Raadollinen katsaus peittelyn kulttuuriin

Dan Johnstone 

Hillsong: A Megachuch Exposed (2022) 

Discovery+ 
 
Tämän vuoden maaliskuussa suoratoistopalvelu Discovery+ julkaisi kolmiosaisen dokumenttisarjan suositusta Hillsong-seurakuntaliikkeestä. Se tarjoaa raadollisen katsauksen siihen vaikenemisen, peittelyn ja manipuloinnin kulttuuriin, jota maailmanlaajuiseksi kasvaneen liikkeen sisällä harjoitettiin vuosikymmenien ajan. 

Hillsong: A Megachuch Exposed -dokumentin ohjaaja Dan Johnstone on kertonut kasvaneensa uskonnollisessa kodissa. Muodista ja musiikista kiinnostunut nuorimies innostuikin Hillsongin dynaamisesta toiminnasta, joka edusti enemmän popkulttuuria kuin perinteistä kristillistä seurakuntakulttuuria. 

Vaikka ohjaaja käsitteleekin kristinuskon piirissä vaikuttavia negatiivisia lieveilmiöitä suorasukaisella tavalla, dokumentista välittyy silti kunnioitus kristillisiä arvoja kohtaan. Ääneen pääsevät monet Hillsongiin kuuluneet uskovat, joita seurakuntaliike haavoitti ja käytti hyväkseen eri tavoin eri alueilla.

 

 

      Se edusti enemmän popkulttuuria kuin

      perinteistä kristillistä seurakuntakulttuuria.

 

Dokumentin ensimmäinen osa pureutuu Brian Houstonin yhdessä vaimonsa Bobbien kanssa Australiassa vuonna 1983 perustaman seurakunnan syntyyn ja kasvuun. Houston oivalsi, että korvaamalla seurakuntansa perinteiset toimintatavat Yhdysvalloista oppimillaan menestysteologisilla toimintamalleilla määrällinen kasvu olisi nopeaa. Hänen unelmanaan olikin perustaa seurakunta, joka täyttäisi stadioneja, vaikuttaisi kaupunkeihin ja leviäisi ympäri maailmaa. 

1990-luvun alussa Houston ymmärsi nopeasti, miten trendikkään ja laadukkaan ylistysmusiikin avulla hänen oli mahdollista laajentaa Hillsongin toiminta maailmanlaajuiseksi. Seurakuntaliikkeen maineen kasvaessa sen toimintakulttuuri alkoi kuitenkin vinoutua eri alueilla. Tietyistä pastoreista tuli kalliissa vaatteissa viihtyviä tähtiä ja idoleita, jotka olivat tietyllä tavalla koskemattomia. 

Dokumentin toisessa osassa käsitellään New Yorkissa vaikuttavan Hillsong-seurakunnan entisen pastorin Carl Lenzin seksiskandaalia ja sen vaikutusta koko liikkeeseen. Median valokeilassa viihtyneen ja julkkiksilla itsensä ympäröineen  miehen avioliiton ulkopuolisen suhteen paljastuminen käynnisti lumipalloefektin. Sen seurauksena Hillsongin kulissien takaa paljastui lisää vastuukantajien aseman ja vallan räikeää väärinkäyttöä. 

Dokumentin kolmannessa osassa pääroolissa on Brian Houstonin vuosikymmeniä kestänyt, jo edesmenneen pastori-isänsä Frank Houstonin pedofiliarikosta koskeva vaikeneminen. Viime vuoden lokakuussa Brian Houston saikin syytteen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön salailusta. Jos hänet tuomitaan syylliseksi, Hillsongin perustajaa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio. 

Hillsong: A Megachuch Exposed-dokumentti on paikoitellen järkyttävää katsottavaa. Samaan aikaan se on kuitenkin tärkeä opetus siitä, mitä väistämättä tapahtuu, kun hengellisten vastuunkantajien lahjoille ja karismalle annetaan luonnetta suurempi arvo, seurakunnan toiminta muutetaan tehokkaaksi bisneskoneeksi, ja liikkeen imagon ylläpitämisestä tulee seurakuntalaisten suojelua tärkeämpää. 

Discovery+ on maksullinen, mutta kanavan saa Suomessa ilmaiseen kokeiluun seitsemäksi päiväksi. 

 

Markus Majabacka




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja