Näkökulma: Mitä kuuluu, Sähköpaimen?

Jäsenrekisterin velvoitteet koskevat myös paikallisseurakuntaa. Vanhimmiston puheenjohtaja on viime kädessä vastuussa siitä, että jäsentietojen tietoturva on hoidettu asianmukaisella tavalla, Esko Matikainen muistuttaa.
Jäsenrekisterin velvoitteet koskevat myös paikallisseurakuntaa. Vanhimmiston puheenjohtaja on viime kädessä vastuussa siitä, että jäsentietojen tietoturva on hoidettu asianmukaisella tavalla, Esko Matikainen muistuttaa.

Uskonnonvapauslaki velvoittaa Helluntaikirkkoa pitämään yllä jäsenrekisteriä, jonka tulee myös olla ajan tasalla. Tämä on mahdollista ainoastaan niin, että kaikki jäsenseurakunnat käyttävät samaa järjestelmää. 

Helluntaikirkon oma Sähköpaimen-jäsenrekisterijärjestelmä on ollut valmiina vuoden verran, ja siitä on kertynyt hyviä käyttökokemuksia. Ongelmana on edelleenkin, että vain noin puolet Helluntaikirkon jäsenseurakunnista on liittynyt järjestelmään. Kuitenkin vuoden 2020 vuosikokouksessa päätettiin yhdessä, että kaikkien jäsenseurakuntien tulee liittyä yhteiseen jäsenrekisterijärjestelmään.

 

 

      Vain puolet jäsenseurakunnista on liittynyt järjestelmään.

 

Sähköpaimen on edullinen jäsenseurakunnille. Laskutus perustuu seurakunnan jäsenmäärään ja on 0,6 euroa jäsentä kohti vuodessa. Edullinen hinta perustuu siihen oletukseen, että kaikki jäsenseurakunnat ovat järjestelmän käyttäjiä. Kun puolet vielä puuttuu, jää tuottojakin tulematta, mikä luo Helluntaikirkon taloudelle tarpeetonta lisäkuormaa. 

Sähköpaimen on helppokäyttöinen ja nopea. Järjestelmä on keskittynyt vain olennaisimpiin jäsentoimintoihin juuri käytön sujuvuuden vuoksi. Uusia ominaisuuksia toki kehitetään sen mukaan, mitä seurakunnat ja Helluntaikirkko tarvitsevat. 

Henkilön uskontotieto tulee suojata yhtä hyvin kuin esimerkiksi hänen terveys- tai taloustietonsa. Sähköpaimen on hyvin korkean tietoturvan järjestelmä, samantasoinen kuin esimerkiksi pankkien tai eläkevakuutusyhtiöiden tietoturvajärjestelmät. 

 

Jäsenrekisterin velvoitteet koskevat myös paikallisseurakuntaa. Vanhimmiston puheenjohtaja on viime kädessä vastuussa siitä, että jäsentietojen tietoturva on hoidettu asianmukaisella tavalla. 

Siirtotodistus on yksi tietoturvan kannalta tärkeä ominaisuus. Kun henkilö siirtyy seurakunnasta toiseen, tehdään järjestelmän sisäinen siirtopyyntö. Kun uusi seurakunta on hyväksynyt henkilön jäsenekseen, siirtyvät hänen tietonsa uudelle seurakunnalle. Tämä tapahtuu kokonaan tietoturvajärjestelmän sisällä. 

Toki paperinen siirtotodistus on edelleen mahdollinen. Sen sijaan henkilön tietojen lähettäminen sähköpostissa on tietoturvasyistä ehdottomasti kiellettyä. 

 

Vielä on hyvä huomata, että myös yhdistyksenä toimivat seurakunnat voivat ottaa Sähköpaimenen käyttöönsä. Samoin seurakuntien kaikki jäsenet kirjataan Sähköpaimeneen – siis myös heidät, jotka eivät kuulu Helluntaikirkkoon. Paikallisseurakunta on jäsenrekisterin ylläpitäjä, ja henkilötiedoissa on tieto siitä, kuuluuko henkilö Helluntaikirkkoon. Ei ole tarkoituksenmukaista pitää yllä kahta eri järjestelmää jäsenistä, jotka käytännössä ovat samaa paikallisseurakunnan kokonaisuutta. 

Lisäksi Sähköpaimeneen on saatavissa ominaisuus, joka tarkistaa viranomaisrekisteristä jäsenten osoitetiedot. Tämä on kuitenkin mahdollista vasta, kun jäsentiedot ovat kattavasti rekisterissä. Tällä hetkellä automaattinen tietojen päivittäminen ei siis ole toiminnassa, mutta siihen on valmiudet heti, kun jäsenistö on kokonaan rekisterissä. 

 

Esko Matikainen 

 

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja. 




51

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja