Talttuuko juutalaisviha opetuksella?

Viime syksynä Fida järjesti arabitaustaisille kristityille suunnatun Musaalahah Davar -opetusviikonlopun, jossa käsiteltiin Israeliin liittyviä teemoja Raamatun pohjalta.  Menestyksekkääksi osoittautunut työmuoto on saanut jatkoa.

 

 

Millaisia tuloksia Musaalahah Davar -koulutuksilla on saatu aikaan, Fidan juutalaistyön koordinaattori Mari Palomäki?


– Ensimmäinen Musaalahah Davar oli suunnattu lähinnä seurakuntien  maahanmuuttajatyön vastuuhenkilöille. Siellä olevat entiset muslimit toivoivat jatkoa ja itse pyysivät messiaanista juutalaista jatkossa mukaan opettamaan.

 

– Helmikuussa Lahdessa järjestetty Musaalahah Davar oli läpimurto. Lähes 40 entistä muslimia kokoontui viikonlopun tapahtumaan. Uskovat arabit yhdessä messiaanisen juutalaisen kanssa siunasivat rukous- ja ylistyshetkissä Israelia, juutalaista kansaa ja Jerusalemia omalla äidinkielellään. Eräs osallistujista kertoi haluavansa pyytää Israelin kansalta anteeksi, mitä hänen kansansa on vuosien saatossa tehnyt juutalaisille. Monet osallistujista toivoivat jatkoa opetukselle.

 

 

Millaista yhteiskunnallista merkitystä Musaalahah Davar -työllä on Suomessa, Juha Hakala?


– Tämä työ on osaltaan vastausta kasvavan antisemitismin haasteeseen. Opetus juutalaisten ja Israelin historiasta avaa ymmärrystä tämän päivän konflikteihin.

 

– Davar Musaalahah -kurssi syntyi arabiuskovien pyynnöstä, joten myös muutos lähtee ensiksi yksilöistä ja sitten yhteisöistä, ja lopulta se vaikuttaa myös ympäröivään yhteiskuntaan.

 

– Kaikki osallistujista eivät edes tule jäämään Suomeen, vaan osa palaa takaisin kotimaahansa. Näin tällainen positiivinen vaikutus yhteiskunnassa leviää myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

 

 

Miten työ jatkuu, Mari Palomäki?


– Nyt olemme saaneet pyyntöjä jo eri puolilta Suomea Musaalahah Davar -viikonlopuista.

 

Haluamme vastata näihin haasteisiin, ja loppuvuodesta onkin tiedossa ainakin kaksi vastaavanlaista viikonlopun opetussessiota, joihin saamme opettajan Israelista. Uskon, että tämänkaltaisen opetuksen aika on nyt.

 

 

Helsingin Sanomien (1.3.2019) mukaan maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa olisi tarvetta antisemitismikasvatukselle. Voisiko Fida tarjota tähän osaamistaan?


– Uskon vahvasti, että tarvetta on. Haluamme tulevaisuudessa vastata näihin haasteisiin mahdollisuuksien mukaan.
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita