Perjantai 26. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Terttu, Teresa, Teresia, Teresa, Terese

Muistolle: Gordon Fee, tutkija Hengen tulessa

Teologi Gordon Fee tuli opettajana ja kirjailijana tutuksi myös monille suomalaisille. (Youtube)
Teologi Gordon Fee tuli opettajana ja kirjailijana tutuksi myös monille suomalaisille. (Youtube)

Amerikkalais-kanadalainen helluntaiteologi Gordon Fee kuoli 88-vuotiaana 25. lokakuuta 2022 kotonaan New Yorkissa. Hän syntyi 1934 Oregonissa helluntaisaarnaajan perheeseen ja toimi myös itse pastorina, ennen kuin löysi varsinaisen kutsumuksensa Uuden testamentin tekstikriitikkona, eksegeettinä, Paavali-tutkijana ja Raamatun opettajana. 

Opin tuntemaan Gordonin henkilökohtaisesti 1990-luvulla, kun lähetystyössä oltuani menin jatkamaan raamattuopintojani Regent Collegeen Vancouveriin, jossa Gordon oli toiminut opettajana jo vuodesta 1986 lähtien. Opin tuntemaan hänet opettajana, jolla oli aina aikaa opiskelijoille ja joka oli kotonaan niin Regentin luentosalissa, yhteisissä elokuvailloissa meidän opiskelijoiden kanssa kuin jakamassa soppaa kodittomille Itä-Hastingsin syrjäisillä kaduilla.   

 

Gordon oli akateemisen maailman helluntaipioneeri. Siitä lähtien, kun hän 1970-luvun alkupuolella aloitti opettajauransa Wheaton Collegessa, hän raivasi omalla esimerkillään tietä tuleville sukupolville aikana, jolloin helluntailainen tekstikriitikko ja teologi oli monille tuntematon käsite. Vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana Gordon jätti jälkeensä perinnön, johon jokaisen helluntailaisen olisi hyödyllistä tutustua. 

Gordonin elämää ja toimintaa määrittivät isältä peritty syvä arvostus Jumalan sanaa kohtaan, hänen tinkimätön määrätietoisuutensa pureutua sanan totuuksiin ja opettaa niitä sekä rakkaus Pyhään Henkeen. Nuorena miehenä hän kuuli saarnan, jossa oli runsaasti teologisesti virheellisiä väittämiä. Kun hän saarnan jälkeen meni keskustelemaan näistä puhujan kanssa, tämä totesi haluavansa olla ”mieluummin tulessa oleva hölmö kuin jäässä oleva tutkija”. 

Gordon totesi mielessään, että kyseessä oli väärä vastakkainasettelu, ja hän halusi tehdä toisenlaisen valinnan: hän halusi olla ”scholar on fire” eli tutkija, joka on Pyhän Hengen tulessa! Hän oli omassa tutkimustyössään ja opetuksessaan elävä esimerkki siitä, että on oikeasti mahdollista uppoutua syvällisesti Jumalan sanan totuuteen, sen teknisiin ja hankaliin kysymyksiin pienimpiäkin kreikan kieliopin yksityiskohtia myöten ja antaa tuon Hengen inspiroiman Sanan samalla sytyttää niin, että Sana tulee eläväksi todellisuudeksi itselle ja toisille. Raamatun tekstin muoto, historia ja konteksti eivät olleet hänelle vain muinaista historiaa, vaan osa Jumalan ilmoitusta. Niitä tutkimalla pääsi ymmärtämään Jumalan eläväksi tekevän ilmoituksen.  

 

Gordonin Hengen palo näkyi joka päivä hänen luokassaan. Hän aloitti oppitunnit yleensä hyvin luentomaisesti, kunnes hän noin kymmenen minuutin päästä innostui Sanan sanomasta niin, että luento alkoi muistuttaa enemmän herätyskristillistä saarnaa kuin yliopistoluentoa. Hän kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon professoreja, joille ei ollut mahdotonta esittää alttarikutsua oppitunnin päätteeksi. 

Meille suomalaisille Gordon on tullut tutuksi monella tapaa. Regent Collegesta on vuosikymmenten varrella tullut tuttu paikka monille suomalaisille helluntailaisille, ja Gordonin henkilökohtainen esimerkki nöyryydestä, antautuneisuudesta ja toisten palvelemisesta hänen asiantuntevan opetuksensa lisäksi on jättänyt meihin jokaiseen siellä opiskelleeseen syvällisen jäljen.  

Henkilökohtaisten kontaktien lisäksi Gordon on vaikuttanut suomen helluntailiikkeeseen kirjallisen tuotantonsa kautta. Hänen Douglas Stuartin kanssa kirjoittamansa Kirjojen kirja (englanniksi How To Read the Bible For All Its Worth) on tullut IK-opiston opiskelijoille tutuksi raamatuntulkinnan perusoppikirjana, ja teos on löytänyt perustellusti paikkansa myös monien muiden helluntailaisten kirjahyllystä. Samoin on tullut tutuksi Uuden testamentin eksegetiikan kursseilla Feen eksegeettisen tutkimuksen prosessi. Global Universityssä opiskelleet ovat päässeet nauttimaan Gordonin opetuksesta Korinttilaiskirjeiden kurssin kautta.  

 

Suomennettujen teosten lisäksi monille ovat tulleet tutuiksi Gordonin Korinttilais-, Filippiläis- ja Tessalonikalaiskirjeiden sekä Ilmestyskirjan kommentaarit. Massiiviset Pauline Christology- ja God’s Empowering Presence -teokset, joissa hän käy läpi Paavalin kristologian ja teologian Pyhästä Hengestä, ovat sellaisia aarreaittoja, että niiden toivoisi löytävän tiensä jokaisen suomalaisen helluntaisaarnaajan lukulistalle. Ne, jotka lukevat englanninkielistä Raamattua, saattavat tietämättäänkin nauttia Gordonin työskentelyn hedelmistä. New International Version on monille tuttu englanninkielinen käännös, jonka käännöskomiteassa Gordon toimi yli kolme vuosikymmentä. Kuten Gordonin kollega Douglas Moo on todennut, ”Gordonin kädenjälki näkyy tuossa käännöksessä melkein joka sivulla”.   

 

Vuosikymmeniä sitten Gordon oli Wheaton Collegessa aloittelemassa kurssia Uuden testamentin kirjallisuudesta, mutta sen sijaan että hän olisi jakanut opiskelijoille kurssikuvauksen, hän nousi pöydälle seisomaan ja sanoi opiskelijoille: ”Tämä ei ole kurssi Uudesta testamentista! Tämä on kurssi kuolemattomuudesta! Eräänä päivänä te törmäätte lehtiotsikkoon ´Fee on kuollut´. Älkää uskoko sitä. Hän laulaa Herransa ja Kuninkaansa kanssa!” Tämän jälkeen hän johdatti opiskelijat yhteislauluun. 

 

Markku Ojaniemi 



UUTISET