Lauantai 27. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Merja, Engelbrekt, Engelbert

Näkökulma: Vahvistusharha

Profeetan tehtävä on tunnistaa hengessä tapahtuvia kehityskulkuja jo silloin, kun toiset eivät vielä niitä aavista, Esko Matikainen kirjoitaa.- Siksi tarvitsemme kipeästi profeettoja myös tähän aikaan ja seurakuntiemme keskelle
Profeetan tehtävä on tunnistaa hengessä tapahtuvia kehityskulkuja jo silloin, kun toiset eivät vielä niitä aavista, Esko Matikainen kirjoitaa.- Siksi tarvitsemme kipeästi profeettoja myös tähän aikaan ja seurakuntiemme keskelle

(12.5.2023) ”Nyt mereltä nousee pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen.” Tämän tunnetun lauseen sanoi meille tuntemattomaksi jäänyt palveluspoika, jonka profeetta Elia lähetti katselemaan merelle. Tuo viesti oli profeetalle kuitenkin se kauan odotettu viesti Jumalan maailmasta. Sade on tulossa, nyt on valmistauduttava kiireesti! 

 

Mitä me näemme, kun katsomme maailmaan? On helppo vakuuttaa itsensä siitä, että asiat ovat menossa huonoon suuntaan, siitä viestintävälineet pitävät huolta. Uutismarkkinat perustuvat huonoille uutisille, hyvillä ei synny juuri klikkauksia. Niinpä on luonnollista, että kaikki kielteisyys nousee puheenaiheeksi myös uskovien keskellä. 

Näitä kielteisiä uutisia seuloessa on kuitenkin tarpeen kysyä: Mitä sanoo Herran Henki? Onko myös hän sitä mieltä, että hyvä on hukkumassa ja paha perimässä kaiken? 

 

Profeetan tehtävä on tunnistaa hengessä tapahtuvia kehityskulkuja jo silloin, kun toiset eivät vielä niitä aavista. Siksi tarvitsemme kipeästi profeettoja myös tähän aikaan ja seurakuntiemme keskelle. Jos Uuden testamentin ajan seurakunta tarvitsi profeettoja, miten me voisimmekaan selvitä ilman? Tarvitsemme Hengen antamaa näkökykyä nähdä se, mitä Herra näkee ajassamme. Olemme jättäneet profeetan nimikkeen käyttämättä seurakunnissamme, ja varmaankin hyvästä syystä; profeetan tittelillä on tehty paljon pahaa itsevaltaisissa yhteisöissä. Olemme kuitenkin ongelmissa, jos työnnämme sivuun myös profeetallisen sanan ajastamme. 

 

Monien huonojen uutisten virrassa on myös asioita, jotka puhuvat päinvastaista kieltä. World Assemblies of God -verkoston piirissä on viime vuonna liikkeelle lähtenyt tavoite, joka kantaa nimeä MM33, eli kaksi vuosituhatta Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Vuoteen 2033 mennessä tavoitteena on miljoona WAGF-verkostoon kuuluvaa seurakuntaa. Seurakuntia on nyt 370 000 maailmanlaajuisesti, eli tavoitteen toteutumiseksi olisi synnyttävä 63 000 uutta seurakuntaa joka vuosi. 

Miten tähän pitäisi suhtautua? Ovatko nämä vain suuruudenhulluja numeroita, vai Herralta tullut näky? 

 

Käyttäytymistieteilijät puhuvat vahvistusharhasta, johon olemme inhimillisinä ihmisinä vaarassa joutua. Tällä tarkoitetaan sitä, että informaatiosta poimitaan aina vain niitä tietoja, jotka tukevat ennakkokäsitystämme. Niinpä on syytä pysähtyä ajattelemaan, mitä uutisia oma mieleni uutisvirrasta ammentaa ja mitä suodattaa pois. Onko peli menetetty vai toimiiko Jumala aktiivisesti ajassamme? 

Taivaanrannassa näkyy kenties vain miehen kämmenen kokoinen pilvi. Sen merkitys saattaa jäädä meiltä tunnistamatta, jos olemme varautuneet hengellisellä rintamalla vain huonoihin uutisiin. Profeetta Elia näki pienessä pilvenhattarassa vastauksen rukouksiin. Hänkään ei saanut vastausta heti ensimmäiseen pyyntöönsä, vaan toistuvasti lähetti apupoikansa tähystämään taivaalle. Lopulta hän kuuli uutisen, joka sai profeetan sydämen sykkimään. Jumala vastaa, sade on tulossa! 

Mitä taivaanrannassa näkyy? Mitä uutiset meille kertovat? 

 

Esko Matikainen 

 

Kirjoittaja on Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.



UUTISET