Skinhead ja joogi löysivät armon

Janne ja Johanna Pahkala ovat hyvä tiimi. - Johanna on se, joka uskoo minuun silloin, kun en itse usko, Janne kertoo. Taustalla kotiseurakunta Helsingin Saalem, jossa Janne palvelee vahtimestarin tehtävissä. Kuva: Elina Rautio
Janne ja Johanna Pahkala ovat hyvä tiimi. - Johanna on se, joka uskoo minuun silloin, kun en itse usko, Janne kertoo. Taustalla kotiseurakunta Helsingin Saalem, jossa Janne palvelee vahtimestarin tehtävissä. Kuva: Elina Rautio

Vielä kymmenen vuotta sitten Janne Pahkala oli pesunkestävä skinhead. Nuoruudessa koettu epävarmuus, pelko ja turhautuminen ajoivat elämäntyyliin, jonka päämotivoijana toimi viha kaikkia ja kaikkea kohtaan.

 

– Niissä piireissä puhuttiin veljeydestä ja vahvasta yhteisöllisyydestä, mutta käytännössä se oli typerien asioiden tekemistä yhdessä humalassa.

 

Johanna Pahkala oli ajautunut tahollaan syvään pimeyteen etsiessään apua pohjattomaan riittämättömyyden tunteeseensa.

 

– Tiesin jo lapsena olevani eitoivottu. Minulle oli kerrottu, että äitini olisi halunnut tehdä abortin, mutta lääkäri ei ollut suostunut siihen. Koin, että minun täytyi ansaita paikkani niin työssä kuin yksityiselämässä, hän pohjustaa.

 

Omien voimien loppuessa Johanna päätyi yhdessä silloisen miehensä kanssa etsimään apua joogasta ja idän uskonnoista.

 

– Se oli lähtölaukaus alaspäin menevään syöksykierteeseen. Aloimme voida pahoin niin fyysisesti kuin henkisesti, ja lopulta meille tuli myös avioero.

 

– Jälkeenpäin olen ymmärtänyt näiden asioiden yhteyden ja sen, että pahoinvointimme oli henkivaltojen vaikutusta.

 

Epäilykset hävisivät

Johanna oli aina ajatellut, että kristinusko on viimeinen vaihtoehto maailmankatsomukseksi. Halu pärjätä itse oli niin voimakas, ettei hän voinut ymmärtää ajatusta armosta.

 

– Ajattelin, että kristityt ovat heikkoja, koska heidän ei tarvitse itse ansaita mitään.

 

Avioero ja kaksivuotiaan lapsen yksinhuoltajaksi jääminen aiheuttivat kuitenkin henkisen romahduksen, joka pakotti tutkimaan eri uskontoja ja niiden antia uudelleen.

 

– Luin kymmeniä kirjoja mutta en löytänyt järjellä sellaista uskontoa, jonka voisin allekirjoittaa. Hyvin varovasti aloin pohtia myös kristinuskoa, vaikka se tuntuikin ihan älyttömältä.

 

Viimein käsiin sattui kirja, jossa oli yksi kysymykset hiljentävä lause: ”Ei tarvitse ymmärtää, vaan riittää, kun uskoo.”

 

– Se riitti minulle. Tiesin, että etsimäni oli siinä, Johanna kertoo.

 

Paikallisen seurakunnan Alfakurssille löydettyään Johannan orastava usko sai vielä sellaisen vahvistuksen, jonka hän muistaa lopun elämäänsä.

 

– Jumala kohtasi minut esirukoushetkessä aivan huikealla tavalla. Jälkeenpäin olen ajatellut, että Herra näki heikkouteni ja teki siitä tilanteesta niin voimallisen, etten voi enää koskaan epäillä hänen olemassaoloaan.

 

 

Yksinkertainen rukous tepsi

Samoihin aikoihin, 2000-luvun puolivälin jälkeen, alkoi muuttua myös Janne Pahkalan elämän suunta.

 

Vuonna 2006 skinheadporukan rötöstelyt johtivat pitkään oikeudenkäyntiin, jonka lopuksi Janne otti kaikkien tekoset niskoilleen. Porukan yhteys alkoi rakoilla, ja Janne alkoi kokea olevansa eksyksissä.

 

– Huomasin, että viha oli lähtenyt pois ja tilalle olivat tulleet musertava tyhjyys ja kuolemanpelko. Tuskani tiivistyi siihen, että olin jo haulikon piippu suussa.

 

Ahdistuksen keskellä jostain tuli kuitenkin ajatus, että kannattaisi rukoilla.

 

– Olin aina pitänyt uskovaisia naurettavina pelleinä. Siinä vaiheessa minulla ei kuitenkaan ollut enää mitään menetettävää, joten ajattelin, että voinhan mä kokeilla sitäkin. Haparoiden sanoin vain, että ”Jeesus, auta”, Janne muistelee.

 

Olo parani heti. Parin viikon päästä sama tilanne toistui, ja vähitellen rukousten välit alkoivat lyhentyä.

 

– Perheessämme ei ollut ikinä ollut mitään uskontoon viittaavaa, joten en aluksi tiennyt, mitä oli tapahtumassa. Ymmärsin ainoastaan, että olen isojen asioiden äärellä, Janne kertoo.

 

– Pitkän prosessin seurauksena tajusin tulleeni uskoon.

 

 

Maailmaan tuli värejä

Janne kuvaa sisimmässään tapahtunutta muutosta niin suureksi, ettei hän olisi kestänyt sitä, jos se olisi tapahtunut kertarysäyksellä.

 

– Vihan ja tyhjyyden tilalle tulivat lämpö ja rakkaus. Maailmaani tuli värejä, hän kuvailee. Lopullisesti uuden elämäntavan palaset loksahtelivat kohdilleen, kun Janne tutustui kristilliseen God’s Squad -moottoripyöräkerhoon.

 

– Se oli ensimmäinen uskovien yhteisö, jossa koin olevani kotona, Janne kertoo. Ennen sitä hän oli nimittäin ehtinyt käydä vuoden verran jumalanpalveluksissa, joissa kukaan ei ollut tullut edes juttelemaan.

 

– Minua vain tuijotettiin ja minusta supateltiin; olinhan kotikylälläni tunnettu vähän muista asioista. God’s Squad -motoristeja ei kiinnostanut Jannen menneisyys, vaan he ottivat hänet vastaan sellaisenaan.

 

– Heidän kauttaan avautui se, mitä itsekin haluan elämälläni tehdä: kohdata ihmisiä, kuten Jeesuskin teki.

 

– Sen jälkeen tutustuin myös muunlaisiin seurakuntiin ja aloin pikkuhiljaa ymmärtää, mistä uskovan elämässä on kyse.

 

 

”Match made in heaven”

Vähitellen moottoripyöräharrastus muuttui elämäntavaksi ja tärkeäksi osaksi Jumalan antamaa kutsumusta. Nykyisin Janne tekee säännöllisesti lähetysmatkoja motoristien pariin ja saa usein olla kuuntelijana aivan tuntemattomillekin.

 

– Tapaan talleilla kaikenlaisia ihmisiä, mutta omien kokemusteni kautta osaan kohdata heidät nimenomaan ihmisinä.

 

Pari vuotta sitten Jannen ja Johannan tiet kohtasivat. Johannasta tuli paitsi vaimo myös työtoveri, joka rukoilee aina Jannen reissujen puolesta.

 

– Koemme, että avioliittomme on ”match made in heaven”, taivaassa suunniteltu liitto, he kertovat.

 

Yhdessä he iloitsevat kohtaamastaan armosta ja yhteydestä Jeesukseen, jota he kuvaavat yhtä olennaiseksi osaksi elämäänsä kuin hengittäminen.

 

– Jeesus merkitsee kaikkea. En voisi enää ajatellakaan semmoista elämää, jossa häntä ei olisi. Usko ja Jeesus ovat läsnä joka päivä ja jokaisessa asiassa, Johanna kiteyttää.

 

– Jumalan armo on ihmeellinen. Olen kiitollinen siitä, etten ole saanut ansioni mukaan vaan armon mukaan. Jos minulle laskettaisiin tuomio kaikista pöljyyksistäni, rumastihan siinä kävisi, Janne lisää.

 

 

Elina Rautio

 
38/2017

UutisetOtaniemen teekkareiden kristillinen opiskelijajärjestö lienee yksi Suomen ahkerimmista – ja omintakeisimmista.
Miten onFloridan suomalaiset kristityt odottelivat Irma-hurrikaania jännittyneinä. Ennusteissa myrskyn pelättiin osuvan kovimmin juuri West Palm Beachin alueelle, missä Lake Worth ja suomalainen...
UutisetYhtyminen liturgian ehtoollisrukouksiin muodostaa riittävän perustan ehtoolliselle osallistumiselle, piispainkokouksen sihteeri kiteyttää.
UutisetSuomen helluntailiikkeen järjestöistä kolme toimii nykyisin Helsingin Roihupellossa Tulppatiellä olevassa Fidan kiinteistössä. Fidan lisäksi Suomen Helluntaikirkon toimisto ja IK-opiston...
UutisetLohjalla järjestetään ensi lauantaina perinteiset Omenakarnevaalit. Kaupunki on tunnettu omenoistaan, sillä siellä kasvaa ainakin 136 000 omenapuuta kotipihoilla, puutarhoissa ja ammatti...
UutisetHenkilöiden väliset suhteet ratkaisevat niin seurakuntien yhteistyössä kuin evankelioinnissakin, vaasalaispastorit korostavat.
UutisetOlemme mielestäni Suomessa jonkinlaisessa syvässä prosessissa suhteessa saarnoihin, pastori ja toiminnanjohtaja Mika Jantunen muotoili RV-TV:n keskustelussa viime viikolla.

...
UutisetProfessori Eila Helanderin tutkimusryhmän tekemän selvityksen mukaan luterilaisen kirkon ei pitäisi luopua vihkimisoikeudestaan. Selvityksen tilasi piispainkokous.


Noin 4...
UutisetFranklin Grahamin Turun-mission peruuntuminen ei johtunut hänen räväköistä mielipiteistään.
UutisetKristittyjen brittivanhempien Nigel ja Sally Rowen päätös vetää 6-vuotias poikansa Englannin kirkon koulusta puhuttaa Britanniassa. Rowet siirsivät lapsen kotiopetukseen tämän hämmenny...
UutisetYhdysvaltain Houstonia elosyyskuussa repineen hurrikaani Harveyn jälkiraivauksissa tehtiin yllättävä löytö, kun kansainvälinen israelilaistaustainen ZAKA-ryhmä pääsi todistamaan, miten e...
UutisetKatolisen Santa Maria -kirkon työntekijä Italian Cappellassa lähellä Venetsiaa on löytänyt kirkosta muinaiset luut, jotka saattavat kuulua apostoli Pietarille.


Cappellan S...
MuutKuuluisan amerikkalaisen pastorin, Greg Laurien, klassikkoteos on päivitetty 2010-luvun lukijoille. Tämä valkosinikantinen painos pursuaa aina ajankohtaista armon sanomaa. Teos keskittyy siis pi...
KolumniParin viime vuoden aikana olen havainnut, että vapaakristillisten nuorten piirissä on syntynyt kasvava kiinnostus teologiaa kohtaan! Tarkoitan tällä oikein riuskaa, akateemista teologiaa pa...
MuutPositiivinen ajattelu kuuluu nykytrendeihin, mutta aivan uusi keksintö se ei ole. Myönteinen ajattelu tunnetaan jo Raamatussa.
MuutLumina campus -yhteisö järjestää yliopistolla rukous- ja ylistyshetkiä. Myös paikallisseurakunnassa on nähty opiskelijoiden arvo.
MuutNuorisotyötä ja valtavia tenttikirjoja. Siinä tuoreen yliopisto-opiskelijan lähitulevaisuuden näkymät.
PikavisiittiTimo Luoto on ollut yhtä kauan naimisissa kuin hän on soittanut rumpuja Exit-yhtyeessä. Tänä vuonna rinnakkaiseloa tulee täyteen 30 vuotta.
MuutMatti J. Kuronen pohtii Askeleessa (9/2017), millaista olisi kuulla jatkojalostamatonta Jumalan sanaa.


– Mitä tapahtuisi, jos saisimme armon tutustua Raamattuun prima vista,...
MuutOpiskelu raamattukoulussa Belgiassa muutti suomalaisen Hanna Vandendriesschen elämän.
PakinaTilivelvollisuuden määritelmä on joko vapaaehtoisesti tai pakosta tehty sopimus raportoida tekemisistään jollekin taholle. Tilivelvollisuudesta on hyötyä niin työyhteisöissä kuin yksityi...
ArtikkelitRaamattu- ja teologinen koulutus on ollut vilkkaan kansainvälisen keskustelun aiheena viimeisten vuosikymmenten aikana. Pyrittäessä löytämään ratkaisuja koulutuksen haasteisiin ja heikko...
MielipideViime kuukausien aikana ovat useat yhdistyspohjaiset seurakunnat saaneet ihmetellä Poliisihallituksen lähettämiä kirjeitä ja ohjeita koskien jumalanpalveluksissa kerättäviä kolehteja....
MielipideOpetusneuvos Jouko Ruohomäki on kirjoittanut teoksen Kutsu ylistämään ja palvomaan: Jumalanpalveluksen historiaa ja nykypäivää (Aikamedia). Kirjan kansikuva, jossa on saviruukku, leipä, vi...
MuutUskoontulo oli viimeinen asia, johon Janne ja Johanna Pahkala olisivat odottaneet päätyvänsä. Nyt Jeesus on heille koko elämä.
MuutTimo Saarinen vietti 60-vuotissyntymäpäiväänsä 3. syyskuuta Haapamäen helluntaiseurakunnassa. Timo tunnetaan Keuruulla ja sen naapurissa Haapamäellä hymyilevänä ja asiantuntevana antiikki...
MuistolleRakas isäni Arvo Venäläinen sai kotiinkutsun 24. syyskuuta 2017 Mikkelin keskussairaalassa lyhyen sairausjakson jälkeen. Hän oli syntynyt Kaavilla 14.2.1928. Hänen isänsä piti siellä sek...
MuutKansankielinen Raamattu antoi suomalaisille sivistyspääoman ja opetti ihmiset lukemaan.
UutisetMenestyvä nuorisotoiminta alkoi halusta auttaa paikallisia nuoria. Nyt Samulilla ja Jannella on haaveena tavoittaa evankeliumilla koko kaupunki.
MuutVaikka Mika Hirvi koki laulajanurallaan hienoja asioita, jotain silti puuttui. Uskoontulon myötä hän löysi uuden sisällön niin elämäänsä kuin musiikkiinsakin.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan