Näkökulma: Ihmiset pelkäsivät Saria - Kan-koti auttoi uuteen elämään

(19.5.2023) Sarilla oli niin pelottava maine, että ihmiset vaihtoivat kadulla puolta, kun Sari käveli vastaan.

Sari itse odotti väkivaltaista kuolemaa, sitä, että joku tulee ja ampuu, sillä niin elämä huumepiireissä monesti päättyy. 

 

Tähän elämäntilanteeseen oli johtanut vuosikymmenien päihde- ja vankilakierre. Usein väkivaltaan turvautuva Sari oli käyttänyt kaikkia huumeita, mitä oli saatavilla. Hän itse kuvaili, kuinka toiset hänet kokivat: ”Maineeni vuoksi kukaan ei uskaltanut sanoa minulle mitään. Minun puoleeni käännyttiin, jos jokin asia piti hoitaa. Hoidin sen väkivallalla. Minua pelättiin. Oli järjettömiä tapon yrityksiä”, hän kertoo. 

 

Kerran Sari oli helluntaiseurakunnan lähistöllä sijainneessa asunnossa, jossa käytettiin huumeita. Hän oli vältellyt seurakuntia, ja siinä missä muut olivat vaihtaneet kadun puolta hänet nähdessään, hän oli vaihtanut puolta seurakunnan nähdessään. Tuona yhtenä päivänä kaikki kuitenkin muuttui: Sari kertoo, että hänelle vain tuli pakonomainen tarve mennä seurakuntaan. 

Seurakunnan ovella vastassa oli nainen, jolle Sari oli tehnyt pahaa. Taas Sarille tapahtui jotakin epätavallista: ”Purskahdin itkuun, vaikka en koskaan ollut itkenyt. Pyysin naiselta anteeksi. Hän antoi anteeksi ja toivotti vielä siunausta.” 

 

Seuraavana päivänä kyseisen seurakunnan pastori tuli Sarin luo ja rukoili tämän puolesta. Rukouksessa tapahtui jotakin järisyttävää. ”Minulle annettiin syntini anteeksi olohuoneen lattialla. Kaikki tuska ja kipu lähti sisältä”, Sari kuvailee. 

Vaikka vahvasti päihderiippuvaisen naisen elämä muuttui, taistelu ei ollut ohi. Pelastusverkko Sarille löytyi Kan-kodista eli Kristillisen alkoholisti- ja narkomaanityön päihteettömästä yksiköstä, johon hänet toivotettiin tervetulleeksi. Nyt Sari on opiskellut lähihoitajaksi, käy töissä ja tekee vapaaehtoistyötä Kan-kodilla. 

Kan ry:n historiassa on nähty monien päihderiippuvaisten muuttuvan, mutta Sarin 40 vuotta kestäneen päihderiippuvuuden ja 17 vuoden vankilakierteen katkeaminen on ihme, josta on haluttu kertoa myös laajemmin. Sari Karolan elämästä julkaistaan Riitta-Leena Huttusen kirjoittama kirja Toivo(t)on Juhannuskonferenssissa Keuruulla kesäkuussa. 

 

Kan ry:llä on toimipisteitä Jyväskylässä, Kauhavalla, Raisiossa ja Saarijärvellä, mutta asiakkaita tulee ympäri Suomea. Kan-kodeilla työskentelee koulutettu henkilökunta ja asiakkaiden kuntoutumisen kannalta vapaaehtoistyöntekijöiden ja kannatusjäsenten panos on erittäin tärkeä. Konkreettinen kokemus lähimmäisenrakkaudesta merkitsee todella paljon kuntoutujalle. 

Kan-työn kantavana periaatteina lähimmäisenrakkauden lisäksi on arvostaa jokaisen ihmisarvoa, maailmankatsomusta ja valintoja. Työtä kannattelevat vapaaehtoiset tukijat, joiden panos vaikuttaa siihen, että Sarin kaltaiset ihmiset saavat elämässään uuden mahdollisuuden – sekä suhteessa Jumalaan että muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. 

Lisätietoja Kan-kodeista ja siitä, miten niissä tehtävää työtä voi kannattaa, löytyy myös yhdistyksen nettiosoitteesta kan.fi

 

Jouko Vuorenniemi 

 

Kirjoittaja on Kan ry:n toiminnanjohtaja. 
40/201

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan