Näkökulma: Enemmän kuin osiensa summa - "Romanilähetystyö ei ole sooloilua vaan joukkuepeliä"

"Ilman seurakuntia ei ole tervettä lähetystyötä. Siksi myös kaiken Yhdelle vähimmistä -työn takana on aina seurakunta, joka omistaa työn ja tekee sitä", Tino Grönfors kuvailee.
"Ilman seurakuntia ei ole tervettä lähetystyötä. Siksi myös kaiken Yhdelle vähimmistä -työn takana on aina seurakunta, joka omistaa työn ja tekee sitä", Tino Grönfors kuvailee.

Urheilussa tunnetaan joukkuepelin edut. Vahva joukkue on sellainen, jonka jokainen pelaaja antaa kaikkensa yhteisen päämäärän eteen – jopa oman etunsa kustannuksella. 

Myös hengellisessä työssä on tärkeää omaksua enemmänkin joukkuepelaamisen kuin yksityisen yrittämisen asenne. Yksi hieno esimerkki tällaisesta yhdessä tekemisestä on Euroopan romanilähetystyö, jota Suomesta tehdään Yhdelle vähimmistä -työnimikkeen kautta. Yhdelle vähimmistä -työ on Elämä ja Valo ry:n ja Fidan yhteinen hanke, joka sisältää paljon erilaista työtä ja eri toimijoita. 

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä työtä tekevät seurakunnat, joille Jumala on puhunut romanilähetystyöstä. Ilman seurakuntia ei ole tervettä lähetystyötä. Siksi myös kaiken Yhdelle vähimmistä -työn takana on aina seurakunta, joka omistaa työn ja tekee sitä. Seurakunta on taho, joka lähettää työntekijät joko vapaaehtoistyöhön tai kokoaikaiseen lähetystyöhön.

 

Yhdelle vähimmistä -työn suuri voimavara on laajaksi kehittynyt yhteistyöverkosto, jonka kautta vaikuttava työ on mahdollista. Kun kohdemaassa olevat lähetystyöntekijät eli kansalliset työntekijät, kotimaasta käsin työskentelevät lähetystyöntekijät sekä erilaiset järjestöt ja seurakunnat yhdistävät resurssejaan ja sydämiään, yhtäkkiä yhteisen työn huomataan olevan vaikuttavampaa kuin verkoston yksittäisten osien summa. 

Jotta erilaiset toimijat voivat tehdä työtä yhdessä, tarvitaan ennen kaikkea yhteistä työnäkyä, joka motivoi kohti tavoitteita. 

Työtiimi on kuin jalkapallojoukkue: se tarvitsee eri osa-alueisiin pelaajia, joilla on tavoitteena omalla osaamisellaan ja resursseillaan auttaa joukkuetta tekemään maali ja voittamaan peli. Romanilähetystyö Itä-Euroopassa ei ole sooloilua vaan mitä suurimmassa määrin joukkuepeliä. 

Tällä hetkellä Yhdelle vähimmistä -työtä tehdään kahdessatoista itäisen Euroopan maassa, hyvin köyhän ja monella tapaa unohdetun romanivähemmistön keskellä. Romanivähemmistö, joka elää yhteiskunnan laitamilla ja usein jopa evankeliumin työn saavuttamattomissa, kokee kuitenkin nyt voimakasta hengellisen herätyksen aikaa. Eri puolilla Eurooppaa romanivähemmistöä tulee uskoon ja uusia seurakuntia perustetaan. 

 

On laskettu, että Euroopan noin viidestä miljoonasta helluntailaisesta jo noin 20 prosenttia on romanitaustaisia uskovia. Voidaankin hyvällä syyllä sanoa Jumalan kääntäneen katseensa niiden puoleen, jotka muut ovat jo kauan sitten unohtaneet. 

Tälläkin hetkellä Euroopassa perustetaan uusia seurakuntia. Seurakuntarakennusten rakennusprojekteja on menossa esimerkiksi Ukrainassa ja Unkarissa, ja Latviassakin rakennustyö on alkamassa kevään aikana. Jälleen tarvitaan monenlaisia käsiä, jalkoja ja sydämiä työn toteuttamiseen. 

Yhdelle vähimmistä -työn keskeinen rukous kohdistuu häneen, joka voi sytyttää ja lähettää ihmisiä: ”Elon Herra, lähetä työmiehiä ja -naisia tällekin elopellolle!” 

Oletko sinä tai onko sinun seurakuntasi vastaus tähän rukoukseen? 

 

Tino Grönfors 

 

Kirjoittaja on Elämä ja Valo ry:n toiminnan koordinaattori.




51

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja