”Taivaan Isä tietää, kauanko täällä vielä ollaan” – Toivakassa vietettiin harvinaiset 220-vuotisjuhlat

Kaarina ja Pentti Waldén juhlissaan Toivakan helluntaiseurakunnassa 17. heinäkuuta. (Pentti Heinonen)
Kaarina ja Pentti Waldén juhlissaan Toivakan helluntaiseurakunnassa 17. heinäkuuta. (Pentti Heinonen)

– Kyllä tässä satavuotisjuhlia tähyillään. Ja vaimohan ei vanhene ollenkaan, Pentti Waldén lausahtaa kotinsa sohvalla Toivakan helluntaiseurakunnan naapurissa ja katsahtaa Kaarinaansa pilke silmissään.

Ei uskoisi, että tällä parilla tuli juuri täyteen 220 yhteistä vuotta: Kaarina ja Pentti Waldén juhlivat molemmat pyöreitä vuosia tänä vuonna, ja lisäksi heidän avioliittonsa täytti 60 vuotta.

Suuret 220-vuotisjuhlat pidettiin Toivakassa 17. heinäkuuta.

 

Palataan kuitenkin aluksi juurille. Kaarina (o.s. Jermoranta) on kotoisin Laatokan rannalta menetetystä Karjalasta. Lapsuudenperhe oli suuri: sisaruksia oli yhteensä kahdeksan. Isä hankki katraalleen elannon kalastamalla.

Kaarina oli alle neljän, kun perhe tuli evakkoina Keski-Suomeen, Korpilahden Putkilahteen. Evakkomatka vaati perheen kuopuksen, kaksikuisen vauvan hengen. Pienokainen menehtyi Jyväskylän asemalla.

Pentti kasvoi Päijänteen rannalla Toivakan Haukanmaalla perheen kolmesta pojasta vanhimpana.

– Haukanmaa on Toivakan tärkein kylä. Kuningatar Elisabetkin kävi siellä, Waldén kehaisee.

Totta, presidentti Kekkonen toi Englannin kuningattaren puolisoineen keskisuomalaiseen kylään tutustumaan metsänhoitoon vuonna 1976.

Pentti Waldén toimi Toivakan helluntaiseurakunnan saarnaajana päivälleen kymmenen viimeistä työvuottaan. Kotiinpaluu oli mieluisa. Ennen Toivakkaa Waldén palveli kahdeksassa helluntaiseurakunnassa ympäri Suomea ja Ruotsissa. Perhe, vaimo, kaksi poikaa ja kaksi tytärtä, seurasivat isän mukana.

 

Vielä enemmän kuin saarnaajan työstä Pentti Waldén on nauttinut hengellisten joululehtien myymisestä. Koululaisena hän jo lähti potkukelkalla jään yli Muuratsalon saareen lehtikaupoille.

Paluumuuton jälkeen syntymäpitäjä Toivakka tuli Waldénille nopeasti uudelleen tutuksi juuri lehtien ansiosta.

– Tapaan lähimmäisiä, keskustelen ja kuulen kuulumisia, Pentti Waldén tiivistää myyntikierrostensa annin. Lehtien myyminen on sivuseikka, mutta kummasti niitäkin menee. Myyntikierrosten lopettaminen ei ole vielä näköpiirissä.

Vaikka karjalaissyntyinen onkin, Kaarina Waldén sanoo, ettei hänestä olisi myyntihommiin samalla tavalla kuin Pentistä. Hän mieluummin laulaa, todistaa ja on mukana seurakunnan keittiö- ja siivoustöissä.

– Ja Kaarina on hyvä rukoilemaan, Pentti lisää.

 

Toissa kaudella Pentti Waldén istui Toivakan kunnanvaltuustossa KD:n edustajana, ja juuri päättyneellä kaudella hän oli varavaltuutettuna ja pääsi jälleen osallistumaan päätöksentekoon. Kunnanjohtajat ovat olleet Waldénin syntymäpäivien vakiovieraita, niin tänäkin kesänä.

Onko vaimolla koskaan tullut sellainen olo, että saisi tuo mies puuhata vähän vähemmän?

Vihkipari vuodelta 1961. (Anna Vuorinen)
Vihkipari vuodelta 1961. (Anna Vuorinen)
– En minä ole paljoa Pentin menoihin puuttunut. Olen puuhannut omiani, Kaarina vastaa hymyillen.

– Olen esimerkiksi käynyt useamman kerran naisporukalla Pärnussa kylpylälomalla. Ja nautin siitä, kun välillä pääsen tytön kanssa kaupunkiin [Jyväskylään] käymään.

Eläkeläisillä ei ole aika tullut pitkäksi. Metsät ovat pullollaan maan antimia, ja Pentin veri vetää myös kalanpyyntiin.

– Ongin ja virvelöin ja pyydän kaloja myös verkoilla ja katiskalla.

Yhdessä aviopari palvelee erityisesti pientä Rutalahden helluntaiseurakuntaa Sanalla ja musiikilla. He iloitsevat siitä, että Toivakan helluntaiseurakunnan tulevaisuus näyttää valoisalta: Jyväskylän ympäryskuntiin suuntautuvan muuttoliikkeen ansiosta jäsenistössä on enemmän nuoria aikuisia kuin eläkeläisiä.

 

Kun seuraa Kaarina ja Pentti Waldénin keskinäistä juttelua, avioparia näyttää yhdistävän perusmyönteinen luonteenlaatu. Ehkä siinä piilee myös pitkän iän salaisuus?

Optimistinen luonne on vanhempien mukaan myös Waldénien pojalla Karilla, joka vammautui vakavasti linja-auto-onnettomuudessa 16-vuotiaana.

– Kari joutui teho-osastolle, eivätkä lääkärit uskaltaneet luvata hänen jäävän henkiin, Pentti Waldén muistelee.

Seurakunnasta ja rukoilevista ystävistä oli silloin perheelle erityinen apu. Karista tuli nuori eläkeläinen, joka on kuitenkin pystynyt asumaan itsenäisesti vanhempiensa lähellä jo vuosikymmenten ajan.

 

Koti rukoushuoneen vieressä ei koskaan ollut Waldéneille rasite. – Ei ole ollut ryysistä seurakuntalaisista, Kaarina Walden hymyilee. (Anna Vuorinen)
Koti rukoushuoneen vieressä ei koskaan ollut Waldéneille rasite. – Ei ole ollut ryysistä seurakuntalaisista, Kaarina Walden hymyilee. (Anna Vuorinen)
Kaarina Waldén sanoo, että pitkän avioliiton tärkein avain on anteeksipyytäminen ja -antaminen.

– Tiukkaa on joskus tehnyt, mutta olen päättänyt, etten mene riidoissa nukkumaan. Puhumalla asiat selviävät.

Pentti on kunnostautunut erityisesti vaimonsa kehumisessa. Kaikki haastattelun aikana lausutut kauniit sanat eivät mitenkään edes mahdu juttuun.

– Minulle annettiin vaimo mittatilaustyönä, Pentti tiivistää.

Kauas – ainakin ajallisesti – on tultu ensikohtaamisesta telttakokouksessa Korpilahdella.

– Taivaan Isä tietää, kauanko täällä vielä ollaan. Usko on tärkein perintömme, Kaarina sanoo luottavaisena.

– Kun saisi vielä olla toisille apuna ja rohkaisuna, hän jatkaa tulevaisuuden pohdintaa.

Pentti kertoo nimittäneensä heidän kotinsa ja naapurissa sijaitsevan helluntaiseurakunnan rukoushuoneen ohi kulkevan tien ”Kiitoskaduksi”.

– Elämä on osoittanut, että Jumala elää, on uskollinen ja auttaa, sanoo kahdeksankymppinen veteraanisaarnaaja.

 

Anna Vuorinen




30-31/2021

PikavisiittiLapsuuden haaveammattini oli leipuri. Olen aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta ja leipomisesta. Jo lapsena tykkäsin karjalanpiirakoiden tekemisestä ja erityisesti niiden rypyttämisestä.
...
NäkökulmaInformaatiotulva koronaviruksesta jatkuu ja hämmentää ihmisiä. Yksi syy hämmennykseen lienee se, että asiantuntijajoukon esittämät argumentit tautitilanteesta vaikuttavat olevan kovin kaukana...
UutisetJuhannukselta elokuulle siirretty Suomen Helluntaikansan Elojuhlat pidetään tämän hetken koronarajoitusten puitteissa Jämijärven Mertiörannan toimintakeskuksessa. Juhlia vietetään siellä 5.–8. elo...
Merkkipäiviä– Kyllä tässä satavuotisjuhlia tähyillään. Ja vaimohan ei vanhene ollenkaan, Pentti Waldén lausahtaa kotinsa sohvalla Toivakan helluntaiseurakunnan naapurissa ja katsahtaa Kaarinaan...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
ArviotAnne Graham Lotz: Jeesus minussa – Pyhän Hengen kokeminen pysyvänä kumppanina. 2.painos. Kuva ja Sana 2021. Nid. 287 s.
Joku kristitty ei ehkä koskaan ole kuullut nyt jo edesmenneestä maailmank...
UutisetJussiksi useimpien ystävien kutsuma Juhani Karvonen on ajaton ja iätön näky.
Harteillaan Karvosella, 65, on luontevasti huppari ja nahkatakki, jalassa trendikkäät, sopivasti kulu...
Raamatusta tulee meille helposti kuin lakikirja: siinä on ohjeet siitä, mitä me saamme tehdä ja mitä emme. Raamattu on kuitenkin kuin testamentti, jossa meille on luvattu lahjaksi valtavan suuri p...
UutisetRetro 70s-80s -tapahtuma on kokoamassa mittavan osallistujajoukon Keuruun IK-opistolle elokuun 7.–8. päivänä. Ilmoittautuneiden määrä on ylittänyt odotukset, ja se on aiheuttanut muutoksia järjest...
UutisetTel Avivin lähellä Israelissa sijaitsevassa Hazav-koulussa opiskelee päivittäin noin 100 vaikeasti vammaista lasta ja nuorta. Koulussa tarvitaan erilaisia lasten elämää helpottavia apuvälineitä....
KolumniNyt koronan jälkeen seurakunnille on tilausta. Puoleensavetävän seurakunnan keskiössä eivät ole tilaisuudet vaan yhteys. Muokataan seurakuntien tarjontaa niin, että jokais...
PääkirjoitusJos koronapandemia ei tuo viime hetken esteitä, reilun viikon kuluttua Keuruun Isoon Kirjaan kokoontuu kaksipäiväiseen Retroon monisatapäinen osallistujajoukko. Puol...
UutisetKoronarajoitukset ovat innostaneet monia seurakuntia miettimään luovia tapoja osallistua Fidan jo perinteeksi muodostuneeseen Eväät elämään -kampanjaan.
Kampa...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan