Eipä taida olla sellaista pippaloa, jossa ei joku kyläpelimanni soittaisi tai jonne ei olisi tilattu maailmantähtiä. Musiikki vetää, ja sen tietävät tapahtumien järjestäjät.
Mutta millainen musiikki vetää seurakuntaan? Ja tarvitsemmeko me musiikkia vetämään seurakuntaan ihmisiä?
Tiedämme musiikin suuren merkityksen ihmisten välisen yhteyden luojana. Jokaisella kulttuurilla on oma musiikkinsa, joka yhdistää ja vahvistaa kulttuurista identiteettiä. Hengellisessä musiikissa Kristus on läsnä ja vaikuttaa myös lauletussa sanassa. Tähän perustuu luterilaisen teologian mukaan musiikin erityinen asema muiden taiteiden rinnalla.
Musiikilla on merkittävä rooli jumalanpalveluksissa, ja messu alkaa yhteisellä laulamisella. Musiikki antaa jokaiselle mahdollisuuden osallistua jumalanpalveluksen toteuttamiseen. Virsien lisäksi messussa on laulettuja liturgisia osia, kuten vuorotervehdyksiä, liturgisia hymnejä ja rukouksia.
Ei ole syytä pohtia, mikä on hengellisintä musiikkia.
Ortodoksinen kirkko kertoo olevansa laulava kirkko. Jumalanpalveluksia hallitsee aina laulava ihmisääni, sillä lähes kaikki palveluksissa kuultavat tekstit lauletaan tai luetaan laulaen eli resitoiden. Soittimia ei käytetä, sillä ortodoksisessa jumalanpalveluksessa musiikki on sanan palveluksessa. Kirkkoveisut ovat toisin sanoen laulettua rukousta ja soivaa uskonoppia.
Muutama vuosi sitten sain olla mukana Isossa Kirjassa järjestetyissä lestadiolaisten opistoseuroissa. Oli yksi teltta, sama ohjelma kaikille ja yhdenlainen musiikki kansaa yhdistämässä.
Se oli miellyttävä ja pyhä kokemus. Kansa lauloi hartaana ja paljon. Jäin myös pohtimaan ja vertaamaan kokemusta helluntailaisten konferenssiin. Oltiin samassa paikassa mutta eri tunnelmissa.
Lestadiolainen suhtautuminen musiikkiin heijastelee liikkeelle ominaista eron tekemistä uskovien ja ei-uskovien välille. Niin sanottu maailmallinen musiikki katsotaan synniksi, eivätkä vanhoillislestadiolaiset hyväksy gospelmusiikkia. Retroaikoina tätä ajattelua oli myös meillä helluntailaisilla.
Ei ole kuitenkaan syytä laittaa paremmuusjärjestykseen eri kirkkokuntien tapaa käyttää musiikkia eikä pohtia, mikä on parasta ja hengellisintä musiikkia.
Sen sijaan voidaan kysyä, saako musiikki viihdyttää ja saako hengellinen musiikki maksaa? Voimme myös pohtia, miksi menemme konserttiin.
Sanatonkin musiikkikokemus koskettaa, ja hyvä ja taidokas konsertti on monelle pyhä kokemus – mutta myös paikka viihtyä.
On selvää, että jumalanpalveluksen musiikin pitää olla ilmaista niin, että jokaisella on mahdollisuus tulla yhteiseen jumalanpalvelukseen. Meillä helluntailaisilla sen mahdollistavat ne lukemattomat musiikkia tekevät talkoolaiset, jotka ovat uskollisia näylleen palvella musiikillaan Jumalaa.
Olemme juuri viettäneet juhannusta ja Juhannuskonferenssia Keuruulla. Musiikillinen kattaus siellä oli hyvä ja monipuolinen: oli omaa musiikkia lapsille, nuorille, retroille ja lähes jokaiseen makuun.
HSM ry:n tarjoama musiikkitilaisuus kansoitti teltan ääriään myöten. Päästiin jälleen laulamaan, ja se antoi vahvan kokemuksen yhteydestä.
Eläköön yhdistävä seurakuntamusiikki!
Kirjoittaja on director musices ja Helluntaiseurakuntien musiikki (HSM) ry:n puheenjohtaja.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...