Yli 20 vuotta vaikuttajana Isossa Kirjassa

Taina Karhu ja lähetystyö Suomessa

Taina Karhu on viettänyt eripituisina jaksoin kaikkiaan noin kymmenen vuotta Afrikassa. Arki etelässä on tullut tutuksi.
Taina Karhu on viettänyt eripituisina jaksoin kaikkiaan noin kymmenen vuotta Afrikassa. Arki etelässä on tullut tutuksi.

Opettaja Taina Karhu lähti äskettäin eläkkeelle Raamatun etäopiskelua tarjoavan Global Universityn kansallisen johtajan työstä. Lähtökahvit juotiin Isossa Kirjassa 13. marraskuuta. Karhu on toiminut myös Ison Kirjan opettajana.

 

 

”Moni on saanut perusteita uskolle”

– On ollut hienoa tarjota monelle mahdollisuutta opiskeluun työn ja ulkomailla asumisen ohessa. Erään koskettavimmista palautteista sain Merja Newbouldilta, joka on mukana lapsi- ja nuorisotyössä Englannissa.

 

Taina Karhu esittelee Merjan kirjettä: ”Raamatun tutkiminen oli mukavaa, ja olin kuin pikkutyttö karkkikaupassa. Monissa paikoissa, eri mantereilla, olen kurssini lukenut. Lähetyslaiva Douloksen myrskyisässä sylissä ja Kalkutan slummien ympäröimänä. Thaimaan raamattukouluvuoden aikana ja Intian lähetystyövuosina. Lasteni nukkuessa olen oppikirjaani lukenut ja Raamattua tyynynäkin käyttänyt.”

 

Newbould on esimerkki opiskelijasta, jolle Raamatusta on tullut osa elämää, usko on syventynyt ja valmiudet ihmisten kohtaamiseen kasvaneet.

 

– Moni sai kursseilta perusteita sille, mitä uskoo ja miksi. Merja kertoi, että moni sunnuntain saarnakin on auennut aivan eri syvyydellä, Karhu iloitsee.

 

Tällaiset palautteet antoivat opettajalle intoa ja motivaatiota yli 20 työvuoden aikana. Global Universityn Suomen-toiminnan muutosten myötä hän näki sopivan hetken lähteä eläkkeelle. Taina Karhulle läksiäiskahvit eivät merkinneet kiikkustuoliin siirtymistä vaan paneutumista syvemmin rakkaaseen maahanmuuttajatyöhön.

 

 

Kielen ja kulttuurin tulkki

Vireää naista työllistävät nykyisin yhä enemmän tulkin työt muun muassa Jyväskylän seudulla. Kongolaiset maahanmuuttajat tarvitsevat swahilinkielistä tulkkausta esimerkiksi sairaalakäynneillä, neuvolassa, käräjäoikeudessa, sosiaalitoimistossa ja muissa viranomaisissa.

 

– Kohtaan työssäni maahanmuuttajien taustalla usein olevia traumoja, jotka vieraassa kulttuurissa oireilevat eri tavoin. En koeta tukahduttaa tunteitani, mutta toki toimin ammattiroolini mukaisesti.

 

Taina Karhu aloitti swahilin kielen opiskelun muutettuaan vuonna 1984 kahdeksi vuodeksi  Haapaveden helluntaiseurakunnan lähettinä Tansaniaan, jossa hän toimi suomalaisen koulun toisena opettajana. Fida International, silloinen Suomen Vapaa Ulkolähetys, rakensi Viktoriajärven rannalle Mwanzaan ammattikoulun.

 

– Koulussamme oli aluksi yhdeksän lasta ja toisena vuonna kuusi. Kolmantena vuonna annoin yksityisopetusta kahdelle pojalle.

 

 

Monta lasta rakastettavana

Isostakyröstä kotoisin oleva Taina Karhu matkasi Tansaniasta Englantiin kielikouluun, jonka jälkeen hän kävi Lehijärvellä lähetystyöhön valmentavan kurssin.

 

Vuonna 1988 hän palasi Loimaan helluntaiseurakunnan kannattamana takaisin Tansaniaan, jossa tiiminsä kanssa aloitti uskontotuntien pidon Mwanzan alueen kouluissa.  Uskontokuntien edustajat saivat itse järjestää opetuksen, jos halusivat tai kykenivät. Kristinuskon opetukseen osallistui paljon esimerkiksi muslimeja.

 

– Olen aina rakastanut erityisesti kaikenvärisiä lapsia. Omia minulla ei ole, mutta saan sitäkin enemmän rakastaa muiden lapsia.

 

Neljän ja puolen vuoden kuluttua Karhu palasi kotimaahan lomalle, jonka jälkeen hän hakeutui Pohjois-Amerikkaan raamattukouluun tarkoituksenaan jatkaa sitten työtä Tansaniassa. Mutta Jumalan suunnitelma olikin toinen.

 

– Hän sanoi minulle laulun sanoin: ”Oma kansasi sinua tarvitsee. Sitä auttaen työtäsi tee.” Niinpä palasin vuonna 1996 Suomeen, josta olin saanut töitä opettajana Isossa Kirjassa.

 

 

Afrikka tuli Suomeen

Taina Karhu on vuosien mittaan vieraillut eripituisia aikoja Tansaniassa niin, että tähän mennessä hän laskee viettäneensä siellä kymmenisen vuotta. Hän vietti siellä tänä kesänä puolitoista kuukautta lähetystyössä olleen sisarensa kanssa opettaen Raamattua ja tavaten rakkaita afrikkalaisia.

 

– Olen vuosien mittaan osallistunut maahanmuuttajatyöhön monella tavalla. Kun en lähtenyt enää pidemmäksi aikaa Afrikkaan, Jumala lähetti Afrikan luokseni Suomeen, nauravainen nainen päättelee.

 

Hän kertoo omaksuneensa joitakin afrikkalaisia tapoja kuten myöhästelyn sekä persoonallisen pukeutumisen. Tuttavat ovatkin tottuneet ihastelemaan hänen sävykkäitä asukokonaisuuksiaan. Niistä ei puutu värejä eikä aistikkaita tai yllättäviä koruja. Suurimmaksi osaksi kaikki tämä löytyy kirpputoreilta.

 

Taina Karhu ihailee afrikkalaisten vieraanvaraisuutta, iloisuutta, avoimuutta, spontaaniutta, rentoa elämänasennetta, pukeutumista ja perinteistä ruokaa. Näistä hän saa nauttia vieraillessaan kongolaisten kodeissa. Myös useimpien usko on vailla pingottamista ja turhia normeja.

 

– Huomaan Afrikan vahvistaneen itsetuntoani ja tehneen minusta vapaamman ja rohkeamman toimimaan kuten oikeaksi koen.

 

Karhu pätevöityi loppukesällä lähetysaiheisten Kairos-kurssien pääfasilitaattoriksi. Kursseilla kristityt eri seurakunnista voivat opiskella lähetystyötä lähellä tai kaukana.

 

Hän on valmis palvelemaan projektiluonteisesti missäpäin maailmaa hyvänsä, mikäli taivaallinen työnantaja niin ohjaa.

 

 

Kirsi-Klaudia Kangas



Uutiset
48/2019

UutisetPäivi Niemi on jo 25 vuoden ajan auttanut suomalaisia voimaan hyvin. Kun ihminen ottaa vastuun hyvinvoinnistaan, hyvä, tasapainoinen elämä on mahdollinen.
Terapeutti, kouluttaja ja työnohjaaja Pä...
UutisetKristityt ovat joutuneet suurennuslasin alle, sanoo kansanedustaja. Helluntaikirkon johtaja uskoo, että kristittyjen täytyy tulevaisuudessa pitää vielä nykyistä enemmän yhtä.
Vaikka lainsäädäntöt...
UutisetKysymys sananvapauden kaventumisesta mietityttää monia.
Monikaan ei osannut kuvitella, millaiseen mylläkkään kansanedustaja Päivi Räsäsen kesäkuussa julkaisema twiitti tulisi johtamaan. Julkisuud...
UutisetKiinalaisiin Raamattuihin tarvittiin pitkään suomalaista erikoispaperia.
Nanjingissa sijaitseva maailman suurin raamattukirjapaino Amity Printing Company on tehnyt jälleen historiaa. Marraskuun a...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan