Pauli Rantanen oli lähtenyt maailmanympärimatkalle Australiasta helmikuussa 1975. Suomeen ja Helsinkiin hän tuli Afrikan kautta saman vuoden maaliskuussa. Siellä Rantanen meni kuuntelemaan Melbournessa muutama kuukausi aikaisemmin tapaamaansa saarnaajaa Veikko Mannista, joka esitteli tilaisuudessa Afrikka-kahvia. Puhuja kehotti kaikkia hylkäämään kukat vierailulle mennessään ja viemään niiden asemesta kahvia, jota myydään Lähetyksen Kehitysavun hyväksi. Siten pystyi samalla tukemaan lähetystyön sosiaalisia kohteita Etiopiassa ja Keniassa.
Tilaisuuden päätyttyä Pauli Rantanen kysyi vieressään istuneelta liikemieheltä, kuka ihmeessä on keksinyt idean myydä vapaaehtoiskampanjassa noin vaikeaa tuotetta kuin kahvia. ”Se on minun ehdotukseni”, totesi vieressä istunut Kirkon Hankintakeskuksen johtaja Leo Torikainen.
Lähetyksen Kehitysapu -hanke oli alkanut yhteiskristillisenä mutta jäänyt sitten Suomen Vapaa Ulkolähetys ry:n (nykyisin Fida International) hoitoon, ja minut oli nimetty tuon hankkeen vastuuhenkilöksi. Hankkeesta kuultuaan Pauli Rantanen soitti minulle, ja hänelle tehtiin LKA:n talkootyösopimus jo seuraavana päivänä. Rantasen paluulentolippu Australiaan jäi näin käyttämättä. Rantanen toi ratkaisevan avun LKA:n kahvikampanjaan, joka oli alkanut joulukuussa 1974.
Afrikka-kahvia oli myynnissä myös Helsingin Kristillisessä Kirjakaupassa. Myymälänhoitajana siellä toimi Lea Leino, josta Pauli Rantanen löysi
itselleen puolison. Pariskunta avioitui syyskuussa 1978. Käytyään uskovien kasteella Pauli Rantanen liittyi Helsingin Saalem-seurakuntaan 1979 ja toimi myöhemmin myös vanhimmiston jäsenenä. Vuonna 1981 Rantaset muuttivat Selkiin ja liittyivät myöhemmin Nummelan helluntaiseurakuntaan.
1970-luvun puolivälissä Etiopian Kaffassa oli hyvin vaikea tilanne. Sairaita ja synnyttäviä äitejä tuotiin kaukaa paareilla ja aaseilla klinikoille Shebeen ja Tsegourskaan. Päätimme hankkia syksyllä 1975 Etiopiaan kaksi mahdollisimman hyvää Land Roveria ja niihin suurimmat mahdolliset matkailuperävaunut liikkuviksi klinikoiksi. Nämä matkailuperävaunu-maastoautoyhdistelmät palvelivat myös kahvikampanjaa tehokkaasti eri puolilla Suomea. Etiopiaan klinikka-autoyhdistelmät vietiin keväällä 1976.
Vuonna 1979 löysimme purkutuomion alaisen varastorakennuksen Helsingistä Vilhonvuorenkadulta, ja sinne avattiin lajitellun vaatetavaran
myyntiä varten ensimmäinen kirpputori. Tiloihin muuttivat myös Suomen Vapaa Ulkolähetys ry:n ja Lähetyksen Kehitysavun toimistot.
Lähdin lokakuussa 1978 Irakiin työtehtäviin ja luovutin LKA:n tehtävät Vilho Kivikankaalle. Rantanen ja Kivikangas jatkoivat yhteistoimintaa
ja saivat vuonna 1981 luvan panna toimeen valtakunnallisen vaatekeräyksen. Se tuotti Selissä vuokrattuun varastoon 5,5 miljoonaa kiloa jätevaatetta, ja Pauli Rantasesta tuli ”lumppukeisari” vailla vertaa. Jätevaatteiden lajittelu vapaaehtoisvoimin kesti kolme vuotta, ja kirpputorimyyntiin tuli runsaasti tavaraa. Uusia LKA-kirpputoreja perustettiin koko maahan.
LKA ei voinut toimia liikelaitoksena, ja siksi tarvittiin erilaisia aputoimintoja. Marraskuussa 1981 perustimme Rejtex Oy:n, joka toimitti tonneittain villakudinlumppuja Portugaliin. Siellä oleva yhteistyötehtaamme valmisti satojatuhansia katastrofihuopia koko maailman tarpeisiin. Selin Lähetyskiinteistöt Oy perustettiin vuonna 1985, ja vuokratut tilat ostettiin sen nimiin. Pauli Rantanen toimi Selin isäntänä, ja ”kolmen kopla”, Ville, Pauli ja Kalevi, olivat läheisessä yhteistyössä.
Tilanne muodostui kuitenkin vähitellen kestämättömäksi nousseiden kustannusten myötä, ja helluntailiikkeen lähetysjärjestö irtautui Selin
toiminnasta 1989. Selin monipuolinen ja innovatiivinen toiminta jatkui tämän jälkeen Uuden Kasvun Yhdistys ry:n nimissä ja Pauli Rantasen
johdolla.
Selin toiminnassa kohdattiin myöhemmin useita vaikeita vuosia. Pauli Rantasen karismaattinen, valoisa ja aina toivorikas asenne auttoivat kuitenkin eteenpäin. Tilanne helpottui vuonna 2010, jolloin Samaria-lähetys (Samaria rf.) tuli Selin uudeksi omistajaksi.
Lea-vaimo toimi viime vuodet miehensä omaishoitajana. Pauli Rantasen matka päättyi lopullisesti 26. tammikuuta television iltauutisten
ääreen, mutta hänen elämäntyönsä vaikuttaa edelleen Fida lähetystorien kautta aina maailman ääriin saakka.
Kalevi Helimäki
Ekonomi
Pauli Rantasen yhteistyökumppani