Valma Partasta muistellen

Saatoimme rakkaan työtoverimme, Japanin-lähetin Valma Partasen 28.1.2017 viimeiselle matkalleen omaisten ja läheisten ystävien kanssa Heinolan helluntaiseurakunnan rukoushuoneella. Pablo Varis toimitti ruumiinsiunauksen ja juonsi myös muistotilaisuuden.

Valma pääsi taivaan kotiin 16. tammikuuta Heinolan Kanervalan palvelukeskuksessa 82-vuotiaana. Hän toimi opettajana Suomessa muun muassa Ristin koulussa Liperissä ennen kuin hän lähti Japanin suomalaiselle koululle opettajaksi vuonna 1968.

Valma opetti Japanissa noin viisitoista vuotta. Hän oli oppilaille alkuvuosina kuin äiti ja asuntolanhoitaja ympäri vuorokauden. Hänellä oli auktoriteettia ja lämpöä kaikkia kohtaan. Valma oli jo silloin mukana myös seurakuntien työssä ja kesälomalla vastuussakin siitä.

Toiset viisitoista vuotta Valma toimi lähettinä Japanissa monella paikkakunnalla. Erityisesti Kookassa ja Kameokassa hän sai olla juuri silloin, kun Jumala oli katsonut hänelle vastuun työstä näillä paikkakunnilla. Valma sai olla kuin äiti myös monille japanilaisille lapsille ja aikuisillekin.

Ennen Valman Japaniin tuloa eräs pikkupoika oli käynyt pyhäkoulussa Kookassa, ja Antero Syrjän laulu oli jäänyt lähtemättömästi hänen mieleensä. Parikymmentä vuotta myöhemmin olimme Annelin kanssa lähdössä ensimmäiseltä työkaudeltamme Suomeen, kun nuori äiti tuli poikansa kanssa pyhäkouluun.

Äiti oli tuon entisen pyhäkoulupojan vaimo. Hänellä oli vaikeuksia, ja hän ajatteli etsiä apua jostakin uudesta uskonnosta. Silloin mies ohjasi vaimonsa seurakuntaan.

Valma tuli silloin Kookaan ja sai johdattaa uskoon tämän äidin, lapsia ja vähän myöhemmin myös isän, tuon entisen pyhäkoulupojan. Tästä perheestä tuli Valmalle tärkeä, ja perheen lapset olivat kuin hänen omia lastenlapsiaan. Tällä tavoin Valmasta tuli kuin äiti monille Japanissa.

Eläkepäiviä Valma vietti Heinolassa. Hän oli hyvin vieraanvarainen. Erityisen iloinen hän oli silloin, kun sai japanilaisia vieraita. Vaikka kaksi viime vuotta olivat hänelle raskaita, vielä viime kesänäkin kävi sairasta Valmaa tervehtimässä vieraita Japanin Kameokasta. Siunattu olkoon Valman muisto!


Risto Ropo


40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa