Muistolle: Rauni Kaukonen rakasti Israelia

Arvostettu Israel-lähetti Rauni Sisko Tuulikki Kaukonen (s. 21.1.1939) kuoli 17. huhtikuuta 2023, 84 vuoden iässä. Uskoon tultuaan Rauni kävi uskovien kasteella syksyllä 1962 Englannin Southamptonissa. Samoin Englannissa hän opiskeli sairaanhoitajaksi ja koulutti itseään samaan aikaan juutalaistyöhön. 

Suomeen palattuaan Rauni muutti Pohjois-Karjalaan. Tuolloin, 1970-luvulla, hän oli sairaanhoitajana Rääkkylän kunnassa, jossa hän palveli paikallisen rukouspiirin kokoustoiminnassa. Muutettuaan pääkaupunkiseudulle Rauni liittyi Helsingin Saalemiin vuonna 1984. 

Rauni kantoi näkyä saada Israel-työ seurakuntien omaksi työksi samalla tavalla kuin kaikki muukin lähetystyö. Siihen hän löysi perusteet Raamatun uuden liiton teksteistä. Tämä näkemys toteutuikin, kun hän tapasi Hilkka Puputin ja Juha Lahden. Rauni oli taitava ja määrätietoinen toimissaan. Ja niin yhteisen neuvonpidon jälkeen Saalemin vanhimmisto pastoriensa johdolla antoi siunauksen hankkeelle. Yhä Saalemissa kokoontuu maanantaisin Israel-piiri, joka käynnistettiin tammikuussa 1991. Rukousilloista otti alussa vastuun Hilkka Puputti työryhmineen. Israel-työ on yhä kiinteä osa suuren seurakunnan toimintaa. 

Sain tilaisuuden tutustua Rauniin Fidan eli silloisen Suomen Vapaa Ulkolähetyksen Israel-toimikunnassa, jossa Rauni palveli sihteerinä. Itse olin työryhmän nuorin jäsen ja suunnittelin perheeni kanssa muuttoa Israeliin. Rauni olikin hyvä tuutori minulle ja monelle muulle työhön lähtevälle. 

Pian Helsinkiin tultuaan Raunin askeleet johdattuivat Jerusalemiin. Siellä hän meni kansainvälisen järjestön Christian Friends of Israel -järjestön työyhteyteen. Kun perheemme muutti Jerusalemiin, toimimme yhdessä viikoittain, vaikka meillä oli erilaiset vastuut arkityössämme. 

1990-luku oli todella vireää aikaa Israelissa. Neuvostoliitto oli hajonnut ja suuret juutalaisjoukot muuttivat Luvattuun maahan. Tuo aika työllisti paljon Raunia: hän käynnisti avustusjärjestönsä kautta uusille tulijoille muun muassa vaatteiden jakelukeskuksen Menora-kadulle. Keskuksessa palveli myös suomalaisia maassa asuvia työntekijöitä. Rauni oli seurakuntaihminen. Jerusalemissa hän oli paikallisen messiaanisen seurakunnan jäsen. 

Jerusalemissa Rauni Kaukonen toimi tässä palvelustyössään aina eläkkeelle siirtymiseensä asti, jolloin hän muutti takaisin Suomeen. Aluksi hän asui Helsingissä, kunnes muutti lokakuussa vuonna 1996 Imatralle. Siellä koti sijaitsi aluksi Rauha-nimisessä kyläyhteisössä, Imatran kaupungin läheisyydessä. 

Seuraavat 20 vuotta olivat Raunille sairastelun ja kipujen aikaa. Hän opetti Raamattua, erityisesti Israeliin ja juutalaiseen kansaan liittyvissä asioissa. Lisäksi hän palveli seurakunnassa sielunhoitajana ja esirukoilijana. Paikalliset uskovat muistavat Raunin valoisana ja sitoutuneena seurakuntalaisena. 

Rauni Kaukosella oli ystäviä ja merkittävin heistä oli loppuvuosina Seija Mustonen. Seija palveli Raunia päivittäin vuosien ajan. Kun Raunin liikkuminen vaikeutui, hän siirtyi kaupungin palvelutaloon. Hieman ennen Raunin kirkkauteen siirtymistä myös Seija Mustonen nukkui pois tästä ajasta. Nyt he yhdessä iloitsevat Jeesuksen kanssa ja kaikki on hyvin. 

Raunia jäivät kaipaamaan Pirkko-sisko ja muut omaiset sekä suuri ystävien joukko. 

 

Lämpimästi Raunia muistaen 

Harri Kröger
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa