Älä odota herätystä

Helluntailaiset uskovat herätykseen: me laulamme siitä, me saarnaamme siitä ja me rukoilemme sitä. Liikkeemme on syntynyt herätyksestä niin Amerikan mantereella kuin koto-Suomessakin. Kuitenkin joskus herätyksen odottaminen on yhteistä vastuun pakenemista.

 

Herätys tarkoittaa yleensä kahta asiaa. Sen ensimmäinen merkitys on, että ihmiset ovat kiinnostuneita evankeliumista ja tunkevat sisään seurakuntiin ovista, ikkunoista ja pistorasioista. Toinen merkitys on, että mukaan tulee intoa, ihmeitä, merkkejä ja johnwimbereitä.

 

Yleisesti siis herätys on sitä, että Jumala tekee jotakin siistiä ja ihmisiä tulee uskoon.

 

Minä toivon herätystä. Minä haluan, että ihmiset tulevat uskoon ja Jumala toimii. Kuitenkin olen ajoittain huolissani herätyspuheistamme, jotka joskus ovat enemmän todellisuuden pakenemista kuin kristillistä todellisuutta.

 

Herätyksen odotuksesta tulee helposti jumalallinen ”yksi lääke joka vaivaan” -ratkaisu. Me pidämme huolta siitä, että rukoilemme herätystä ja Jumala pitää huolta seurakuntamme tavoittavasta työstä joskus tulevaisuudessa. Silloin voimme ummistaa silmämme siltä, saavutammeko oikeasti ketään nyt tai viiden vuoden päästä.

 

Suuri herätyksen väärinymmärrys on siinä, että saisimme jotenkin takaisin 50-luvun (tai 1800-luvun) Suomen luterilaisen yhtenäiskulttuurin, jossa kansa tunsi Raamattunsa,  vastusti homoliittoja ja kunnioitti pappia.

 

Tämä kulttuuri on kuitenkin kuopattu, eikä ole merkkejä, että se olisi nousemassa haudastaan – tai ainakaan sen varaan ei voi laskea. Moni kristitty ajattelee, että me voimme pistää päämme syvemmälle kilpikonnakuoreemme ja rukoilla kammiossamme. Sitten voimme joskus tirkistää ulos – ja katso! – maailma on muuttunut entiselleen ja voimme jatkaa uskonelämäämme kuten silloin ennenkin.

 

Maailma on mitä on ja kehittyy siihen suuntaan kuin kehittyy. Meidän tulisi olla hereillä sen suhteen, mitä yhteiskunnassa on tapahtumassa, ja erityisesti sen osalta, miten meidän tulee elää uskollisesti Jumalalle kohtaamissamme tilanteissa.

 

Eivät homoliitot, muut uskonnot, ateismi, postmodernismi, transsukupuolisuus tai tieteisusko katoa pois naapurustoistamme kielillä rukoilemalla tai silmät sulkemalla. Eilinen ei tule huomisen puvussa meitä vastaan, joten tehtävämme ei ole parkua pimeyttä vaan löytää yhdessä ratkaisu, miten kohdata tämän päivän ihmiset ja miten kasvattaa lapsemme elämään valona tässä ajassa, ei menneessä.

 

Olemmeko valmiita kohtaamaan ihmisiä ja heidän ongelmiaan herätyksen massauskoontulojen aikana, jos emme ole valmiita siihen nyt?

 

Jos emme ole valmiita sateenkaarilippuun kietoutuneisiin, läpilävistettyihin piikkikaulapantaveijareihin ensi sunnuntain jumalanpalveluksessamme, emme ole valmiita heihin herätyksen tiimellyksessäkään. Emme ole valmiita kulkemaan heidän vierellään heidän kasvuprosesseissaan, jos emme nyt näe heitä ensisijaisesti ihmisinä, Jumalan kuviksi luotuina.

 

Parhaimmillaan ajatus herätyksestä saa meidät rukoilemaan ja tekemään työtä, ei tuijottamaan tessalonikalaisten kanssa pilviä. Ei siis odoteta herätystä, vaan eletään herätyksessä.

 


Markus Mäenpää


Kirjoittaja on isä, seurakunta-aktiivi ja teologian jatko-opiskelija.
42/2017

UutisetKristillisdemokraattien kansanedustaja uskoo, että eutanasian vahva kannatus perustuu tietämättömyyteen ja pelkoon.
PääkirjoitusParhaillaan valiokuntakäsittelyssä oleva kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta jätettiin eduskunnalle viime helmikuussa. Veteraanipoliitikot Iiro Viinanen ja Esko Seppänen kertoivat...
Miten onSana ylistys herättää seurakuntalaisissa monia erilaisia mielikuvia. Seurakuntien ylistystavat ja -laulut myös jakavat kristittyjä. Usein kysymys on kuitenkin jostakin aivan muusta kuin...
UutisetSyksyn pimeimpään aikaan tuo valoa Helluntaiseurakuntien musiikki ry:n järjestämä yhteislauluristeily JOY. Tämän vuoden laivaristeily on jo yhdeksäs perättäinen HSM:n järjestämä laulumat...
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan kitarakuoro on päässyt finaaliin Radio Dein ja Kristillisen eläkeliiton järjestämässä seniorikuorojen kilpailussa.


Kälviän kuoro esitti sata vu...
UutisetLuterilaisessa kirkossa lanseerattiin erityinen sielunhoitokortti hengellisten toiveiden huomioimiseksi hoitotyössä.
UutisetKaikkien kristillisten yhteisöjen ei tarvitse olla samanlaisia.
UutisetKristitty motivaatiopuhuja Nick Vujicic esiintyi kaksi viikkoa sitten pidetyssä Nordic Business Forum -tapahtumassa. Kyseessä oli Vujicicin ensimmäinen vierailu Suomessa.


...
UutisetAktiivisesta maahanmuuttajatyöstään tunnetussa Salon helluntaiseurakunnassa kastettiin viime vuonna 48 maahanmuuttajaa. Tänä vuonna kastettuja on kahdeksan, viimeisimpänä eräästä Arabian...
UutisetNuoren pelaajan itseluottamus kasvaa, kun saa kuulua joukkoon ja onnistua.
UutisetJoulupukki-henkilön esikuvaksi mielletyn Pyhän Nikolauksen (engl. Santa Claus) haudan uskotaan löytyneen. Oletettu hautapaikka ei ole Korvatunturilla tai Pohjoisnavalla, vaan Turkin Anta...
UutisetYhdysvallat ilmoitti viime viikolla eroavansa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta. Ero on vastalause Unescon Israelin vastaisille lausumille, joita järjestö on viime vuosina antanut...
UutisetKansainvälinen ruokamarketketju Lidl on jälleen saanut valituksia sen muokattua pakkauksissa näkyvää kirkon kuvaa niin, ettei kirkossa näyttäisi olevan katolla ristiä.

Nyt retusoinnin kohteena...
MuutJotkut elokuvat yllättävät. Kerro minulle jotain hyvää kuuluu niihin. Leffan kuvaus enteilee helppoa ja kaunista nähtävää, mutta niiden mukana kuvaan vyörytetään myös suuri kysymys elämä...
KolumniHelluntailaiset uskovat herätykseen: me laulamme siitä, me saarnaamme siitä ja me rukoilemme sitä. Liikkeemme on syntynyt herätyksestä niin Amerikan mantereella kuin koto-Suomessakin. Kuit...
MuutJuutalaiset kirjanoppineet kritisoivat Jeesusta toistuvasti siitä, että hän paransi ihmisiä sapattina. Tiedän, että Mooseksen lain mukaan työnteko oli sapattina kiellettyä, mutta parantaminen...
MuutJerusalemin jälleenyhdistymisen juhlavuosi näkyi ja kuului lehtimajanjuhlassa. Jeesus on yhä enemmän juhlan keskiössä.
MuutVaikea sydänsairaus sai Aune Koivulan hakeutumaan Niilo Yli-Vainion kokoukseen heinäkuussa 1976. Kotiin palatessa rintaa ei puristanut enää ollenkaan.
PakinaMeillä oli tapana käydä yhdessä kahvilla. Saatoimme usein istua pitkän tovin hiljaa. Pyörittelimme höyryäviä kuppeja hiljaa käsissämme ja kuuntelimme kadulta tulevaa puheensorinaa ja lii...
ArtikkelitUutisointi turvapaikanhakijoiden suurista kristityksi kääntymisten määristä on hämmentävää. Migri eli Maahanmuuttovirasto epäilee kääntymisiä keinona saada turvapaikka.


Ek...
UutisetSuomalaisen messun juhlaversion on tänä vuonna nähnyt jo yli 25 000 ihmistä. Jyväskylässä messutilaisuus syntyy seurakuntien yhteistyönä.
PikavisiittiKylväjän lähetysteologi Jukka Norvanto haluaisi kehittyä ihmisten kehumisessa.
MuutUskonnonpedagogiikan tohtorikoulutettava Aino-Elina Kilpeläisen mukaan lapsen voi totuttaa iltarukoukseen jo raskausaikana (Kotimaa 40/17).


On havaittu, että vauva tunnistaa ko...
MuutTuoreen avioliittokirjan tekijät halusivat tuoda näkyviksi ne kivut, jotka vaikuttavat avioerojen takana.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan