Saarnaaja Esko Raution muistolle

Esko Rautio (1930-2023)
Esko Rautio (1930-2023)

8.1.2024 | Raahen helluntaiseurakunnan pitkäaikainen saarnaaja Esko Rautio sai taivaskutsun 13.11.2023. Hän menehtyi kolme ja puoli vuotta kestäneeseen vakavaan sairauteen 93-vuotiaana. 

Esko oli aikamme viimeisimpiä niin kutsuttuja korpievankelistoja. Hän koki voimallisen uskoontulon 17-vuotiaana tupaseuroissa Rantsilan Kärsämänkylällä vuonna 1948. Samalla hän sai kutsun evankeliumin julistustyöhön. 

Tuon kutsun seurauksena Esko lähti viemään pelastussanomaa Jeesuksesta kotikylältään Lapin perukoille saakka evankelistaystäviensä, kuten Jussi Jokisaaren, kanssa. 

Jumala oli varustanut Eskon monilla lahjoilla. Hän oli evankelista, mutta hän oli myös hyvä raamatunopettaja ja kaiken lisäksi hyvin musikaalinen. Julistustyön ohella pidettiin lasten pyhäkouluja ja nuortenleirejä. Lapissa tuli paljon ihmisiä uskoon ja monet rukouspiirit kasvoivat seurakunniksi. 

28-vuotiaana Esko avioitui terveydenhoitaja Martta Lahden kanssa, ja perheeseen syntyi kolme lasta. 

Perhe muutti Voikkaalle 1966, kun Esko sai kutsun helluntaiseurakunnan saarnaajaksi. Kuuden palveluvuoden jälkeen Eskoa kutsuttiin Korson helluntaiseurakuntaan. Kun Martta sai läheisestä kaupungista, Keravalta, terveydenhoitajan pestin, Eskosta tuli Korson helluntaiseurakunnan työntekijä. 

Keravalla kului 12 vuotta. Käydessään kotikonnuillaan ja Raahessa Rautiot kokivat kaipuuta ”heimolaistensa” pariin. Kuin vastauksena kaipuuseen Siikajoelta vapautui terveydenhoitajan paikka, jota Martta haki, ja hänet valittiin. Eskoa oli jo aiemmin kysytty Raahen helluntaiseurakuntaan saarnaajaksi, ja niinpä hän vastasi kutsuun myöntävästi vuonna 1986. 

Esko oli lähetystyöntekijä viimeiseen asti. Hän liittyi myös Raahen Israelin ystävät -paikallisjärjestöön ja toimi siinä varapuheenjohtajana ja myöhemmin puheenjohtajana. Ensimmäisen Israelin-matkansa hän oli tehnyt jo vuonna 1961 ystäviensä kanssa autolla halki Euroopan. Myöhemmin hän teki useita matkoja Israeliin toimien myös matkanjohtajana. Hänen aikanaan kolme perhettä oli Raahen helluntaiseurakunnan lähettäminä lähetystyössä Papua-Uudessa-Guineassa. 

Eläkkeelle jäätyään Esko antoi täyden siunauksensa nuoremmille työn jatkajille. Hän jatkoi omaa kutsumustaan Marttansa kanssa tekemällä 1990-luvulta alkaen useita puhujamatkoja itärajan taakse Raahen ystävyysseurakuntaan Tserepovetsiin. Mukana oli myös ystäviä, joiden kanssa vietiin Raamattuja ja humanitääristä apua tarvitseville. 

Esko oli perusluonteeltaan rohkea, hyväntuulinen, isällinen ja hauska seuranpitäjä, jolta riitti mukavia sutkauksia eri tilanteisiin. Hän kokosi myös mieskuoro Aaronin pojat, ja näin he avustivat eri tilaisuuksissa. Seurakunnan lähetyskirpputori oli Eskolle kuin toinen koti, jossa hän hoiti omat vuoronsa säännöllisesti. Hänen toimeliaisuuttaan ihmeteltäessä hän tapasi vastata: ”Niin kauan kun lapa liikkuu, olen Herralleni luvannut.” 

Raamatunopettajana Eskoa voitiin kutsua konservatiiviseksi. ”Näin on kirjoitettu. Nämä eivät ole minun sanojani vaan Jumalan sanoja”, hän tapasi sanoa. 

Esko piti hyvää huolta terveydestään kävelemällä paljon. Sairauden vietyä voimat Esko oli kovin kiitollinen naapureille ja ystäville, jotka pitivät yhteyttä sekä antoivat hänelle ja Martta-puolisolle apua talon hoitoon liittyvissä asioissa. Viimeiseen asti hän luki paljon ja rukoili perheensä, ystäviensä ja hengellisen herätyksen puolesta. 

Esko Rautio siunattiin viimeiselle matkalleen 9.12.2023 Raahen helluntaiseurakunnassa. Eskoa jäivät kaipaamaan perhe, sukulaiset ja lukuisat ystävät lähellä ja kaukana. 

 

Airi Porkka 

Raahen helluntaiseurakunta


Lue Esko Raution haastattelu vuodelta 2018 .Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan