Perjantai 29. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Joonas, Jouni, Joni, Joona, Jonne, Jonni

Näkökulma: Sanoin ja sävelin - "Kyllähän te kaikki romanit osaatte laulaa"

Romanien vaikutus myös musiikin kautta hengellisellä sektorilla on ollut laaja ja vaikuttava. Jos ajatellaan vaikka vapaakristillistä kenttäämme, niin onhan vuosikymmenien saatossa romanien tekemä ja esittämä hengellinen musiikki ollut kiistatta valtava rikkaus seurakuntaelämäämme, Tino Grönfors kirjoittaa.
Romanien vaikutus myös musiikin kautta hengellisellä sektorilla on ollut laaja ja vaikuttava. Jos ajatellaan vaikka vapaakristillistä kenttäämme, niin onhan vuosikymmenien saatossa romanien tekemä ja esittämä hengellinen musiikki ollut kiistatta valtava rikkaus seurakuntaelämäämme, Tino Grönfors kirjoittaa.

Hengellisessä elämässä musiikilla on ollut aina tärkeä merkitys. Monella meistä on kokemuksia siitä, kuinka erilaisissa elämäntilanteissa hengellinen laulu on tullut juuri siihen tilanteeseen nostamaan, innoittamaan tai luomaan toivoa. 

Myös hengellisessä työssä musiikilla on ollut vahva ja merkityksellinen paikkansa. Vaikka Jumalan sanan esillä pitäminen onkin hengellisen työn ydin, sitä voi tehdä myös musiikin keinoin. Raamatun aikana esimerkiksi jumalanpalvelukseen asetettujen muusikkojen tehtävä oli äärimmäisen tärkeä. Daavid soitti harppuaan niin, että pahat hengetkin väistyivät!

 

 

      Hengellinen romanimusiikki ollut kiistatta valtava rikkaus.

 

Tämän kesän Juhannuskonferenssissa oli ilo todeta, kuinka mahtavia musiikkivoimia keskellämme on ja kuinka koskettavaa ja kaunista hengellinen musiikki voikaan olla. 

Kun itse palvelin juontajana torstain missiotilaisuudessa, jonka tuotti Elämä ja Valo, oli hienoa kuulla aivan läheltä yhdistetyn romanikuoron laulua sekä orkesterin upeaa soittoa. Tilaisuuden jälkeen tuli todella paljon palautteita, joissa kiiteltiin laulujen esittämisestä sekä ennen kaikkea niiden sisällöstä. Sanoma oli kohdannut kuulijoita. 

 

Usein kuulee sanottavan, että kyllähän te kaikki romanit osaatte laulaa. Tietenkään asia ei ole niin, mutta on totta, että romaniväestössä on paljon musikaalisesti lahjakkaita ihmisiä ja romaniyhteisössä musikaalisuus on syvällä identiteetissä. 

Romaniväestön musikaalisuus on myös rikastuttanut hengellistä elämää ja seurakuntia siellä, missä romaneita on tullut uskoon ja missä he ovat vaikuttaneet. Ilmiö on nähtävissä laajasti eri puolilla maailmaa. 

 

Myös Suomessa uskovien romanien vaikutus myös musiikin kautta hengellisellä sektorilla on ollut laaja ja vaikuttava. Jos ajatellaan vaikka vapaakristillistä kenttäämme, niin onhan vuosikymmenien saatossa romanien tekemä ja esittämä hengellinen musiikki ollut kiistatta valtava rikkaus seurakuntaelämäämme. 

Esimerkiksi lauluyhtyeet Freidiba Boodos, Romanos, Kuninkaalliset, Tsiibenes Jank, Dzivibosko Drom, Shalom tai useat eri solistit ovat varmasti monille tuttuja, ja heidän esittämiään ajattomia klassikoita lauletaan tänäänkin eri puolilla seurakunnissa. 

Laulujentekijöinä ovat erityisesti hengellistä musiikkiamme rikastuttaneet Kyösti Roth ja Allan I. Mäntyniemi, joiden lauluja kuulee paljon laulettavan eri yhteyksissä. 

 

Romanien esittämässä musiikissa on yleensä tyypillisiä tuntomerkkejä mollissa soiva kaihoisa tai mukaansatempaava rytmi sekä kuulijaa kohti käyvät ja sanomaltaan selkeät sanoitukset. Tämä kaikki hyvin harjoiteltuna, rukouksin valmistettuna ja Jumalalta saatua palveluskutsua toteuttaen on saanut vuosien saatossa paljon hyvää aikaiseksi. Palautteiden mukaan romanien hengellinen musiikki on löytänyt paljon kosketuspintaa hyvin erilaisissa kuulijakunnissa. 

Kannustankin tällä kirjoituksella meitä näkemään yleisesti hengellisen musiikin ja sen tekijöiden merkityksen. Tässä kaikessa Jumala on käyttänyt ja käyttää myös romanitaustaisia muusikoita. Heidän palvelustyötään kannattaa mahdollistaa ja arvostaa. 

Pidetään yhdessä hyvää sanomaa esillä, sanoin ja sävelin! 

 

Tino Grönfors 

 

Kirjoittaja on Elämä ja valo ry:n toiminnan koordinaattori.

 



UUTISET