Muusikko Johanna Särkkälän elämä kolmen tytön äitinä on "joskus melkein kuin musikaalia"

Johanna Särkkälällä ja hänen puolisollaan Ollilla on kolme lasta. Esikoinen syntyi marraskuussa vuonna 2009.

– Minulla on marraskuussa syntymäpäivä, ja silloin on myös isänpäivä, joten Olivia oli synttäri- ja isänpäivälahja, Johanna sanoo.

Synnytys jännitti tulevaa äitiä, joten hän valmistautui siihen rukoilemalla.

– Synnytys oli aika vaikea, mutta pystyin pysymään rauhallisena, mitä kätilöt kiittelivät kovasti. Ajattelin, että Jumala on kontrollissa.

Olivia oli väärässä asennossa ja niin isokokoinen, että hänet piti lopulta ottaa sektiolla pois.

– Olli sai ensimmäisenä viettää aikaa vastasyntyneen tyttäremme kanssa, koska minä olin vielä heräämössä. Olli oli ihanasti laittanut soimaan joitakin minun laulujani, kun hän piti Oliviaa sylissään.

Myöhemmin Särkkälän perheeseen syntyi vielä kaksi muutakin tyttöä, Hannah ja Jessica. Lapset ovat nykyään 11-, 8- ja 6-vuotiaita.

 

Muusikkona toimiva Johanna Särkkälä kuvailee itseään rennoksi boheemiäidiksi. Inspiraation mukaan sykkivä elämä onnistui hyvin vielä yhden lapsen kanssa.

– Olivia oli kolmen kuukauden ikäisenä mukana studiossa ja keikoilla, jolloin hän nukkui kopassaan. Joskus menimme nukkumaan vasta kahdelta yöllä. Kun Hannah syntyi, tajusin, että minun pitää luoda säännölliset ruoka-ajat ja muut lapsiperheen rutiinit.

Koska musiikki ja laulaminen kuuluvat Johannan mielenkiinnon kohteisiin ja vahvuuksiin, myös hänen tyttärensä ovat laulaneet paljon pienestä pitäen.

– Laulaminen on minussa niin sisäänrakennettuna, että elämä on joskus lähes kuin musikaalia, Johanna kertoo hymyillen.

Keskellä arkista tilannetta Johanna saattaa spontaanisti laulaa lapsilleen sen, minkä hän muuten puhuisi.

– Keksin jonkin melodiapätkän ja laulan esimerkiksi ”Nyt on aika mennä nukkumaan”. Tytöt voivat joko toistaa sen saman lauseen tai keksiä oman vastineensa.

– Tyttöjen toinen kotikieli on englanti, joten laulamme paljon englanniksi myös ihan oikeiden musikaalien lauluja. Sekin on täysin spontaania. Kun joku alkaa laulaa jotain kappaletta, muut alkavat laulaa mukana.

 

Äitienpäivä on Särkkälän perheessä ilon ja kiitollisuuden juhla, jota varten lapset valmistavat kortteja ja muita kivoja yllätyksiä.

– Se on aina ihana ohjelmanumero heti ensimmäisenä aamulla, kun tytöt antavat minulle lahjojaan. Joskus he ovat piilottaneet lahjat eri puolille asuntoa, ja sitten olemme yhdessä etsineet niitä.

Lasten koulussa ja päiväkodissa tekemät askartelut ovat usein hyvin runsaita ja kekseliäitä.

– Viime vuonna, kun Jessica oli viisivuotias, hän oli päiväkodissa päällystänyt Pringles-purkin tapetilla. Purkkiin oli myös kiinnitetty pienet koukut. Siten siitä tuli kaulakoruteline, joka on edelleen käytössäni.

Lahjojen ja korttien lisäksi äitienpäivään sisältyy yleensä kakkua ja juhlakahvitus tai -lounas.

– Koskettavinta ja mieleenpainuvinta äitienpäivässä ovat lasten askartelut, vaivannäkö ja into, kun he saavat antaa lahjojaan.

 

Heli Markkunen
18/2021

KolumniElämäsi on arvokas. Elämälläsi on tarkoitus. Riippumatta siitä, mitä itse ajattelet itsestäsi, tai siitä, mitä ympärillä oleva maailma sanoo, olet äärettömän arvokas Jumalan silmissä. Hän näki sin...
Laulaminen on niin vahva osa Johanna Särkkälän perheen arkea, että joskus elämä tuntuu lähes musikaalilta.
Taivaallinen Isä pitää huolta rankimmissakin elämänvaiheissa ja avaa uusia ovia vielä eläkepäiville, Mari Hirvonen tietää.
PääkirjoitusJatkosotaa oli käyty miltei vuosi, kun ylipäällikkö Mannerheim kirjoitti 60. päiväkäskyn Suomen äideille. Se julkistettiin äitienpäivänä 10.5.1942 ja sen sanat koskettavat vieläkin: ...
PikavisiittiBelgiasta Uuraisille kotiutuneen Saarijärven helluntaiseurakunnan lapsityöntekijän Sven Loosenin mielestä uskossa eläminen on elintärkeää – ja hauskaa.
NäkökulmaPyhän Hengen johtama seurakunta näkee itsensä osana Raamatun välittämää Jumalan lunastuskertomusta ja ymmärtää lähetystehtävän tärkeyden toteuttaen sitä ympäristössään.
Ensimmäisen Mooseksen ki...
UutisetKittilässä tehdyn epävirallisen kyselytutkimuksen perusteella 99 prosenttia hengellisen lehden saaneista oli vähintään selannut sitä.
UutisetKristillistä lapsityötä tekevä Jippiimissio on julkaissut koskettavan äitienpäiväkappaleen, jolla se onnittelee kaikkia äitejä.
– Herkän äitienpäivälaulun Äiti, olet niin kaunis sävel...
UutisetNoin kaksi kolmesta amerikkalaisesta kirkossakävijästä lahjoitti koronavuonna 2020 seurakunnalleen yhtä paljon tai enemmän rahaa kuin vuonna 2019.
Tieto ilmenee LifeWay Researchin tuoreesta t...
UutisetVoiko kristillisessä dekkarissa pahis kiroilla, kirjailija Tytti Salo pohtii.
UutisetIntiasta lähiviikkoina uutisoitu koronakaaos – uusi virusmutaatio sekä tartuntojen ja kuolemantapausten räjähtänyt kasvu – näkyy surullisesti myös maan vapaissa evankelisissa seurakunnissa.
– K...
MuistolleKaija syntyi Keuruulla 18. marraskuuta 1941 Heikki ja Inkeri Kivimäen esikoisena. Hän tuli uskoon lapsena pyhäkoulussa ja vei evankeliumin kotiinsa. Kaijan todistuksen kau...
UutisetMuutamia naisia eri puolilta Suomea ja eri seurakuntataustoista nautti Vilppulan Evankelistakodin täysihoidosta Esterin kirjan aarteiden äärellä 23.–25. huhtikuuta. Kuningatarteemaisen viikonlopun...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan