Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

Näkökulma: Pyhät valmiiksi palvelemaan!

Jumalan suunnitelma on, että johtajat innoittavat ja mahdollistavat sekä varustavat ihmisiä, Tino Grönfors kirjoittaa.
Jumalan suunnitelma on, että johtajat innoittavat ja mahdollistavat sekä varustavat ihmisiä, Tino Grönfors kirjoittaa.

17.11.2023 | Seurakuntien ja järjestöjen todellinen työtä edistävä voima on sen vapaaehtoistyöntekijät. Vaikka palkkaisimme parhaat osaajat, tulokset jäävät pieneksi ja toiminta kapeaksi, jos ei löydy henkilöitä, jotka syttyvät, innostuvat ja antavat resurssejaan työnäyn eteen. 

Itse asiassa alkuseurakunnankin dynaaminen toiminta ja evankeliumin voittokulku oli pitkälti vapaaehtoistyöntekijöiden varassa. Paavali kirjoittikin Efeson seurakunnan johtaville työntekijöille selkeän muistutuksen, miksi Jumala on asettanut heidät työhön, eli tekemään pyhät valmiiksi palveluksen työhön. 

Toisin sanoen Jumalan suunnitelma on, että johtajat innoittavat ja mahdollistavat sekä varustavat ihmisiä tekemään omaa työtään. Suurin osa varustettavista on sellaisia, jotka tekevät palvelustyönsä vapaaehtoisuuteen perustuen.

 

 

       Jumalan suunnitelma on, että johtajat innoittavat ja mahdollistavat sekä varustavat ihmisiä.

 

Hengellisessä toiminnassa tärkein syy on halu palvella Jumalaa ja lähimmäistä. Tämä nähdään yleisesti perustavana asiana, joka antaa motivaation toimintaan. Lisäksi vapaaehtoistyöntekijällä on halu auttaa, saada arkeen mielekästä tekemistä, kouluttautua ja kehittyä sekä kokea olevansa osa hyvää tekevää yhteisöä. 

Elämän ja Valon työssä olemme nähneet, miten vapaaehtoisten panos on avaintekijä työmme onnistumiseksi. Siksi tahdommekin kehittää työtä niin, että voisimme entistä enemmän olla mahdollistamassa, innoittamassa ja kouluttamassa niitä, jotka todellisuudessa tekevät kaikkein suurimman työn ihmisten kohtaamisessa ja yhteisen asiamme etenemiseksi. 

 

Päivitimme vähän aikaa sitten vapaaehtoistyöntekijälistaamme, jossa on kerrottu työmuodoissamme mukana olevat henkilöt. Yllätyimme, kun jälleen listalla olevien lukumäärä oli kasvanut. 

Tällä hetkellä meillä on jo yli 120 henkilöä, jotka ovat valmiita tekemään asioita vapaaehtoisesti yhteisen työnäyn toteutumiseksi. Tämä on valtava voimavara, joka vie työtä laajasti eri työmuotojen kautta eteenpäin. Meidän palkallisten työntekijöiden tärkein tehtävä on pitää tämä joukko elinvoimaisena, innokkaana ja toimivana. 

 

Järjestämme esimerkiksi uusille vapaaehtoistyöntekijöille suuntautuvia rekrykoulutuksia, säännöllisiä virkistys- ja rakentumispäiviä sekä pyrimme henkilökohtaisesti tukemaan ja ohjaamaan vapaaehtoistyöntekijöitämme. 

Koulutuksissa olemme pyrkineet nostamaan esille tärkeitä asioita, kuten työssä jaksaminen tai itsestä ja perheestä huolehtiminen. Näemme, että tämän hektisen ajan keskellä myös vapaaehtoistyöntekijät kamppailevat jaksamisen sekä muiden arjen haasteiden kanssa, ja siksi pyrimme varustamaan heitä juuri näillä tärkeillä osa-alueilla. 

 

Tällä kirjoituksella haluankin haastaa erityisesti seurakunnissa tai järjestöissä johtavassa asemassa olevia henkilöitä näkemään vapaehtoistyöntekijöiden ratkaisevan merkityksen sekä panostamaan heidän varustamiseensa, hyvinvointiinsa ja työkykyynsä. 

Edelleen ratkaisevaa on se, onnistummeko todella tekemään ”pyhät valmiiksi palveluksen työhön”. 

 

Tino Grönfors 

Kirjoittaja on Elämä ja Valo ry:n toiminnankoordinaattori.UUTISET