Ossi Mäki-Reini: ”Koen olevani huono ilmaisemaan itseäni puhumalla”

Ossi Mäki-Reinille on luontevaa yhdistää musiikilliset lahjat ja kristillinen sanoma. Aiempi raskas musiikkimaku on saanut rinnalleen pehmeämpiä akustisia sävyjä. Kuva: Samuli Kiviranta
Ossi Mäki-Reinille on luontevaa yhdistää musiikilliset lahjat ja kristillinen sanoma. Aiempi raskas musiikkimaku on saanut rinnalleen pehmeämpiä akustisia sävyjä. Kuva: Samuli Kiviranta
Ossi Mäki-Reiniä voi hyvällä syyllä kutsua kristillisen musiikin moniottelijaksi, sillä hän toimii seitsemässä vakituisessa kokoonpanossa.

– On hienoa, kun saan tehdä musiikkia monipuolisesti. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut näin monia mahdollisuuksia palvella ja myös toteuttaa itseäni, Mäki-Reini toteaa.

Alun perin Peräseinäjoelta kotoisin oleva, mutta nykyään Jyväskylässä musiikkipedagogiikkaa opiskeleva laulaja-lauluntekijä toivoisi joskus tienaavansa elantonsa muusikkona.

– Helppoa se ei ole, vaikka olenkin mukana monessa kokoonpanossa. Eri bändien kautta keikkoja on kertynyt noin 140 vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana. Toivottavasti jatkossakin keikkoja piisaa, jotta voin tuoda leipää pöytään.

Musiikin rosoa ja kauneutta

Ossi Mäki-Reinin musiikillinen ura alkoi kristillisen metallimusiikin parista, kun hän kymmenen vuotta sitten perusti ystäviensä kanssa Miriam-nimisen yhtyeen.

– Sittemmin musiikkimakuni on laajentunut ja sen painopiste on siirtynyt koko ajan kevyempään suuntaan. Vastapainoksi raskaalle musiikille olen hakenut rauhallista meininkiä ja löytänyt entistä enemmän kauneutta. Mies ja kitara -tyylistä on tullut minulle tärkeä osa-alue.

Musiikki merkitsee Mäki-Reinille väylää kertoa asioista, joista hänen muuten voi olla vaikeaa
puhua.

– Koen olevani huono ilmaisemaan itseäni puhumalla. Sanoituksia tehdessäni pystyn rauhassa miettimään sanottavaani ja tiivistämään sen laulunsanoihin.

Viime marraskuussa ilmestyi Miriamin toinen pitkäsoitto, jonka kaikki kappaleet ovat Mäki-Reinin käsialaa.

Vertaistukiryhmä-levyn laulut ovat syntyneet syvistä tuntemuksistani, kun olen kipuillut oman syntisyyteni kanssa. Kristityn muusikon työ voi olla vertaistuen antamista, koska me kaikki olemme rikkinäisiä ja epäonnistuneita. Olen kuullut palautta siitä, että monet ovat samaistuneet teksteihini.

Hengellisiä helmiä akustisesti

Miriamin levyn lisäksi viime vuonna ilmestyi kaksi muutakin äänitettä, joilla Mäki-Reini on mukana soittamassa ja laulamassa. Maksetut viulut -yhtyeen esikoislevyllä on hengellisen musiikin helmiä tuoreella tavalla sovitettuina.

– Olemme määritelleet musiikkityyliksemme groovefolkin, jota toteutamme viuluilla, akustisilla kitaroilla, lyömäsoittimilla ja harmoonilla. Kansanmusiikin lisäksi olemme hakeneet vaikutteita muun muassa bluesista, jazzista ja jopa discosta.Eve & Ossi -duossa Ossi Mäki-Reini laulaa yhdessä vaimonsa Eveliinan kanssa. Myös heidän Virren sävelillä -niminen esikoislevynsä sisältää hengellisen musiikin helmiä. Suurin osa äänitteen virsistä on sovitettu akustisen kitaran ja kahden lauluääneen varaan.

– Levyn yleistunnelma on lempeä, pehmeä ja rauhoittavan seesteinen, vaikka välillä meno yltyy myös veikeän svengaavaksi, Mäki-Reini kuvailee.

Monipuolinen muusikko on mukana myös legendaarisessa Pro Fide -yhtyeessä.

– Pro Fide on toiminut yhtäjaksoisesti 50 vuotta, vaikka porukka onkin luonnollisesti vaihtunut moneen kertaan. Silti bändin sanoma ja evankelioimisnäky ovat pysyneet samoina. Tänä vuonna on tarkoitus julkaista uutta musiikkia.

www.facebook.com/makireiniossi


Heli Markkunen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja