Näkökulma: Vaihtoehto epätoivolle - "Levollista asennetta tukee nöyrempi suhtautuminen"
Lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden määrä Seurakuntaoppaassa on tippunut kymmenessä vuodessa dramaattisesti. Vuonna 2010 heitä oli 231, vuonna 2021 enää 93. YC-tapahtuman huippuvuonna 1995 osallistujia oli noin 7 000, tänä vuonna noin 700.
Vain noin kolmasosassa seurakuntia tehdään nuorisotyötä, eikä useimpien vanhimmistojen ajasta tai seurakunnan budjeteista lohkea resursseja lapsi- ja nuorisotyöhön. Helluntaiherätyksen jäsenmäärätkin ovat laskeneet vuosia ja ikärakenne painottuu vanhempiin. Yleiskuva liikkeen tilasta ja tulevaisuudesta näyttää synkältä. Mitä tästä pitäisi ajatella?
Kukaan ei juurru Jeesuksen
opetuslapseksi massatilaisuuksissa.
Ensinnäkin surulle on annettava tilaa. Se on luonnollinen ja toivottavakin reaktio, jos on ollut rakentamassa liikettä. Mutta se, mitä tapahtuu surun jälkeen, on merkityksellistä. Saatamme tyytyä ajattelemaan itsekkäästi kuin Hiskia: ”Kunhan minun aikanani on rauha” tai toivoa uutta Niilo Yli-Vainiota, joka ratkaisisi kaikki ongelmat.
Hankalimpia tunteita ovat sitkeä epätoivo ja levottomuus, jotka vievät uskon työhön tai johtavat täydelliseen passiivisuuteen. Moni seurakunnassa työskentelevä kamppailee riittämättömyyden tunteen kanssa, kun väki vähenee. Silti epätoivoisten tai passiivisten ajatusten sijasta voimme keskittyä kaikkivaltiaaseen Jumalaan ja niihin, keitä juuri nyt voimme palvella. Tämä palauttaa meille rauhan ja levollisuuden.
Ortodoksinen kilvoittelija Serafim Sarovialainen on sanonut: ”Hanki sielun rauha, niin tuhannet ympärilläsi pelastuvat.” Vain kun katseemme on Jumalassa, voimme luottaa Jeesuksen sanoihin Pietarille: ”Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni, sitä eivät tuonelan portit voita.”
Levollista asennetta tukee myös nöyrempi suhtautuminen evankeliumin työhön. Sen sijaan, että keskitymme ryhmäkoon kasvattamiseen, on tarpeen hyväksyä muuttunut tilanne ja muuttaa toimintatapoja pienemmän ryhmän tarpeita vastaavaksi. Keskitymme jäljellä oleviin entistä suuremmalla rakkaudella.
Sen sijaan, että välitämme epätoivomme lapsiin ja nuoriin tai muuhun seurakuntaväkeen, annamme heille enemmän aikaa ja huomiota. Seurakunnan jumalanpalveluksia on syytä kehittää paitsi syvällisemmiksi myös osallistavammiksi. Samoin lasten ja nuorten kokoontumisia.
Iästä riippumatta yhä harvempi jaksaa istua ”kokouksissa”. Jumalan valtakunnan sanoman välittämisen ei tarvitse olla aina muodollista, vaikka se olisikin suunnitelmallista. Jokaisella kohtaamisella voi olla elämää muuttava vaikutus.
Jeesus saarnasi kansanjoukoille, mutta usein hän rajasi kuulijakuntaansa – toisinaan 12:een, joskus kolmeen tai vain yhteen. Pieni ryhmäkoko avaa erilaisia mahdollisuuksia.
Herätyskristillinen perintö on ohjannut meidät ihastelemaan suuria kansanjoukkoja, mutta samalla ei ole välttämättä osattu huomioida yhtä ihmistä. Kukaan ei juurru Jeesuksen opetuslapseksi massatilaisuuksissa – eikä pienemmissäkään nuortenkokouksissa tai pyhäkouluissa. Opetuslapseuteen tarvitaan suhde ja vuorovaikutusta.
Voihan olla, että löytäessämme uudelleen Jumalan rauhan ja lähimmäisen löydämme samalla seurakunnan kadotetun vetovoimatekijän ja liikkeen tunnusluvut kääntyvät nousuun. Toivottavasti emme silloin hurmaannu kansanjoukoista ja muistamme, että rauha Jumalassa ei riipu suhdanteista.
Tero Järventausta
Kirjoittaja on IK-opiston opettaja ja nuorisotoimintojen koordinaattori.
Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi. – Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava
nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saanut vuosien aikana tukevaa
tuntumaa eri kristillisten piirien nuoriin.
...
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tallessa kansioita, joihin on
kertynyt yli 200 samaa aihetta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat
taistelusta, jonka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaLähi-idän
kristityistä puhuttaessa tulee melko
nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista
ja lujista sukusiteistä juontava
ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin,
kun to...
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan
tehtävä? Kenelle se
oikein kuuluu? Miksi
niin harvat innostuvat nykyisin
evankelioimisesta? Ja
mitä se oikeastaan käytännössä
on?
TeemaEvankelioimisen suuria
innovaatioita helluntailiikkeessä olivat
1900-luvun alkupuolella telttakokoukset
ja kitarakuorot. Evankelioiva
Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset,
ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen
kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton
on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation
merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää
enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten
merkittävimmistä globaalin
kristillisyyden ilmiöistä.” Näin
suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten
ja roomalaiskatolisen kirkon
vuonna 1972 aloittamaa k...