Tunnistettu kuva: Helsingissä luettiin Raamattua läpi kadulla 35 vuotta sitten

Heinäkuussa 1988, Valon festivaalien aikaan Helsingissä luettiin Raamattu läpi maratonmaisessa julkisessa luvussa lähellä Mannerheimin patsasta. Kuva aamuyöltä. (Heikki Paatelma)
Heinäkuussa 1988, Valon festivaalien aikaan Helsingissä luettiin Raamattu läpi maratonmaisessa julkisessa luvussa lähellä Mannerheimin patsasta. Kuva aamuyöltä. (Heikki Paatelma)

Kuva öisestä kaupungista (RV 49/2022) löysi tunnistajansa. 

– Taisi olla alkukesää ja vuosi oli 1988. Helsingissä oli menossa Valon festivaalit ja samaan aikaan oli Raamattu-teemavuosi. Raamattua luettiin vuorokauden ympäri Lasipalatsin aukiolla. Itse en ollut lukemassa mutta tein jonkinlaisen repparin ja haastattelin yön kulkijoita, RV:n entinen toimittaja Heikki Paatelma kertoi. 

Lähempänä kameraa istuvan raamatunlukijan arvioitiin olevan Heikki Helsten

– Lukeminen alkoi Nordiksen jäähallilta keskiviikkoiltana, josta tuo Raamattu-lavetti kannettiin Paasikiven patsaan viereen, pastori Mauri Venemies muisteli.  

– Siinä luettiin vuorokaudet ympäriinsä Raamattua. Olihan se aikamoista, kun yöllä ravintoloista palailevat saivat kuulla Vanhan testamentin puhtaus- ja moraalisääntöjä. 

Tarkemmaksi ajankohdaksi varmistui heinäkuun loppupuoli 1988, 35 vuotta sitten siis. Raamattutempauksesta kertovassa jutussa (RV 31/1988) kerrotaan, kuinka monet ihmiset halusivat keskustella Raamatusta ja ainakin yksi henkilö halusi tulla paikalla myös uskoon.

Ristin Voiton vanhoja kuvia julkaistaan Tuntematon kuva -palstalla ja RV:n vanhat kuvat -Facebook-ryhmässä.
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa