Näkökulma: Uutta elämäntapaa etsimässä - "Uuden synnyttäminen on paljon haastavampaa kuin aiemmin tehdyn toistaminen"

Oli aika ennen koronaa ja on aika koronan jälkeen. Onko helluntaiseurakuntien aika palata siihen, mihin jäimme ennen pandemiaa, vai valmistautua olemaan jotakin muuta? Mitä aikamme ihmiset menettävät, jos helluntaiseurakunnat eivät palaakaan aiempaan tyyliinsä ja toimiinsa? 

Helpoin ratkaisu on jatkaa siitä, mihin jäimme. Avata ovet ja jatkaa laulusta 405, pianosäestyksellä tai ilman. Todennäköisesti tämä on monen seurakunnan ratkaisu. Uuden synnyttäminen on kovin paljon haastavampaa kuin aiemmin tehdyn toistaminen. Lisäksi uutta on vaikea synnyttää silloin, kun kaikki aika menee vanhan toteuttamiseen. 

Nyt olisi kuitenkin oikea ajanjakso luoda seurakunnan ulkoista olemusta uudelleen. Seurakunnan kuuluisi olla lähde, joka tuottaa toivoa, kasvua ja todellista elämää. Voisiko tämä kevät olla helluntaiherätykselle pysähdyksen paikka, jossa kuuntelemme toisia (hengellisiä) johtajia, tutkimme aikaamme ja opimme uusia tai unohdettuja periaatteita?

 

 

      Jos teemme asiat rakkaudella,

      se ei voi olla näyttämättä hyvältä.

 

Olen viipynyt viime viikot Applen perustajan Steve Jobsin ja katolisen munkin Thomas Mertonin elämäkertojen parissa. Myös kansamme keskellä on kristitty, jonka ääni on profeetallinen juuri nyt. Heiltä voimme saada muutamia vinkkejä esimerkeiksi. 

Steve Jobs synnytti useita aikamme teknologian ihmeitä, jotka vaikuttavat arjessamme. Applen älypuhelimissa ja läppäreissä näkyy vahvasti Jobsin luovuus. Hän kuuli usein, etteivät hänen ideansa olisi toteutettavissa tai että ne olisivat mahdottomia. Jobs kuitenkin katsoi ihmisiä pitkään ja syvälle silmiin vakuuttaen, että he onnistuisivat. Ja niin usein kävikin: he ylittivät omat rajansa antamalla luovuudelle vallan. 

Luovuus on Jumalan ihmiseen asettama lahja, joka näkee jotain sellaista, mitä ei vielä ole. Moni kokee ristiriitaa, jos maailmankaikkeuden arvokkain sanoma esitetään aikansa eläneessä, kulahtaneessa paketissa. Valitettavasti moni seurakunta toimii juuri näin. Kuitenkin sanoma Jeesuksesta ansaitsee enemmän. Se ansaitsee ulkokuoren, joka kertoo sanoman suuruudesta. 

 

Thomas Merton puhuu puolestaan rakkaudesta asioiden hyvin tekemiseen. Hän rakastaa Jumalaa ja hänen valtakuntaansa ja haluaa siksi myös tehdä rakkaudella kaiken sen, mitä tekee. 

Joskus olen huomaavinani itsessäni, että ensirakkaus on kadonnut ja tilalle ovat tulleet tavat, joita hyvän uskovan kuuluu noudattaa. Tällöin tekemisen jälki on usein maksimissaan keskitasoa tai sinnepäin. Jos kuitenkin teemme asiat seurakunnassa rakkaudella, se ei voi olla näyttämättä ja tuntumatta hyvältä. 

Myös Päivi Räsäsen elävä esimerkki on meille oppaaksi. Hän on ajassamme ja yhteiskunnassamme se, joka osoittaa elämällään Raamatun auktoriteetin ja sanojen painavuuden. Seurakunnalle ja jokaiselle uskovalle kuuluu tämä sama etuoikeus ja kunnia – antaa elämänsä esimerkiksi Jumalan sanan todeksi elämisestä. 

Olisiko seurakuntien aika syventyä etsimään ratkaisuja siihen, kuinka synnyttää uudelleen kristillinen elämäntapa? Sellainen elämäntapa, joka tulee tunnetuksi valloittavasta luovuudesta sekä rakkaudesta jokaista ihmistä ja koko luomakuntaa kohtaan? 

 

Waltteri Haapala 

 

Kirjoittaja on Siilinjärven Coti-seurakunnan pastori ja kustannusliike Aikamedian hallituksen puheenjohtaja.

 




51

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja