Valoisan vaikuttajan kaunis muisto - Ystävät ja yhteistyökumppanit muistelevat Vesa Halosta

Vesa Halonen (1963-2023)
Vesa Halonen (1963-2023)

30.11.2023 | Lukuisissa liike-elämän johtotehtävissä toiminut ja myös helluntailiikkeessä monin tavoin vaikuttanut Vesa Halonen on poissa. Hän siirtyi taivaan kotiin sairauden murtamana pyhäinpäivän aattona 3. marraskuuta 2023.  

Kiuruvedellä syntynyt ja siellä suurimman osan elämästään vaikuttanut Halonen kuoli rauhallisesti kotonaan Jyväskylässä rakkaan vaimonsa Siskon ja muiden läheisten ympäröimänä. Hänen elämänsä päättyi inhimillisesti ajatellen aivan liian aikaisin – vain 60-vuotiaana.    

Vesa Halonen muistetaan hänen myönteisestä persoonastaan ja innovatiivisesta toiminnastaan. Hänen työuransa liike-elämässä oli poikkeuksellisen monipuolinen. Hän palveli kahdeksan eri osakeyhtiön johtotehtävissä. Pisimmän yhtäjaksoisen työjakson Halonen teki Kiuruvedellä sähköohjauskeskuksia valmistaneen perheyrityksen Haloset Team Oy:n myyntijohtajana vuosina 1990–2001.  

Muutettuaan puolisonsa kanssa Jyväskylään Vesa Halonen siirtyi kokonaan uudelle toimialalle markkinointiviestinnän ja kustannustoiminnan pariin. Vuosina 2015–2020 hän työskenteli ensin Aikamedia Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkönä sekä myöhemmin myös toimitusjohtajana. Aikamediassa ollessaan Halonen kehitti merkittävästi yhtiön digitaalisia palveluja, laajensi toimialaa perinteisestä kustannustoiminnasta uusille aloille ja rakensi määrätietoisesti Aikamedian yhteistyöverkostoa.  

Työuransa viimeiset vaiheet hän toimi AlfaTV:n hallintojohtajana ja IRR-TV:n hallinto- ja talouspäällikkönä. 

 

Vesa Halonen syntyi uskovaan perheeseen ja tuli jo varhain mukaan Kiuruveden helluntaiseurakunnan toimintaan. Hän palveli aktiivisesti muun muassa isänsä perustamassa soittokunnassa, uuden rukoushuoneen rakentamisessa, Royal Rangers -leireillä sekä kotiseurakuntansa hallituksessa ja vanhimmistossa. Hän vaikutti helluntailiikkeessä vuosien ajan myös Ison Kirjan avioliittotyössä ja Brass Band -toiminnassa.   

Monet muistavat Vesa Halosen kohtaamisesta parhaiten hänen lämpimän hymynsä ja kunnioittavan tapansa, jolla hän suhtautui toisiin ihmisiin. Sama myönteisyys näkyi hämmästyttävänä vahvuutena ja valoisana elämänasenteena silloinkin, kun hän kohtasi vaikeuksia omassa elämässään, työssään tai terveydentilassaan.  

Yhteistyökumppanit luonnehtivat Halosta sanoilla energinen, idearikas, määrätietoinen ja luotettava työtoveri, joka pysyi aina yhdessä sovittujen asioiden takana. Hän oli herrasmies, joka halusi uskoa ihmisistä hyvää ja näki jokaisessa tilanteessa mahdollisuuden mennä eteenpäin.  

Vesa Halosen palliatiivinen hoito (lat. pallium tarkoittaa lämpöä ja turvaa antavaa viittaa) päättyi siihen, että hän sai siirtyä rakkauden viittaan kiedottuna puolisonsa sylistä hyvän Jumalan syliin odottamaan ylösnousemuksen kirkasta aamua.  

Halosen valoisaa ja lämmintä persoonaa jäivät puolison, kolmen pojan, kahden lapsenlapsen sekä muiden läheisten lisäksi kaipaamaan lukuisat ystävät ja kristillisen kentän toimijat eri puolilla Suomea.  

 

Leevi Launonen 

 

"Parhaiten muistan Vesan hymyn" – Muistoja Vesa Halosen persoonasta ja elämäntyöstä

 
Waltteri Haapala, Aikamedian hallituksen puheenjohtaja:
 
Vesa oli todellinen herrasmies, jonka käytös toisia ihmisiä kohtaan oli äärimmäisen kunnioittavaa. Vaikeissakin tilanteissa hän käyttäytyi kunnioittavasti toisia kohtaan. Hänen otteensa elämään oli positiivinen ja hän näki mahdollisuuksia jokaisessa tilanteessa. Vesa halusi uskoa hyvää ihmisistä ja tapahtumista viimeiseen asti.
 
Vesa oli omimmillaan uusien urien avaajana ja tulevaisuuden rakentajana. Hän kohtasi asiat asioina ja pystyi erottamaan ihmisen niiden keskeltä. Vaikka asioista olisi ollut erilaisia näkemyksiä, se ei vaikuttanut ihmisten kohtaamiseen tai käyttäytymiseen heitä kohtaan. Vesa arvosti työn tekemisen kulttuuria ja oli itse valmis näkemään vaivaa työssä onnistumisen eteen. Hän odotti myös työyhteisön jäseniltä korkeaa työmoraalia.
 
En ole tavannut toista ihmistä, joka olisi toiminut niin rauhallisesti muutosjohtajana kuin Vesa. Hän teki vaikeita päätöksiä ja toteutti strategiaa paineenkin alla esimerkillisesti.
Vesa oli ajoissa paikalla eikä myöhästellyt. Sovitut asiat pitivät. Vesa otti hyvin huomioon myös itseään nuoremman sukupolven. Hän ei halunnut ihmissuhteiden riippuvan vain työstä ja asemasta. Vaikka jouduimme kohtaamaan myös työyhteisössä teiden erkanemisen, se ei tarkoittanut yhteyden ja ihmissuhteen katkeamista. Tapasimme edelleen toisiamme, soittelimme ja viestimme kuulumisia myös elämän myöhemmissä vaiheissa.
 
 
Merja Larkkonen, Aikamedian entinen kustannuspäällikkö:
 
Parhaiten muistan Vesasta hymyn. Suurimman vaikutuksen minuun teki hänessä se lämmin ja myönteinen asenne, jolla hän suhtautui toisiin ihmisiin. Tuo sama myönteisyys näkyi hämmästyttävänä vahvuutena ja positiivisena elämänasenteena silloinkin, kun hän kohtasi vakavia vaikeuksia työelämässä tai terveydentilassaan.
 
Aikamediassa Vesa oli osaava, työtä pelkäämätön visionääri, joka uskalsi kehittää myös uusia toimintamalleja. Hän oli myös vahva verkostoituja, joka tuli hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Sanalla sanoen harvinaisen hieno mies.
 
 
Tanja Laulainen, IK-opiston rehtori:
 
Vesasta jäi vahvasti mieleen energinen, eteenpäin menevä, idearikas ja innovatiivinen henkilö, joka oli yhteistyössä sovitun takana ja luottamuksen arvoinen. Yhteistyö oli helppoa ja sujuvaa. Erilaisista näkökulmistakin voitiin aina keskustella. Vesa oli koko sydämellään Taivaan Isän asialla.
 
 
Seppo Haimakainen, Mainostoimisto Zeniitin toimitusjohtaja:
 
Vesan siirtyminen Kiuruvedeltä Jyväskylään Mainostoimisto Zeniitin palvelukseen merkitsi hänelle ammatillisessa mielessä uuden sivun kääntämistä. Hän tuli aivan uudelle toimialalle, oppi asiat hyvin nopeasti ja toi myös uutta näkemystä toimintaan. Zeniitti toimi hyvänä ponnahduslautana hänen myöhempiin tehtäviinsä.
 
Vesa oli hyvä ystäväni jo lapsuudesta saakka ja siksi tunsimme toisemme hyvin. Yhteistyötä olemme tehneet koko hänen työhistoriansa ajan.
 
Työelämässä Vesa toimi työparinani ja hänen kanssaan oli sitten hyvä jakaa arjen haasteita ja suunnitella tulevaa. Aamuvirkkuna kello 7 palaverit aamupaloineen tulivat myös hyvin tutuiksi. Vesa oli työtoverina ahkera, luotettava, osaava, suoraselkäinen ja jämpti. Sen minkä lupasi, hän myös teki. Hän oli myös helposti lähestyttävä – aito savolainen mies.

Anssi Tiittanen, toimittaja, RV:n uutis- ja verkkopäällikkö:

Vesa aloitti Aikamedian markkinointipäällikkönä vuonna 2015 ja pari vuotta myöhemmin toimitusjohtajana. Hän toi kustannusyhtiöön uudenlaista otetta, pyrkien monipuolistamaan yrityksen palveluvalikoimaa. Vesan kenties tärkein "lapsi" Aikamediassa on talouspalvelut-osasto, joka pienestä alkupurosta kasvoi nykyiseksi kymmenien asiakasyhteisöjen palveluntarjoajaksi.

Vesa ideoi Aikamedialle myös nyt lanseerattua Ajassa-sovellusta, mutta aika ei ollut Vesan vuosina vielä kypsä uudelle digiympäristölle.

Jouduimme kohtaamaan Vesan kanssa vuosina 2018-2020 yt-pöydissä toimiessani itse luottamusmiehenä. Tilanteet olivat raskaita paitsi tuolloin irtisanotuille, myös toimitusjohtajalle. 
Vesa joutui tahtomattaan saneeraajan rooliin. Hän oli halunnut uskoa liiketoiminnan nopeampaan elpymiseen. 
Emme olleet tuolloin tehdyistä ratkaisuista samaa mieltä, mutta säilytimme keskinäisen kunnioituksen. Arvostan yhä Vesan kykyä viestiä henkilöstölle positiivisesti ja innostavasti hyvin umpikujamaisissakin tilanteissa.

Olimme viimeisen kerran yhteyksissä noin vuotta ennen Vesan kuolemaa marraskuussa 2022, kun AlfaTV meni konkurssiin. Vesa vastasi tyynesti toimittajien puheluihin, vaikka ei voinut kertoa yrityksen tilanteesta juuri mitään. 
Kysyin lopuksi hänen henkilökohtaista vointiaan. Hän oli vielä tuolloin toiveikas syövän suhteen.

Kun viesti Vesan poismenosta tavoitti aikamedialaiset 4. marraskuuta 2023, puhelut ja viestit täyttyivät surusta, mutta myös lämpimistä ja iloisista muistoista entisestä toimitusjohtajasta.

Vesa Halonen oli eteenpäin katsova, unelmiin uskova ja toisia kannustava ihminen. Tuntuu siltä, että tarina jäi kesken.


 
Thorleif Johansson, seurakuntaneuvos ja mediatoimija:
 
Kaikki palaverit eivät aina ole kovin mukavia eikä niitä halua jälkeenpäin muistella. Mutta Vesan kanssa pidetyt olivat erilaisia. Valoisia. Niin monta kertaa nauratti ja laulatti jälkeenpäin, kun olimme visioineet ja ideoineet kaikenlaista. Yhtä hyvin Aikamedian Klondyken konttorissa kuin AlfaTV:n vastavalmistuneissa studiotiloissa. Tai Juhannuskonferenssissa, jossa tuolla kiireisellä toimitusjohtajalla oli ajan rahtunen jakaa kahvikupposen äärellä Aikatalossa.
 
Moni innostunut visionääri liitelee tukevasti irti maan pinnalta, mutta Vesa oli toisenlainen: hän perusteli tulevaisuuden näkymät hyvin. Iloisesti, erilaisiakin ajatuksia kunnioittaen mutta omaansa luottaen.
 
Vesa oli hieno mies! Ei vain asiakassuhteessa vaan sen ulkopuolellakin saimme vaihtaa monia ajatuksia uskon perusteista. Loistakoon hänelle nyt ikuinen valo!
 
 
Heikki Kumpulainen, emerituspastori ja Kiuruveden helluntaiseurakunnan vanhin:
 
Vesa oli minulle tuttu syntymästään asti, sillä hänen perheensä asui aivan naapurissamme. Vesa oli viisivuotias, kun hänen isänsä Valto Halonen perusti Kiuruvedelle vaskipuhallinyhtyeen. Pojat olivat reilusti torvensa pituisia aloittaessaan soittamisen. Vesa oli perheensä kanssa paljon mukana myös Kiuruveden helluntaiseurakunnan rukoushuoneen rakentamisessa vuosina 1981–1983. Rakennusaikana syntyi isompi soittokunta, jossa oli 16 soittajaa ja jota Vesan isä johti. Vesa soitti siinä ykköskornettia. Soittokunta toimi monia vuosia, esiintyi vierailuilla ja osallistui myös konferenssia varten koottuun soittokuntaan.
 
Haloset – Vesa, veljensä Osmo ja isä Valto – perustivat 1980–1990-lukujen vaihteessa perheyrityksen, Haloset Team Oy:n, joka on tuonut paikkakunnalle työtä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan.
 
Paikallisessa helluntaiseurakunnassa Vesa palveli yhdistyksen hallituksessa, myös sen puheenjohtajana, sekä seurakunnan vanhimmistossa tuoden työhön uusia ideoita. Yksi niistä oli seurakuntalehden perustaminen. Liekki-lehti ilmestyy edelleen moniväripainoksena. Vesan aloitteesta seurakunta tilasi myös Ristin Voitto -lehden kaikille jäsenilleen.  
 
Vesa oli lahjakas, pätevä ja tarkka tekemisissään. Kaiken mihin hän osallistui, piti olla tip top. Nyt 60 vuoden pituinen tuttavuus ja kaveruus on päättynyt – liian aikaisin.
 
 
Kaarlo Humaloja, Kiuruveden helluntaiseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja:
 
1970-luvun lopulla olin tullut perheellisenä paluumuuttajana Kiuruvedelle ja vuonna 1980 liityimme vaimoni kanssa Kiuruveden helluntaiseurakuntaan. Tilaisuudessa Halosista koostuva puhallinkvartetti soitteli reipasta musiikkia vanhalla rukoushuoneella. Nuorukainen Vesa Halonen oli yksi soittajista.
 
Vuonna 1981 seurakunta alkoi rakentaa uutta rukoushuonetta. Vesa oli yksi sitoutuneimmista talkoolaisista rakennuksella. Rakennusaikana soittokunnan jäsenmäärä laajeni, kun kansalaisopisto järjesti paikkakunnalla puhallinmusiikin kurssin. Itse olin mukana soittamassa tuubaa. Laajentunut soittokunta esiintyi sitten rukoushuoneen vihkiäisissä huhtikuussa 1983.
 
1990-luvulla Vesa Halonen tuli mukaan seurakunnan hallitukseen ja toimi myös sen puheenjohtajana vuosikymmenen lopulla. Tuona aikana, Heimo Enbuskan ollessa seurakunnan pastorina, meillä oli tapana kokoontua lähes viikoittain kolmistaan yhteisiin palavereihin: Heimo pastorina, Vesa hallituksen puheenjohtajana ja minä vanhimmiston puheenjohtajana.
 
Vesa oli myös käynnistämässä seurakunnassa jonkin aikaa toiminutta Royal Rangers -partio- ja nuorisotyötä. Näissäkin merkeissä meillä oli tapaamisia.
 
2000-luvun alussa pidimme monia hallituksen ja vanhimmiston yhteisiä palavereita mahdolliseen Helluntaikirkkoon liittymiseksi, mikä sitten toteutuikin vuonna 2006. Vesa oli myös ideoimassa ja kehittämässä seurakunnan sisäistä viestintää varten julkaistua Liekki- lehteä. Vuoden 2010 aikana pyysimme Vesan mukaan seurakunnan vanhimmiston jäseneksi, johon tehtävään hän sai myös seurakunnan siunauksen. Hän ehti palvella vanhimmistossa vain pari vuotta ennen Jyväskylään muuttoaan.
 
Näissä edellä kuvatuissa tehtävissä olimme Vesan kanssa tiiviissä yhteistyössä. Niissä kaikissa hän oli vaikuttajana johdonmukainen, tarmokas, idearikas, aikaansaava ja luotettava – niin yhteistyökumppanina kuin myös ystävänä.
 
 
Tomi Kuosmanen, johtava pastori, Vesan tuttava vuodesta 1996 ja ystävä vuodesta 2016:
 
Vesan tapa käsitellä ja kohdata pettymyksiä ja vastoinkäymisiä oli poikkeuksellinen. Kerrankin hän soitti ja kertoi saaneensa järkyttävän uutisen. Sovimme tapaamisen. Yllätyin, kun vastassa olikin tyyni ja hymyilevä ystäväni. Hänellä ei ollut koetuksenkaan hetkellä katkeruutta vaan luottamus suureen Jumalaan.
 
Vaikka Vesalla oli raskaita asioita omassa elämässään, hän jaksoi olla aina aidosti kiinnostunut toisten tilanteesta. Oman vaimoni sairastuttua syöpään, Vesa oli yksi niistä muutamista, joka eli aidosti rinnallani ja piti säännöllisesti yhteyttä. Tällaisen Vesan minä tunsin.
 
 
Valto Halonen, Vesan isä:
 
Vesa oli jo pienestä pitäen herrasmies. Silloin kun hän opetteli vasta kävelemään ja sattui kaatumaan, hän alkoi ensimmäiseksi ylösnoustuaan pyyhkiä housujaan. Hän nautti, kun sai suorat housut ja kissarusetin kaulaansa.
 
Kun Kiuruveden helluntaiseurakunnan soittokunta alkoi soittaa päiväkokouksissa, menimme Vesan aloitteesta aina jo kello yhdeksän aikoihin rukoushuoneelle soittamaan. Sillä oli arvaamattoman suuri merkitys valmistautumiseen kokousta varten.
 
Rukoushuoneen rakentamisen aikaan meillä oli kerran suuri urakka saada rukoushuoneen katto lämpöeristeineen ja höyrysukuineen aluskatetasolle valmiiksi yhden päivän aikana. Sääasema oli luvannut päiväksi varmaa poutaa. Työ aloitettiin lauantaiaamuna klo 9 ja se saatiin valmiiksi vasta sunnuntaiaamuna klo 6. Vesalle sattui tulemaan juuri tuohon aikaan flunssa, mutta kun oli aamuyö ja työporukka jo väsähtämäisillään, Vesa tuli silloin apuun ja niin toisetkin saivat voimia jatkaa työtä loppuun saakka.
 
 
Osmo Halonen, Vesan nuorempi veli:
 
Vesa oli omien sanojensa mukaan ”isompane”, kun joku oli joskus kysynyt, kumpi meistä veljeksistä on vanhempi. Minä kun taisin jo silloin olla veljeäni suurempi.
Vesa oli sellainen isoveli kuin veljen pitäisi aina olla: valmis auttamaan, kuuntelemaan, kulkemaan rinnalla – ja touhuamaan kaikkea kivaa.
 
Elimme hyvin suuren osan hänen elämästään tiiviissä kanssakäymisessä. Lapsuusiän jälkeen toimimme noin 30 vuoden ajan soittokuntakuvioissa sekä perheyrityksessämme vuosina 1988–2003. Vielä senkin jälkeen pidimme paljon yhteyttä, ja hänen muutettuaan vaimonsa Siskon kanssa Jyväskylään mahdollistuivat taas yhteiset kahvitteluhetket bensa-asemilla ja kahviloissa niin kuin ”silloin ennen”.
 
Välimme olivat niin hyvät kuin ne veljeksillä voivat olla. Emme aikuisina riidelleet koskaan mistään asiasta. Tämä tekee hänen lähdöstään vielä kipeämmän, vaikka toisaalta myös helpomman, kun mitään ei jäänyt sanomatta tai sopimatta.
 
Rohkenen väittää, että harvat veljekset ovat käyneet yhtä paljon kahviloissa kuin Vesan kanssa kävimme. Vaikka joskus tuntui, että vähän liikaakin, nyt se ei kaduta lainkaan. Nyt on hyvä mieli, kun tuli oltua tekemisissä ja osoitettua välittämistä silloin, kun se oli mahdollista. Tätä samaa olen viime vuosien kokemusteni perusteella ”saarnannut” kaikille tuttavilleni: olkaa yhdessä, matkustelkaa, siunatkaa ja välittäkää läheisistänne silloin, kun se on vielä mahdollista. Me teimme näin Vesan kanssa.
 
Hän ja puolisonsa Sisko tukivat meitä runsaasti vaimoni sairausaikana sekä hänen kuoltuaan vajaa vuosi ennen Vesaa. Minä puolestani sain auttaa heitä monin tavoin Vesan sairausaikana. Yhteistyö ja yhteiselo hänen kanssaan oli helppoa.
 

Muistolle
40/201

Muistolle8.1.2024 | Raahen helluntaiseurakunnan pitkäaikainen saarnaaja Esko Rautio sai taivaskutsun 13.11.2023. Hän menehtyi kolme ja puoli vuotta kestäneeseen vakavaan sairauteen 93-vuotiaana.
E...
Muistolle(5.5.2023) Pastori ja lähetystyöntekijä Niilo Mäenpää on kuollut. Hän menehtyi lauantaina 5. toukokuuta 88-vuotiaana. Häntä hoidettiin viimeisissä vaiheissa Kaarinakodissa Kaarinassa.

Mäenp...
MuistolleArvostettu Israel-lähetti Rauni Sisko Tuulikki Kaukonen (s. 21.1.1939) kuoli 17. huhtikuuta 2023, 84 vuoden iässä. Uskoon tultuaan Rauni kävi uskovien kasteella syksyllä 1962 Englannin Southamptonissa...
MuistolleRaimo Karmitz syntyi Suomen jatkosodan aikaan Pohjois-Savon Rautavaaran pitäjässä perheen esikoisena. Isän tultua uskoon 1955 perheessä alkoi hengellisten asioiden vaikutus, joka kosketti myös Rai...
MuistolleOsmo Sakari Hämäläinen, evankelista Ossi, kuoli 1. maaliskuuta 2022 Porvoon sairaalassa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.
Ossia jäivät kaipaamaan lasten lisäksi joukko seurakuntaystäviä Po...
MuistolleRitva Annikki Siren syntyi 2. huhtikuuta 1938 Kouvolassa ja muutti taivaan kotiin 1. maaliskuuta 2022 Helsingissä. Sairauden uuvuttamana Annikki nukkui pois levollisesti puolisonsa Samulin vieress...
MuistolleJyväskylän helluntaiseurakunnan arvostettu ja pitkäaikainen pastori Armi Hintikka ylennettiin kirkkauteen 16. tammikuuta 2022. Hän kuoli vakavan sairauden uuvuttamana puolisonsa Uskon ja poikansa Miko...
MuistolleAikaisin aamulla 20.12.2021 Uruguayn apostoli Altti Viljanen saapui voittajana maaliin kohtaamaan rakkaan Herransa, kuten hän oli toivonut ja rukoillut jo monta viikkoa. Tämä tapahtui Altin...
MuistollePerjantaina 12. marraskuuta 2021 pitkäaikaisen sairauden murtamana pois nukkunut Valtter Luoto jätti pysyvän jäljen maamme helluntailiikkeeseen ja kristillisyyteen.Veikk...
MuistolleJapanin-lähetysveteraani ja erikoissairaanhoitaja Lea (Leea) Kärnä nukkui pois 96 vuoden ikäisenä hoivakodissa Kangasniemellä 24.9.2021. Lea (o.s. Manninen)...
MuistolleRakas isäni Lasse Kangassalo syntyi kauniina kesäisenä päivänä 15. kesäkuuta 1940 Nevanpään kotiin Kiikoisiin. Nuori äiti Eeva Nevanpää piti sylissään pientä jo ennen syntymään...
MuistolleReijo syntyi yhdeksänlapsisen perheen kuopuksena 26.4.1951 Irene ja Aarne Vierulan perheeseen. Perhe asui silloin Seinäjoella. Vanhemmat ja Anna-mumma olivat uskovais...
MuistolleMartti Vuorinen syntyi 13.12.1937 Keuruulla Esa ja Auli Vuorisen perheeseen. Perheeseen kuului myös Marttia vuoden vanhempi Anja. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä vi...
MuistolleSuomen kristikansa on menettänyt vaikuttavan merkkihenkilön, mutta hänen muistonsa, kirjansa ja netistä löytyvät raamattutuntinsa puhuvat edelleen.
Olavi Kokkonen (20.10.1934–5.5.2021) eht...
MuistolleKaija syntyi Keuruulla 18. marraskuuta 1941 Heikki ja Inkeri Kivimäen esikoisena. Hän tuli uskoon lapsena pyhäkoulussa ja vei evankeliumin kotiinsa. Kaijan todistuksen kau...
MuistolleLähetystyöntekijä, TM Reijo Kuokkanen siirtyi ikuisuuteen syöpäsairauden seurauksena 20. maaliskuuta 2021. Hänet diagnosoitiin 12 päivää aiemmin. Levolliset ja kivuttomat viimeiset hetke...
MuistolleIsäni, veteraanipastori Sakari Saarinen nukkui pois tästä maailmasta odottamaan ylösnousemuksen aamua 18. lokakuuta 2020 Hämeenlinnan Rengossa 96 vuoden ikäisenä.
Sakari syntyi 24...
MuistolleValmennus- ja koulutusalalla uransa tehnyt, kysytty puhuja, psykologi ja konsultti E. Olavi Salminen (FT) kuoli 25. helmikuuta sairauskohtauksen seurauksena Meilahden sairaalassa Helsing...
Muistolle”On Jumala niin suuri, rakkautensa valtavin, ja ihminen niin pieni vaeltaja kanjonin...” yhdistyy Erkki Ahosen tenoriin. Erkin tuttu tenori on nyt vaiennut. Kanjonin vaeltaja sai kutsun...
MuistolleIsäni Aarno Salmenkivi muutti Taivaan kotiin 24.10.2020. Hän syntyi 15.8.1933 kuudentena lapsena Laukaasta Mäntyharjulle muuttaneeseen maanviljelijäperheeseen.
Isän lapsuuskodissa kun...
MuistolleRakas äitimme Lahja Kuitunen ei enää viettänyt joulua kanssamme. Hän sai kutsun taivaan kotiin 21. joulukuuta 2020.
Äiti syntyi 13. joulukuuta 1944 aikaan, jolloin toinen maailmanso...
MuistolleTammikuun 21. päivänä sai tuhansien tuntema ja rakastama Pentti ”Benito” Manninen muuttaa kaipaamaansa taivaan kodin lämpöön. Lähtö tapahtui kauniisti yön hiljaisina tunteina Riitta...
MuistolleAino Irja Sinkkonen syntyi Suistamolla 12.6.1927 viisilapsisen perheen vanhimpana. Muiden Karjalan evakoiden tavoin kahdesti kotinsa jättäneenä perhe päätyi lopulta Iisalmeen, jossa valtio au...
MuistolleSuomen Operaatio Mobilisaation (OM) ensimmäinen toiminnanjohtaja Frank Dietzmenehtyi nopeasti edenneeseen syöpään 11.1.2021. Vuonna 1939 syntynyt Dietz oli rakastettu lähetysjohtaja, armoitet...
MuistolleReilu vuosi sitten oli suuren juhlan aika. Juhlimme paitsi sitä, että olin vihdoinkin löytänyt kauan kadoksissa olleen pisteen viimeiseen väitöstutkimukseni lauseeseen, myös sitä, miten monien mei...
MuistollePohjois-Makedonian Evankelisen Helluntaikirkon ja Agape-järjestön johtaja Mirco Andreev siirtyi sairauden murtamana ajasta ikuisuuteen tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

...
MuistolleLähetyssaarnaaja Viktor Martiskainen siirtyi ajasta ikuisuuteen 23.10.2020 Kuusankoskella Kouvolassa. Hän syntyi 10.6.1932 rajan taakse jääneessä Ilomantsin Liusvaaran kylässä perheensä...
MuistolleLokakuun viimeisinä päivinä saimme suruviestin ystävämme ja työtoverimme Soili Korhosen äkillisestä kuolemasta Kanarian­saarilla. Soili Korhonen syntyi 15.1.1945 Oulussa ja kuoli sairauskohtauksee...
MuistollePastori-evankelista Veijo Heinonen syntyi 08.01.1952 Ikaalisissa ja nukkui pois vaikean sairauden murtamana 04.10.2019 Huittisissa.

”Annetaan kasvatiksi”
Vastasyntyneen pojan k...
MuistolleKanadasta saapui suruviesti laajasti arvostetun sananjulistajan ja laulajan Herman Blomeruksen kuolemasta. Hän toimi toistamiseen Toronton suomalaisen helluntaiseurakunnan pastorina. Mon...
Muistolle”Elämän todellisia helmiä olivat ne hetket, kun joku sai avun ja elämän lahjan Jumalalta”. Näin isopappani Jaakko Heinonen (25.5.1928–8.9.2019) sanoo hänestä kertovan Hakuna matata – ei huolt...
MuistolleSeppo Honkanen, joka 2. elokuuta muutti 77-vuotiaana Herran luo, oli läheinen työtoverini Fida Internationalissa (silloin vielä nimellä Suomen Vapaa Ulkolähetys) vuosikymmenen ajan (1989–1999...
Muistolle
Esa Vilhelm (Vilho) Mäkelä syntyi Kullaalla 29.7.1934. Hänen matkansa päättyi vaikean sairauden murtamana 24.7.2019. Vilho ehti olla avioliitossa Ritvansa kanssa 66 vuotta. Heille...
MuutPidetty gospeltulkki ja monen rakastetun laulun tekijä Kale, Kalevi Vaija, menehtyi yllättäen perjantaiaamuna 5. heinäkuuta. Hän ei toipunut muutamaa päivää aiemmin saamastaan sairaskohtauksesta....
MuistolleKunnioitettu Jumalan palvelija, kirjailija-pastori Juhani Kuosmanen on saanut kutsun taivaskotiin 81-vuotiaana. Hän syntyi Sodankylässä 23.6.1937 ja kuoli Lahdessa 26.3.2019.
MuistolleLähetystyöntekijä, pastori ja kirjailija Kari Honkasen elä­mäntyö on päättynyt, mutta hänen moni­puolinen hengellinen vaikutuksen­sa ihmisten sydämissä jatkuu vie­lä pitkään.
...
MuistolleVeljeni Arto näki päivänvalon 14.12.1962 Lappajärven sairaalassa. Arto syntyi perheeseen, jossa oli uskovat vanhemmat. Perheeseen kuuluivat myös isänäiti, Maria-täti ja 11 kuukautta aiemmin syntynyt t...
MuistolleKirjoitin seuraavan takakansi­tekstin isäni Aulis Romppasen (1931–2018) kirjoittamaan oma­elämäkertakirjaan 12 vuotta sitten:

”Seitsemän vuosikymmen­tä. Itse asiassa Au...
MuistollePitkän ja merkittävän elämän­työn Afrikassa tehnyt lähetys­työntekijä Kyösti Roininen kutsuttiin taivaan kotiin 31. maalis­kuuta.

Etiopian Kaffassa lempini­men Abba Diima (isä...
MuistolleRakas äitini Anna-Liisa Hei­monen pääsi Jeesuksen luok­se 13. maaliskuuta. Häntä tullaan muistamaan monella tavalla: äiti­nä, mummina, isomummina, ys­tävänä, työtoverina sekä yhtenä hellunt...
MuistolleIsämme Kaarlo Joel Ikonen sai kotiinkutsun 22.2.2018 kello kol­me aamuyöllä. Pitkäaikaisen sai­rauden uuvuttamana hän nukkui ikilepoon 82-vuotiaana.

Kaarlo Joel Ikonen...
MuistolleLähetyssaarnaaja Eila Mu­jusen taival tässä ajassa päättyi viime vuoden marraskuun 14. päivän varhaisina aamutunteina äkillisen sairauskohtauksen seu­rauksena. Hän siirtyi ajasta iäi­syyteen...
MuistolleLähetystyöntekijä ja evanke­lista Martta Rajala muutti ajas­ta ikuisuuteen Forssan sairaalassa 22.12.2017 vaikean sairauden uu­vuttamana. Häntä jäi kaipaamaan sisarusten lisäksi suuri joukko...
MuistolleKoko helluntai­herätyksen mu­siikkiväen suu­resti rakasta­ma Ritva-Tuuli (Tuulikki) Ahonen sai iäisyys­kutsun 8.12.2017 kotonaan Kot­kassa. Puolisen vuotta kestänyt vakavan sairauden vaihe uu...
MuistolleÄhtärissä Arvo ja Aili Hankki­on esikoisena 10.7.1933 syntynyt Eino-veljeni oli monen toimen mies. Isän perintönä hän oli saa­nut rohkean ja voimakkaan luon­teen. Jo nuorena hän lähti kokei­l...
MuistolleJumalan uskollinen palvelija, ylö­järveläinen evankelista Simo Pa­sanen sai kotiinkutsun 13.12.2017. Sairaalassa hän ehti olla vain va­jaan vuorokauden, kunnes Juma­lan vaunut veivät hänet Ta...
MuistolleMirjam Pynnönen palveli lähetyksen Jumalaa kahdeksalla vuosikymmenellä. Hänen tarinansa on suomalaisen helluntailähetystyön pioneerivaiheen tarina.
Muistolle”Herra antoi ja Herra otti, kiitet­ty olkoon Herran nimi.”


Mieheni Simo Pesonen syntyi 29.1.1958 Kuusamossa. Yksitoista vuotta saimme viettää yhdessä, ja sitten elämä yllätti...
MuistolleSe tapahtui silti yllättäen. Jäähyväiset. 21.4.2017 sa­tavuotiasta Suomeam­me ja sen seurakuntia rakentanut pääsi perille. Jäljelle jäi kaipaus­ta, kiitollisuutta ja monta läheis­tä matkalla...
MuistolleRakas isämme Aatos Koivumäki syntyi Ruovedellä vuonna 1922 nelilapsisen perheen kolmantena lapsena. Isän koti oli torpparilain voimaantulon myötä itsenäistynyt Koivumäen tila luonnonkauniin Salussärkä...
MuistolleKauko Hostikka syntyi Karhulassa joulukuussa 1928 viisilapsiseen perheeseen. Perheen elämä oli niukkaa. Uskovat vanhemmat kasvattivat lapsiaan rukoillen.


Varttues...
MuistolleÄitimme Annikki Sormunen (os. Ahvenainen) syntyi 2.8.1930 Jyväskylän maalaiskunnassa uskovaan kotiin ja tuli jo 16-vuotiaana uskoon, kävi kasteella ja liittyi Toivakan helluntaiseurakunt...
MuistolleRakas isäni Arvo Venäläinen sai kotiinkutsun 24. syyskuuta 2017 Mikkelin keskussairaalassa lyhyen sairausjakson jälkeen. Hän oli syntynyt Kaavilla 14.2.1928. Hänen isänsä piti siellä sek...
MuistolleMatti Juntunen syntyi Suomussalmella 13.9.1937 ja ylennettiin kirkkauteen 13.8.2017. Talvisodan aikana 12.1.1940 Juntusen perhe koki suuren menetyksen, kun tunnettu ”Paukan pommi”, lentop...
MuistolleKelotin Rantamajojen isäntä ja Kotatemppelin sananpalvelija innosti helluntaiuskovat Lapinmatkailuun.
MuistolleYhteiskunnalliset vastuut veivät helluntaivaikuttajan välillä jopa valtionvarainministeri Sauli Niinistön puheille.

Kesän kauneimpaan aikaan sai Kyösti Pahkamäki, Pahkamäen tilan isäntä, kutsun...
Muistolle”Vanhat vääntömiehet…” Kuva Raimo Mänttärin asuinhuoneen hyllyssä on Ristin Voitto -lehden toimituksesta 1990-luvulla.
Nyt toinen vääntömiehistä on poissa. Raimo, nimimerkki RaMi, siirtyi hyvän Jum...
MuistolleKALLE Petteri Puukki syntyi Kalannissa 4.4.1951 Vuokko ja Kaarlo Puukin kuusilapsisen perheen toiseksi vanhimpana.
MuistolleAlajärveltä lähtöisin oleva, elämäntyönsä Varkaudessa tehnyt Vilho Johannes Halla-Aho (s. 7.1.1928) sai kotiinkutsun 22. huhtikuuta 2017.


Opin tuntemaan Vilhon uskollisena H...
MuistolleSerengetin tähtitaivaan alla kitaraa näppäilee lämpimästi hymyilevä kirkassilmäinen mies. Vaikka hyeenat ulvovat ympärillä ja ihmisen elämän monet kipeätkin haasteet ovat läsnä, Jeesus e...
MuistolleOman aikakautemme suuri juutalainen radikaali vaikuttaja, pastori Antony Simon kuoli äkillisesti onnettomuudessa Irakissa 29. toukokuuta 53-vuotiaana.


Simon syntyi Manchest...
MuistollePekka Keinänen syntyi 17. ke­säkuuuta 1947 Augusti ja Sirkka Keinäsen perheeseen neljäntenä poikana. Sisaruksia oli loppujen lopuksi kahdeksan.


Lapsuutta varjostivat...
MuistolleRauno Soininen kuoli pitkälli­sen sairauden murtamana 4. päi­vä huhtikuuta. Hän oli 80-vuoti­as, syntynyt Turussa 25. elokuu­ta 1936.


Raunon ollessa kahden vuode...
Muistolle”Kiitos kun saan tässä olla, kiitos kun saan levähtää”, lauloi äiti herkällä äänellään eläkeläisten tapaamisessa Jyväskylän Siion-temppelissä vielä vuodenvaihteessa 30. joulukuuta. Hetki...
MuistolleOlavi Riihimäki sai kotiinkutsun 29.3.2017. Hän syntyi 3.6.1932 Peräseinäjoen Valkiajärvella Riihimäen perheen kuopuksena ja 11. lapsena.


Etelä-Pohjanmaalle juurtunut Olavi...
MuistolleIsämme Pekka Laulajainen sai muuttaa taivaan kotiin 12. tammikuuta 2017 vajaan kahden viikon sairaalassa vietetyn ajan jälkeen. Hän ehti jättämään jäähyväiset perheenjäsenilleen ennen lähtöään. Isä ol...
MuistolleMatti Vilhelm Pesonen syntyi 15.12.1946 Kuusamossa seitsemäntenä lapsena 12-lapsiseen vanhoillislestadiolaisperheeseen.

Isojaon aikaan kotitalo rakennettiin keskelle metsää. Jo silloin poikasen...
MuistolleSaatoimme rakkaan työtoverimme, Japanin-lähetin Valma Partasen 28.1.2017 viimeiselle matkalleen omaisten ja läheisten ystävien kanssa Heinolan helluntaiseurakunnan rukoushuoneella. Pablo Varis toimitt...
MuistolleToivo Oskar Mikael Ikonen syntyi 29.9.1936 Luhangassa ja noudettiin taivaan kotiin kotoaan Orijärveltä Luhangasta 2.1.2017. Uskoon Toivo tuli kahdeksantoistavuotiaana nuorena miehenä ja oli Putkilahde...
MuistolleTuskimpa kukaan saattoi aikoinaan aavistaa, että vuonna 1927 Jämsässä pienviljelijäperheeseen syntynyt Väinö tulisi aikanaan kyntämään ja kylvämään vankilamaailman kivikkoisia peltoja kotimaassa ja Mu...
MuistolleReino Pajula syntyi 1.2.1930 ja sai kotiinkutsun 1.12.2016. Elämänsä aikana hän palveli evankelistana ja paimenena joitakin Suomen seurakuntia. Kuitenkin hänen varsinainen elämäntyönsä tapahtui Thaima...
MuistolleJuhani Antero Salminen menehtyi varhain maanantaiaamuna 5. joulukuuta 2016 Honkaharjun palvelutalossa Kokkolassa.

Juhani syntyi 26.10.1933 Uudessakaupungissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Rov...
MuistolleLähetystyön ja erityisesti kehitysaputyön pitkäaikaisen vaikuttajan, ekonomi Kalevi Helimäen, 84, maallinen elämä vaihtui ikuiseen elämään Peijaksen sairaalassa Vantaalla juuri joulun alla torstaina 2...
MuistollePorin Metodistiseurakunnan pastori ja Suomen Metodistikirkon piirikunnan johtaja Pasi Runonen menehtyi 50 vuoden iässä vaikean sairauden murtamana perjantaina 9. joulukuuta 2016 iltapäivällä.

P...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
MuistolleEdesmennyt lauluntekijä halusi välittää musiikillaan evankeliumin kaikille suomalaisille.
MuistollePastori ja ruotsinsuomalaisten sisälähetyssihteeri Heimo Aalto kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Jönköpingissä Ruotsissa 9. lokakuuta.

Isäni Heimo Aallon kohtalona oli Ruotsi, josta tuli hänen...
MuistolleKokoonnuimme sunnuntaina 25. syyskuuta Siilinjärvellä Pöljän museon pirttiin äitimme Aino Ester Sahimaan muistotilaisuuteen yhdessä lähisuvun ja muutamien äidin ystävien kanssa. Mieleemme tulvi muisto...
MuistolleLähetyssaarnaaja Helvi Helena Halme ylennettiin kirkkauteen Kuopiossa 7.9.2016. Hän oli syntynyt Karjalan Impilahdella 26.2.1923.

Halmeiden kodissa palveltiin Herraa. Sananjulistajia majoitetti...
MuistolleEläkkeellä ollut Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariola on kuollut 10.9.2016 Jyväskylässä. Hän oli syntynyt Laukaassa vuonna 1932, vihitty papiksi vuonna 1957 ja toiminut pappina useissa luterilaisis...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
MuistolleTapasin Eino Laineen ensimmäisen kerran Pusulan kirkonkylässä syksyllä 1982. Seurat olivat juuri alkamassa kookkaassa tuvassa. Tavan mukaan huone oli lämmitetty perusteellisesti. Tila oli tupaten täyn...
MuistolleSuonenjokelaiseen saarnaaja-postivirkailijaperheeseen syntyi 17. maaliskuuta vuonna 1946 tytär, joka sai nimekseen Pirkko Mirjami. Hänen isänsä kutsuttiin Kuopion Eelim-seurakunnan saarnaajaksi Pirkon...
MuistolleSalme Lahtinen os. Hokkanen syntyi Hartolassa 27.6.1927. Salme tuli uskoon 1945. Saman kylän poika Antero Lahtinen vei Salmen vihille vuonna 1946.

Salme ja Antero ehtivät asua Sysmässä, Jokiois...
MuistolleHelluntailiikkeen merkittävä kehitysyhteistyövaikuttaja Pauli Rantanen muutti ajasta iäisyyteen 26.1.2016. Hän oli syntynyt Harlussa, Sortavalan lähistöllä 13.12.1936 ja koki näin ollen kaksi evakkoma...
MuistollePyörätuoli ja hengityskone eivät kyenneet patoamaan Joni Huopanan monipuolista ja rikasta elämää.
MuistolleRakas puolisoni Marjatta Hakala ylennettiin taivaan kotiin jouluaattona 24. joulukuuta 2015. Hän menehtyi tuhoisan munuaissyövän runtelemana.

Marjatan puolesta rukoiltiin paljon, mistä esitän e...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja