”Pelon kierteeseen ei tule suostua” – Päivi Räsäsen mukaan kristittyjen itsesensuuri kaventaa sananvapautta

- Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa oikeusasteissa, Päivi Räsänen sanoo. Hän avaa oikeusprosessiaan IK-opiston seminaarissa. (Hanne Salonen)
- Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa oikeusasteissa, Päivi Räsänen sanoo. Hän avaa oikeusprosessiaan IK-opiston seminaarissa. (Hanne Salonen)

Leevi Launonen 

 

(21.3.2023) Cancel-kulttuuri eli pyrkimys vaientaa omalle aatteelle vastakkaiset mielipiteet julkisessa keskustelussa on huolestuttava yhteiskunnallinen ilmiö. Vaientamiskulttuuri on vahvistumassa myös Euroopassa. 

Ajankohtainen esimerkki tästä on kansanedustaja Päivi Räsäsen esittämistä näkemyksistä poikinut oikeusprosessi, joka jatkuu Helsingin hovioikeudessa ensi elokuussa. 

– Tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla on pyritty rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta ja luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä, Räsänen toteaa. 

– Samalla on vaarana, että media alkaa rajata pois joitakin keskustelunaiheita ja keskustelijoita. Tätä näyttää tapahtuvan jo paljon. 

 

Helsingin käräjäoikeus antoi viime vuonna Räsäsen raamattusitaatin sisältäneestä Twitter-päivityksestä, Ylen radiohaastattelusta ja vuonna 2004 julkaistusta pamfletista yksimielisen vapauttavan päätöksen, mutta syyttäjät valittivat siitä hovioikeuteen. 

Nyt Räsänen kertoo valmistautuvansa kolmipäiväiseen hovioikeuden istuntoon yhdessä tiiminsä kanssa. Hän saa myös jatkuvasti asiaan liittyviä yhteydenottoja ja haastattelupyyntöjä aina ulkomaita myöten. 

– Vapaassa ja suvaitsevaisessa demokratiassa on kunnioitettava myös kristittyjen oikeutta ilmaista mielipiteitään ilman pelkoa, Päivi Räsänen muistuttaa. 

– Pelon ja vaientamisen kierteeseen ei tule suostua. Rohkaisen jokaista käyttämään sanan- ja uskonnonvapautta, sillä se on paras tapa ehkäistä itsesensuurin mielialaa, joka hiljentää avointa keskustelua. 

 

Päivi Räsänen kertoo kokemuksistaan ja oikeusprosessin taustoista IK-opiston järjestämässä seminaarissa huhtikuussa Keuruulla. Seminaarin teemana on Kristittynä moniarvoisessa yhteiskunnassa. 

Myös muissa seminaarin puheenvuoroissa tarkastellaan ajankohtaisia yhteiskuntaeettisiä kysymyksiä. Varatuomari, FT Markku Luoma painottaa kykyä erottaa toisistaan voimassa oleva lainsäädäntö ja yleinen keskusteluilmapiiri. Kasvatustieteilijä Katja Castillo pitää puolestaan tärkeänä sitä, miten lapsia opetetaan elämään moniarvoistuvan kulttuurin keskellä. 

Helluntailiikkeen yhteiskunnallista roolia seminaarissa pohtivat pastori Petri Mäkilä, Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen ja IK-opiston rehtori Tanja Laulainen

 

Lisätietoa tapahtumasta: 

 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa