Teologian opiskelija Rhona Rytkönen haluaa rohkaista kaikkia elämään lähetyskutsua todeksi omassa arjessaan

Rhona Rytkönen opiskelee IK-opistossa suunnitelmissaan tähdätä lähetystyöhön. (Janne Rytkönen)
Rhona Rytkönen opiskelee IK-opistossa suunnitelmissaan tähdätä lähetystyöhön. (Janne Rytkönen)

3.3.2023 | Satu Panula, Fida

 

Haluan olla mukana lähetystyössä, vaikka en ole kokenut selkeää kehotusta siihen. Se on ollut enemmänkin prosessi koko elämäni ajan, sanoo Rhona Rytkönen, 22.  

Hän opiskelee IK-opistossa ja on puolivälissä kolmivuotista teologian kandidaatin tutkintoa. Suunnitelmissa hänellä on lähteä harjoitteluun Japaniin.  

– Synnyin Japanissa ja kasvoin Japanissa sekä Australiassa. Vaikka olenkin suomalainen, asun täällä nyt ensimmäistä kertaa. IK-opisto on tullut tutuksi perheenjäsenteni kautta, ja halusin sinne myös itse opiskelemaan. Teologian opiskelu on ollut harrastukseni lukioajoista lähtien, kertoo kaksi vuotta Suomessa asunut entinen lähettilapsi.

 

 

       Jumala käyttää ihmisiä jatkossakin jokaisessa sukupolvessa tekemään itsensä tunnetuksi.

 

 

Nuori teologian opiskelija on ollut uskossa koko ikänsä ja muistelee ottaneensa Jeesuksen sydämeensä jo 5-vuotiaana. 

– Merkittävä hetki henkilökohtaiselle uskolleni oli kasteelle meno 10-vuotiaana. Tiesin haluavani seurata Jeesusta koko elämäni ajan. Aloin tutkia uskoani 15-vuotiaana. Tuolloin australialaisessa yläkoulussa sain kavereilta monia kysymyksiä uskostani. Uskoni on jatkuvasti syventynyt ja kasvanut eri elämänvaiheiden kautta, muistelee Rhona. 

Raamatun tutkiminen on Rhonalle tärkeää ja opiskelu sen äärellä antoisaa. 

– Opintojeni aikana olen kuullut vaikuttavan sanonnan, joka on jäänyt mieleeni: ”Mitä enemmän tiedän, sitä enemmän huomaan, etten tiedä.” On niin paljon kirjoja luettavaksi ja aiheita tutkittavaksi, etten koskaan ehdi lukea kaikkea. Silti olen kiitollinen, että Raamatun ydinviesti ja pelastukseen liittyvä sanoma ovat yksinkertaisia ja muuttumattomia. Olen oppinut harkitsemaan ja tutkimaan erilaisia näkökulmia asioihin. Arvostukseni pastoreita kohtaan on kasvanut valtavasti opintojeni aikana. 

 

Rhonan vanhemmat Janne ja Maria Rytkönen olivat lähetystyöntekijöitä, ja heidän asenteensa oli aina ulospäin suuntautunut. He pyrkivät hyödyntämään mahdollisuuksia evankeliumin jakamiseen arjessaan. 

– Meillä oli usein kotona vieraita, ja aloitimme keskusteluja ihmisten kanssa, joita tapasimme arjessamme. Vietimme paljon aikaa seurakunnassa, jossa vanhempani opettivat ja palvelivat. Myös sisarukseni ja minä olimme usein mukana ja autoimme. Osa kasvamista lähetystyössä oli myös se, että lähetimme tervehdysvideoita seurakunnille, jotka tukivat meitä. Kerroimme niissä elämästämme Japanissa. Muistan, että se oli aina vaikeaa, koska aloimme nauraa ja jouduimme tekemään monta ottoa, mutta ne ovat nyt hyviä muistoja, naurahtaa Rhona. 

Tällä hetkellä lähetystyö näkyy Rhonan yleisessä asenteessa elämään ja muihin ihmisiin. Hän on avoimesti kristitty työpaikallaan ja siellä, missä liikkuu. 

– Yritän mahdollisuuksien mukaan kertoa uskostani ystävilleni. Tunnen, että voisin aina toimia paremmin, mutta onneksi Jumala antaa meille jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Olen aktiivinen paikallisessa seurakunnassani, jolla on tehtävänään lähetyskäskyn noudattaminen. 

 

Jumalan johdatus on näkynyt monella tapaa Rhonan elämässä. Tänä kesänä hän aikoo lähteä Japaniin kolmen kuukauden lähetys- ja seurakuntatyön harjoitteluun IK-opiston ja Fidan kanssa.  

– Menen sinne kokeilemaan lähetystyötä, etsimään ohjausta tulevaisuuttani varten sekä selvittämään, mitkä opinnot olisivat hyödyllisiä lähetystyössä.  

Aikaisemmin Rhona on ollut useilla aktiomatkoilla Australiassa. Niillä vierailtiin alkuperäiskansojen yhteisöissä kouluissa ja kirkoissa tukemassa heidän työtään. Suomessa asuessaan Rhona osallistui sekä IK-opintoihin kuuluvaan aktioon Espanjassa että Fidan valmennusaktioon Kroatiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa. Aktiot ovat hyvä mahdollisuus oppia, mitä lähetystyöntekijät ja paikallisseurakunnat tekevät.  

– Tämä näkökulma on vaikuttanut eniten suhteessani lähetystyöhön. On myös inspiroivaa tavata eri maista ja kulttuureista muita kristittyjä, jotka jakavat saman uskon, vaikka emme puhuisikaan samaa kieltä.  

Rhonaa inspiroi se, että evankeliumi on ajankohtainen vuosisatojen jälkeenkin. 

– Olen vaikuttunut siitä, miten kirkko on säilynyt historian läpi ja että Jumala käyttää ihmisiä jatkossakin jokaisessa sukupolvessa tekemään itsensä tunnetuksi. 

 

Rhona vinkkaa, että jos mielii lähteä lähetystyöhön, on ensin tärkeää olla vahvasti mukana paikallisseurakunnassa. 

– Koen olleeni siunattu sekä Australiassa että Suomessa, kun olen saanut ollut osa paikallisten kristittyjen yhteisöä. Siellä olen voinut palvella, kasvaa, oppia ja saada tukea. On myös tärkeää saada koulutusta Raamatusta, teologiasta ja lähetystyöstä muita opintoja ja työkokemusta unohtamatta. 

Rhona kokee, että osallistuminen aktioon ja yhteydet lähetystyöntekijöihin ja muihin samanhenkisiin ihmisiin ovat merkittäviä. On hyödyllistä kuulla lähetystyöntekijöiden kokemuksia heidän elämästään, olipa se sitten lukemalla elämäkertoja, kuuntelemalla heidän saarnojaan tai keskustelemalla heidän kanssaan henkilökohtaisesti. 

Loppuun Rhona haluaa kiittää vanhemman sukupolven lähetystyöntekijöitä. 

– Tunnen useita lähettejä henkilökohtaisesti, mukaan lukien isovanhempani Jussi ja Liisa Rytkönen isän ja Reijo ja Helena Blommendahl äidin puolelta. Kiitän heitä rohkaisusta, tuesta, rukouksista ja neuvoista, joita he ovat jakaneet. On rohkaisevaa kuulla heidän elämästään ja siitä työstä, jota he ovat uskollisesti tehneet. Vaikka jotkin lähetystyön menetelmät ja käytännöt saattavat olla muuttuneet, viesti ja tarkoitus pysyvät samoina: mennä ja tehdä opetuslapsia kaikista kansoista. 

 

Rhona Rytkönen jakaa ajatuksiaan Tellus-konferenssissa lauantaina 23.3. klo 19. Tilaisuuden teema on ”Jumalan missio, minunkin tehtäväni”. 

 

Tellus-konferenssi  

– 22.–23.3. Jyväskylän helluntaikirkossa 

– tapahtuman teemana on ”Missio kaikille” 

– koko ohjelma ja ilmoittautuminen www.telluskonferenssi.fi (ilmoittaudu ruokailuiden osalta viimeistään 10.3. mennessä) Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan