Päivittäinen kuntolenkkini on käynnistynyt. Vauhdittajana reitilläni on korvakuulokkeista kantautuva kotimainen musiikki. Laulajana on tunnettu edesmennyt suomalaisten tuntojen perustulkitsija.
Kuntoiluni keskellä laulun sanat jäävät usein hölkälleni tahtia antavan rytmin varjoon. Nyt tapahtuu poikkeus: ”Näitä arpia en enää peitä, ne on aarteita sittenkin ––.” Keskeytän hölkkäni. Kuulinko oikein? Arvetko muka aarteita?
Mikä ilmaisussa yllättää? Arvet ovat osa elämää. Niitä on niin monenlaisia. Joillekin ne ovat merkki sankaruudesta. Toisille ne ovat muistutus parantuneista haavoista tai uuden elämän synnyttämisestä. Niihin liittyvä sanoma voikin olla myönteinen.
Miksi sitten arpia myös salataan tai peitellään? Arvilla on aina oma yksilöllinen viestinsä niiden kantajalle. Elämän kolhut eivät ole vain ulkoisia, muille näkyviä merkkejä. Kannamme myös sisäisessä maailmassamme arpien kaltaisia näkymättömiä tunnemerkkejä.
Elämän kolhuihin ja arpiin liittyy paljon häpeää. Häpeä yhdistyy tunteisiin, kuten riittämättömyys, kelvottomuus, vajavaisuus tai pettymys. Syyllisyys liitetään virheelliseen tekoon. Sen selvittämisessä anteeksianto lääkitsee.
Entäpä häpeän tunteen lääkitys? Haluaisimme näyttäytyä muiden joukossa ilman näkyvää merkkiä epäonnistumisistamme. Olenko huonompi kantaessani näkyvää tai näkymätöntä merkkiä sellaisesta?
Onnistumme jokainen itsemme kolhimisessa. Naarmut ja haavat muistuttavat meitä siitä. Myöhemmin nähtävät arvet viestivät kipukohtien umpeutumisesta ja parantumisesta. Onko siis syytä hävetä sitä, mikä on eheytynyt?
Pelko siitä, miten muut reagoivat nähdessään haavan tai arven, synnyttää arkuutta. Onko parempi vain laastaroida ja puuteroida elämän kolhuja? Pelkoa vältellään usein kätkeytymällä naamareiden taakse. Tällöin ongelma voi olla siinä, että naamareista voi muodostua meille epätodellisuuden kasvot.
Potilaan, joka hakee haavoihinsa apua sairaalasta, ei tarvitse mennä sinne kolhujaan häveten. Avun saamisen ehtona eivät ole potilaan tietynlaiset tunteet. Hoitoa ei kielletä tai estetä myöskään haavojen tai ruhjeiden näkyvyyden perusteella.
Museoissa taas arpia ei enää hoideta. Siellä niiden kautta voidaan kertoa sankaruudesta tappiota uhmaten. Ne voivat viestiä voitoista tai tappioista, jotka kärsittiin usein yhteisen edun nimissä.
Kykenemmekö me olemaan omassa tai lähimmäistemme elämässä niitä tukihenkilöitä, jotka kuulemme arpien takana olevaa sanomaa oikein? Epäonnistumisemme ei ole kaiken loppu, vaan se voi olla uuden alku. Emme kersku epäonnistumisistamme, samalla kun kieltäydymme olemasta niiden vankeja.
Elämä ei ole kauneuskilpailu, jossa vähiten arpeutuneet tai kolhiintuneet ovat varmimpia voittajia. Kuntolenkkini pysäyttävä laulu päättyy sanoin: ”Valoon päin nyt varjoista kuljen ––.” Oikein ymmärretty arpien viesti valoa kohti kulkiessa on aarre. Se muistuttaa rajallisuudestamme, mutta samalla valoon suuntautuminen pitää elämämme varjot takanamme.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...