Tellus kutsuu – kuuleeko Suomi?

Näin tavoitetaan suurkaupungit

Etiopian Addis Abebassa on yli kolme miljoonaa asukasta. Suurkaupunkien väkimäärä tulee kasvamaan erityisesti Afrikassa, mikä muuttaa myös lähetystyön painopisteitä, toteaa Ari Joensuu. Kuva: Daniel Lepojärvi
Etiopian Addis Abebassa on yli kolme miljoonaa asukasta. Suurkaupunkien väkimäärä tulee kasvamaan erityisesti Afrikassa, mikä muuttaa myös lähetystyön painopisteitä, toteaa Ari Joensuu. Kuva: Daniel Lepojärvi

Vuonna 2050 La­gosin kaupun­gissa Nigeriassa asuu yli 60 mil­joonaa ja koko Nigeriassa 410 miljoonaa ihmis­tä. Näin arvioivat tulevaisuuden­tutkijat. Tämän myötä Nigeriasta tulee maailman kolmanneksi vä­kirikkain valtio heti Kiinan ja In­tian jälkeen.

 

Maailma muuttuu ja lähetys­työ sen mukana. Strategiat suur­kaupungeissa asuvien evankeli­oimiseksi ovat osa lähetystyön ja seurakuntien arkea nyt ja tulevai­suudessa. Työhön tarvitaan sekä kokeneita konkareita että nuoria osaajia.

 

– Muuten suurkaupunkien lap­set ja nuoret jäävät helposti koh­taamatta, toteaa Ari Joensuu, joka työskentelee tällä hetkellä enimmäkseen Itä-Afrikassa Fidan vanhempana neuvonantajana.

 

Kansainvälinen nuorten ver­kosto, joka yhteisvoimin levit­tää evankeliumia eri mantereil­la, on yksi Fidan lähetysstrategi­an tavoitteista. Tällainen verkosto on jo pikku hiljaa rakentumas­sa. Tänä keväänäkin Ugandaan lähtee tiimejä, joissa on nuo­ria Helsingin Saalemista ja Porin helluntaiseurakunnasta. Yhte­nä tavoitteena on tutustuminen paikallisten nuorten elämään ja vertaisoppiminen puolin ja toi­sin. Nuoret Porista osallistuvat maanlaajuiseen nuorisokongres­siin Ugandassa, joka on lajissaan ensimmäinen.

 

Lyhyilläkin lähetysmatkoilla voi olla merkittävä vaikutus, kun ne toteutetaan osana suurempaa suunnitelmaa. Esimerkiksi op­pilaitosvierailut voivat auttaa ra­kentamaan pitkäaikaisia suhtei­ta seurakuntaan. Myös vaikkapa jonkin taiteenalan osaajat voivat lyhyen vierailun aikana järjestää pienimuotoista koulutusta, esi­merkiksi auttaa ylistysbändin toi­minnan aloittamisessa.

 

Tärkeimpänä asiana Joen­suu pitää kuitenkin ihmissuhtei­den luomista. Yksin ei voi kukaan voittaa maailmaa Jeesukselle. Tarvitaan kontakteja toisiin usko­viin, myös kansainvälisesti. Tar­vitaan myös kontakteja heihin, jotka eivät vielä tunne Jeesusta, sillä evankeliumi ei kulje eteen­päin tyhjiössä – ilman viestinvie­jiä tehtävä ei onnistu.

 

 

Urheilun avulla kontakti seurakuntaan

– Lahjat on tarkoitettu käyttöä varten, Ari Joensuu toteaa.

 

Urheilu, musiikki, teatteri tai kuvataiteet voivat kaikki olla vä­lineitä evankeliumin eteenpäin viemisessä.

 

Urheiluteemainen yliopistovie­railu voitaisiin rakentaa vaikkapa tällaiseksi: Pidetään salibandyot­telu yliopistolla. Tämän jälkeen nuori pelaaja kertoo hyvien har­rastusten positiivisista vaikutuk­sista elämään ja hyvinvoinnin läh­tökohdista, joihin liittyen on huo­mioitava niin ruumis, sielu kuin henki.

 

Vierailu havainnollistaa, mil­lä tavalla liikuntamahdollisuuk­sia voidaan pienellä vaivannäöllä tuoda kampukselle. Samalla luo­daan kontakti seurakuntaan.

 

Vieraileva musiikin ammattilai­nen voisi puolestaan kouluttaa esi­merkiksi seurakuntia. Joensuu toi­vottaisi tervetulleeksi niin nuoren ylistyksenjohtajan kuin eläkkeel­le jääneen musiikinopettajankin.

 

– Musiikkikoulutuksen järjes­tämistä on mietitty esimerkiksi Keniaan.

 

 

Ilman paloa kritiikki yltyy

Joensuu on usein kuvannut elä­mäntehtävän toteuttamista seu­raavasti: lahjat + palo x ihmis­suhteet.

 

– On syntymässä saatuja lah­joja ja elämänkokemuksen kaut­ta tulleita lahjoja.

 

Pelkät lahjat eivät yksinään rii­tä. Tarvitaan paloa ja ihmissuhtei­ta, jotta lahjat voidaan parhaalla mahdollisella tavalla valjastaa Ju­malan käyttöön.

 

– Jos jollain on lahjoja mut­tei paloa eli halua niiden käyt­töön, niin niiden avulla kritisoi­daan ihmisiä.

 

Palo pehmittää kritiikkiä, kos­ka se suuntaa katseen lahjojen käyttöön.

 

Tarvitaan myös kontakteja toi­siin. Ilman seurakunnan ulko­puolisia ihmissuhteita lahjat jää­vät vain pienen piirin sisälle.

 

– Luovuus on Jumalan anta­ma lahja, jolla voi palvella ihmi­siä. Seurakunta on paikka, jossa lahjoja voi kehittää edelleen.

 

Kaiken kaikkiaan tarkoitukse­na on tuoda kunniaa Jumalalle.

 

– Lahjan avulla on tarkoitus voimaannuttaa toisia, ei olla itse tähtiä.

 

 

Paikalliset karttavat slummeja

Suurkaupunkien hengellisiä tar­peita kartoitettaessa on lähdettävä liikkeelle siitä, että opetellaan tun­temaan asumalähiöiden ja väestön ominaispiirteet.

 

– On selvitettävä eri kohteiden ensisijaiset ongelmat, Joensuu toteaa.

 

– Keitä alueella asuu? Mitä he tarvitsevat? Ovatko he opiskelijoi­ta, työttömiä, ikääntyneitä?

 

Jollakin alueella tilanne voi olla esimerkiksi sellainen, että lapsil­le ei ole koulutusta. Tällöin voi­daan pohtia, pystyttäisiinkö lähe­tystyön puitteissa järjestämään koulutusta.

 

Slummit ovat osa suurkaupun­kien kokonaiskuvaa. Paikalliset välttelevät niitä, sillä ne mielletään usein prostituution, alkoholismin ja rikollisuuden tyyssijoiksi.

 

– Moni nairobilainen ei ole kos­kaan käynyt slummissa.

 

Koska Afrikan suurkaupun­geissa erityisesti lasten ja nuorten osuus tulee kasvamaan, tärkeää on nuorisotyöntekijöiden koulut­taminen.

 

Niin suurkaupungeissa kuin muillakin alueilla sovelletaan Fi­dan ja Suomen helluntaiseura­kuntien uutta IMU-lähetysstra­tegiaa. Siinä on kolme tärkeää osa-aluetta: seurakuntien istut­taminen, lähetystyön moninker­taistaminen ja uuden sukupol­ven huomioiminen ja valtuutta­minen.

 

 

Ikä merkitsee liikaa Afrikassa

Paitsi suurkaupungeilla ja eri kau­punginosilla myös maanosilla on omat hengelliset tarpeensa.

 

– Euroopassa tärkeää on, että annetaan nuorille mahdollisuus toteuttaa lähetysnäkyä. Meillä on paljon nuoria, jotka haluaisivat lähteä mukaan, mutta valitetta­vasti meiltä puuttuu näkökykyä mahdollisuuksien luomiseen, Ari Joensuu toteaa.

 

Myös Afrikassa suurimmat haasteet liittyvät vastuun siirtä­miseen seuraavalle sukupolvelle.

 

– Afrikassa liian paljon painaa se, miten vanha joku on ja mil­laista kokemusta hänellä on, Jo­ensuu sanoo.

 

– Siellä aristellaan vastuun an­tamista nuorille. Toivoisin, että Afrikassa oivallettaisiin, mikä rik­kaus nuorissa on.

 

Etelä-Amerikassa haasteet ovat omanlaisiaan: tarvitaan kirk­kokuntarajat ylittävää yhteistyö­tä, jotta voitaisiin tavoittaa suur­kaupunkien nuoret.

 

– Etelä-Amerikassa seurakun­nat kasvavat nopeasti. Hellun­tailaiset ajattelevat helposti ole­vansa yksin niin vahvoja, etteivät he tarvitse muita. Uskon, että Ju­malan tahto on, että voimme op­pia tekemään työtä yhdessä luo­pumatta niistä periaatteista, jot­ka ovat meille keskeisiä.

 

Aasiassa, kuten muuallakin, tarvitaan käyttöön relevantte­ja työkaluja ihmisten tavoittami­seen, Joensuu toteaa.

 

”Missä kuljettekin, julistakaa.” Tellus 2019 -lähetyskonferenssin slogan tiivistää myös Ari Joen­suun mietteet.

 

 

Kuka

Ari Joensuu

» asuu Keniassa

» työskentelee vanhempana neuvonantajana Fidan teh-tävissä

» toimi yli 30 vuotta lähettinä Boliviassa muun muassa nar­komaani- ja huumevalistus­työssä

» Ylen kolmiosainen doku­mentti Kokapappi kertoo Joensuun elämäntyöstä

 

 

Mikä

Tellus 2019 -lähetyskonferenssi

» puhujina Ari Joensuu, Ryan Adams ja Marko Selkomaa

» musiikkivastuussa ILTA mu­sic, All Shall Praise ja Jippii-kuoro

» Seinäjoella 22.–24.3.

» vapaa pääsy

 

 

Inkeri Tuikka



Teema
5

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan