Niilo Mäenpää on poissa

(5.5.2023) Pastori ja lähetystyöntekijä Niilo Mäenpää on kuollut. Hän menehtyi lauantaina 5. toukokuuta 88-vuotiaana. Häntä hoidettiin viimeisissä vaiheissa Kaarinakodissa Kaarinassa.

Mäenpää toimi pastorina Suomessa ja lähetyskentillä Zairessa ja Kamerunissa.

– Niilon erityinen armoitus oli huomioida aina kaikki kohtaamansa ihmiset. Hän aina oli erittäin lämminsydäminen, seurakuntia 1980-luvulta lähtien kiertänyt Aikamedian myyntipäällikkö Sauli Manninen kommentoi suru-uutista.
– Rakas ystävä ja pappini, lähetyssaarnaaja ja romanikansan oma Niilo Mäenpää on päässyt taivaan kotiin. Kiitos kaikesta, etenkin suuresta sydämestäsi ja monista monista sielunhoitokeskusteluista ja mukavista saunahetkistä, diakoni, turkulaisen Operaatio Ruokakassin perustanut Mertsi Ärling kirjoitti Facebookissa.

Saunasta ja yhteydestä romanivähemmistön kanssa Niilo Mäenpää puhui myös vuonna 2006 julkaistussa haastattelussa (RV 10/2006, Ari Vehosmaa).
– Saunominen on minulle puoli elämää, hän totesi.
–  Olen lapsesta saakka rakastanut saunomista. En mene nukkumaan ilman jokapäivaistä saunaa. Olen taivaassakin pyrkimässä saunaosastolle.

Mäenpää lähti mukaan romanityöhön vuonna 1956. Päivässä oli kohtalonomaisuutta.
– Isäni oli järjestämässä ensimmäisiä romanijuhlia, mutta sai sydänkohtauksen. Juhlat alkoivat Isäni hautajaispävänä. Jouduin tavallaan isäni paikalle.
Romanit ottivat tuolloin vasta parikymppisen Niilon vastaan kuin oman pojan.
– Olen yksi suvun miehistä, heidän ”pappinsa”.

Niilo Mäenpää joutui kokemaan elämässään raskaita vaiheita ja paljon sairautta.
– Jos sanoisin, ettei usko ole koskaan ollut katkolla, puhuisin palturia. En ole koskaan laittanut Jumalaa seinää vasten, mutta kysynyt olen. On ollut päiviä, ettei ole osannut kuin istua sanattomana, ei rukoilla, ei kiittää.
– Usko ja luottamus Jumalaan on ehkä lujempi kuin koskaan, mutta tuska on pitänyt käydä läpi. Ilman Jumalan armoa ja läheisyyttä en olisi selviytynyt.

Turussa vaikuttanut Mäenpää painotti koko palvelutyönsä ajan, että ”seurakunnan pitää olla hengellinen koti kaikille".
– Onnistuneille ja epäonnistuneille. Kun ihmiselle tulee vaikeuksia, mihin sitten voi mennä, jos Jumalan seurakunta on vain onnistuneille.
– Armollinen vapahtaja ottaa käsivarsilleen ja puristaa lujasti itseään vasten, Mäenpää kuvaili.

Niilo Mäenpään elämästä julkaistiin Tapani Sopasen kirjoittama elämäkerta Pöydän alta maailman ääriin (Aikamedia) vuonna 2006.

 
Anssi Tiittanen40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa