattorit Timo ja Pirjo Raunio, onko Juhannuskonferenssiin tulossa lasten puuha-alue?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että saamme pystytysapua, jotta puuhat voidaan kasata. Eri puolilta m...
UutisetLaskenut kävijämäärä pakottaa järjestäjiä pohtimaan tapahtuman uudistamista.
UutisetToiminta alkaa ensi syksynä Follow-opetuslapseuskoululla.
UutisetKansainvälisen Voice in the City -järjestön 1997 perustaneet evankelistat Suzette Hattingh ja Gayle Glaxton saapuvat jälleen Suomeen. He opettavat 20.–22. huhtikuuta rukouskoulussa Joensuussa. Tapahtu...
UutisetPienten paikkakuntien luterilaiset seurakunnat harmittelevat, ettei paikkakunnilta usein löydy palveluja saattoväelle.

– Meillä on tänä vuonna joka viikko yhdet tai jopa kolmet hautajaiset. Hau...
UutisetNämä illat ovat yhteiskristillisiä, ja saimme ilmaiseksi kerhotilan käyttöön Sahalahden nuorisotalolla, Rakkaus parantaa -iltoja koordinoiva Onni Sydänlähde kertoo.

– Tein mainoksia, jotka jo s...
UutisetHelsingin yliopiston ylioppilaskunnan talousjohtokunta päätti lopettaa MIKS-nimisen opiskelijayhdistyksen tukemisen. Yhdistykseen oli nimetty ”tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri”.

– Holokaus...
UutisetLähetystyön vajoaminen seurakuntien prioriteettilistalla huolettaa lähetysväkeä.
UutisetViron Jippii- eli Juhhei-lapsikuorolaiset tekivät lähetysmatkan Suomeen, kun he osallistuivat Forssassa ja Vihdissä järjestettyihin Ristin maa -tapahtumiin 11.–12. maaliskuuta.

Liki 40-jäsenine...
UutisetKirkon ruoka-avun piirissä on noin 106 000 suomalaista. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmis...
UutisetVarhaiskasvatukseen ja vammaisten lasten integroimiseen keskittyvä hanke on saanut kiitosta myös maan viranomaisilta.
UutisetJeesuksen hautakammiona pidetyn paikan restaurointi on valmistunut. Jerusalemin vanhassa kaupungissa Pyhän haudan kirkossa sijaitseva kammio suljettiin romahdusvaaran vuoksi vuonna 2015, ja sen entisö...
UutisetTunnettu, yli 80-vuotias evankelista Luis Palau sai kutsun tavata Guatemalan presidenttiä maata järkyttäneen tulipalon jälkeen. Tulipalo surmasi 8. maaliskuuta 40 valtion tyttökodin asukasta San Jose...
UutisetTänä keväänä julkaistu Disney-elokuva Kaunotar ja hirviö on puhuttanut maailmalla, koska se sisältää Disneyn elokuvahistorian ensimmäisen avoimesti homoseksuaalisen hahmon.

MTV uutisoi hil...
MielipideOlen ollut Ison Kirjan lähiopiskelijana kahteen otteeseen: ensin vuonna 2013 ja nyt 2016 syksystä alkaen. Olen siis opiskellut sekä ennen että jälkeen yhteistyön alkamisen australialaisen Alphacrucis...
MielipideToimittaja Heikki Salmela kyseli artikkelissaan (RV 11): ”Mitä suomalaiselle lähetystyölle tapahtui?” On sanottu, että jos yhteisö ei tunne omaa historiaansa, sillä ei ole myöskään tulevaisuutta.
...
Muut”Onko totta, että pahistytöillä on hauskempaa? Tutkimusten mukaan ei.” Näin alkaa kanadalaisen avioliittoluennoitsijan ja bloggaajan Sheila Wray Gregoiren teoksen takakansiteksti.

Tämän kirjan...
KolumniHe eivät koskaan ole nousseet otsikoihin, eivätkä parrasvaloihin. Eivätkä he ole sinne pyrkineet. Häistä, jotka pidettiin joskus kuusikymmentä vuotta sitten, ei kohuttu sosiaalisessa eikä muussakaan m...
MuutHäpeästä kärsivä voi uskaltautua hyväksyvässä suhteessa aidoksi ja näkyväksi.
MuutNuori pariskunta iloitsee siitä, että he saavat yhdessä palvella musiikillisilla lahjoillaan
ArtikkelitReformaation merkkivuosi nostaa esille kysymyksen kristikunnan jakaantuneisuudesta, ja siksi vuoden aikana on syytä kiinnittää huomiota myös kristittyjä yhdistäviin asioihin. Mielenkiintoisen näköalan...
MuutKorsolainen parlamentaarikko on yhdistelmä ulkoista levottomuutta ja sisäistä rauhaa.
PikavisiittiNastolan helluntaiseurakunnan nuorisopastori, Jonan aviomies ja kahden pojan isä Juha Kaukiainen rakastaa intiaaneja, muttei tiedä, miksi.

Kun katson peiliin, näen sieltä tarkat, kuulemma josku...
MuutRiitta Sintosen ateistin sotasuunnitelma petti hengellisessä kokouksessa (Uusi Tie 11/17).

– Stadionilla tunsin, miten Jumala rakastaa. Se oli täydellinen rakkaus. Ymmärsin, mitä tarkoittaa arm...
MuutKeuruulaiset naiset kutsuivat luokseen maailman kauneimmaksi kruunatun naisen.
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja