Näkökulma: Tämän sukupolven aikana

Kasvua on islamilaisessa, buddhalaisessa, hindulaisessa ja muissakin maailmoissa, Arto Hämäläinen kertaa.
Kasvua on islamilaisessa, buddhalaisessa, hindulaisessa ja muissakin maailmoissa, Arto Hämäläinen kertaa.

(1.3.2023) Seuraavan Tellus-konferenssin teemana on Tämän sukupolven aikana. Lähetystehtävän loppuun saattaminen on innoittanut aiemminkin. Merkittävimpiä lähetysmobilisaatiota vauhdittaneita liikkeitä oli Yhdysvalloissa yliopisto-opiskelijoista koostunut Student Volunteers (opiskelijavapaaehtoiset) -liike. Yksi sen johtohahmoista, Arthur Pierson, esitti ylioppilaiden kesäkokouksessa vuonna 1885 liikkeen tunnukseksi ”maailman evankelioiminen tämän sukupolven aikana”. 

Aloite ei jäänyt tyhjän pantiksi. Vuoteen 1939 mennessä opiskelijoiden lähetysliike oli lähettänyt 25 000 työntekijää lähetyskentille. Suurin osa heistä oli amerikkalaisia. Tämä liikehdintä oli yhtenä siemenenä sille, että Yhdysvallat on edelleen suurin lähetystyöntekijaöiden lähettäjä maailmassa.

 

 

      Koko Rooman valtakunta tavoitettiin suunnilleen yhden sukupolven aikana.

 

Viime vuosisadan alku oli lähetysliikehdinnän aikaa. Edinburghin lähetyskonferenssi vuonna 1910 kokosi sen ajan keskeiset vaikuttajat yhteen. Parissa sadassa vuodessa saavutetut läpimurrot protestanttisessa lähetystyössä synnyttivät optimismin maailman muuttumisesta lähetystyön hedelmänä. Helluntailiike oli saanut globaalin läpimurtonsa juuri Edinburghin tapahtuman kynnyksellä 1906 Los Angelesissa. 

Sitten tuli ensimmäinen maailmansota, joka heitti kapuloita rattaisiin. Sodan raunioista nousi kuitenkin uutta elämää. Helluntailähetykset alkoivat kasvaa uusina toimijoina lähetysrintamilla. Sen tuloksena vuonna 2020 helluntailaisia oli 24,6 miljoonaa Brasiliassa, 16,7 miljoonaa Nigeriassa, 5,4 miljoonaa Indonesiassa, viisi miljoonaa Ghanassa ja 4,7 miljoonaa Keniassa (Johnson-Zurlo). 

Pohjoismaisen lähetystyön pohjalta Itä- ja Keski-Afrikassa on noin 20 miljoonaa helluntailaista. Pelkästään Etiopiassa kahdessa Suomesta juurensa saaneessa helluntailiikkeessä on yhteensä yli 12 miljoonaa uskovaa. 

 

Mikä on helluntailaisuuden suuren kasvun syy? Dynamo oli sama kuin ensimmäisenä helluntaina. Jeesus kehotti pysymään Jerusalemissa, kunnes opetuslapset puettaisiin ylhäältä tulevalla Pyhän Hengen voimalla. Tämä nostettiin helluntailiikkeessä uudelleen keskiöön. 

Helluntailaisuus on vaikuttanut merkittävästi kristinuskon painopisteen muuttumiseen eteläiselle pallonpuoliskolle. Tähän ilmiöön liittyy muutamia tunnettuja evankelistoja, mutta menestyksen salaisuus on lukemattomissa nimeltä tuntemattomissa evankelistoissa, pastoreissa ja riviuskovissa. Heitä on pannut liikkeelle sama palo, joka oli alkuseurakunnan uskovilla. Koko Rooman valtakunta ja laajat alueet sen ulkopuoleltakin tavoitettiin suunnilleen yhden sukupolven aikana. Vähitellen vauhti kuitenkin hidastui. 

 

Viime vuosisadan loppupuoli oli dynaamista aikaa lähetystyössä. Alettiin kiinnittää enenevästi huomiota etnisiin kansanryhmiin, joita on yli 17 000. Vielä yli seitsemän tuhatta niistä on tavoittamatta. 

Miljoonien rukousrintamissa rukoiltiin läpimurtoja. Tulokset näkyvät. Kasvua on islamilaisessa, buddhalaisessa, hindulaisessa ja muissakin maailmoissa. Tämän sukupolven aikana ei ole utopiaa. Se on Jumalan sydämen sykettä. Ettei yksikään hukkuisi! 

 

Arto Hämäläinen 

 

Kirjoittaja on teologian tohtori (DMin).
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa