Värikkäiden tapahtumien kavalkadi

Karen Kingsbury: Iltarusko. Englanninkielinen alkuperäisteos Sunset (Sunrise Series #4; USA 2008). Suom. Leila Uosukainen. Aikamedia 2023. Sid. 348 s.  

 

14.8.2023 | ”Hänen vuotensa Baxterien talossa olivat nyt ohi. Oli tullut aika siirtyä elämässä eteenpäin, ja Jumalan avulla hän onnistuisi siinä. Hän tarttui ikkunalautaan ja hengitti syvään kotinsa tuttua tuoksua. Hän selviytyisi tästä paikasta luopumisesta, koska hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Vaikkakin hyvästien sanominen raastoi hänen sieluaan.” 

Karen Kingsburyn Iltarusko-romaani alkaa asunnon myyntiaikeissa. Kirjailijan aiemmista romaaneista tuttu John Baxter valmistautuu astumaan avioliittoon Elaine Denningin kanssa ja pistää samalla vanhan kotinsa myyntiin. Muistot menneistä vuosista ovat hyvin voimakkaita. Suvun patriarkasta tuntuu kuin elämä olisi päättymässä talon myynnin myötä. 

Bloomingtoniin asettuneet Dayne ja Katy Matthews odottavat perheenlisäystä. Teatteririntamalla puhaltavat uudet tuulet. Flaniganien perheessä on suuria odotuksia Baileyä ja Connoria kohtaan, mutta sitten traagiset tapahtumat ja uutiset meinaavat masentaa kaikkien mielen.

 

 

     Päähenkilöt kipuilevat yhdessä ja yksin erinäisten ongelmien kanssa.

 

Yllättäviä raskauksia, mustasukkaisuutta, päihdeongelmia, luottamuksen menetystä, hääjärjestelyjä. Päähenkilöt kipuilevat yhdessä ja yksin erinäisten ongelmien kanssa. Lopulta rukous tuo avun moneen pulmaan ja ahdistukseen.  

Iltarusko-teokseen mennessä Kingsbury oli sepittänyt jo neljätoista romaania Baxterien suvun vaiheista. Neljäosainen Sunrise-sarja päättyy tähän romaaniin. Kaikki sarjan romaanit on suomentanut taidokkaasti Leila Uosukainen

Kingsburyn Baxter-romaanit sisältävät paljon risteyskohtia, jossa Baxterit ja Flanaganit pohtivat mahdollisuuksiaan lähteä vaihteleville poluille. Joitakin tällaisia juonenkäänteitä kirjailija kehittelee useiden romaanien ajan, kuten esimerkiksi John Baxterin ja Elainen avioliittoa. Toisen onnen takaa kurkistaa toisen epäonni. Koittaa uusien haasteiden ja vanhojen ongelmien kohtaamista samanaikaisesti. 

Varsin paljon kirjailija kuvaa jälleen aivan arkista elämänmenoa Bloomingtonissa. Tuntuu kuin hän pukisi amerikkalaisen unelman ruohonjuuritason kuosiin, joka on helposti ymmärrettävä ja myös realistinen.  

Täytyy myöntää, etteivät Baxterien hahmot sinänsä saavuta kovin monimutkaisia tai problemaattisia muotoja. Luulen, ettei tämä ole ollut kirjailijan tarkoituskaan. Hän keskittyy enemmän kuvaamaan räväkkää toimintaa, mukaansatempaavaa draamaa sekä kristillisiä sanomia. Niiden esittelijänä Kingsbury on kansainvälisen luokan tähti. Yksistään Sunrise-sarjaa on myyty englanninkielisenä toista miljoonaa kappaletta, mikä kertoo melkoisesta suosiosta. 

Kingsburyn romaaneissa kristillinen sisältö on ylitse muun: ”Tuosta uudesta elämästä kertominen sille samaiselle naiselle, joka oli vastuussa hänen elämänsä romahtamisesta, oli sellainen teko, johon Karen ei olisi pystynyt omassa voimassaan. Ja siinä olikin tilanteen kauneus. Hänen tämänpäiväinen vierailunsa Angelan luokse oli todiste siitä, että elävä Jumala oli olemassa ja että hän teki työtään tänäänkin. Ja todiste jostain muustakin. Karen tosiaan kesti kaiken Kristuksen avulla, joka antoi hänelle voimaa.” 

 

Jari Olavi Hiltunen


Tilaa kirja Aikashopista




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja