Muistikuvia vuosien takaa: Yllättävä tapaaminen

Monet suomalaiset muistavat hyvin tämän miehen kuvan ja vaatetustyylin. Yhdysvaltain varapresidentti, myöhemmin presidentti Lyndon B. Johnson astelemassa tervehtimään rovaniemeläisiä poikia syyskuussa 1963. Reijo Hernesniemi kuvassa oikealla.
Monet suomalaiset muistavat hyvin tämän miehen kuvan ja vaatetustyylin. Yhdysvaltain varapresidentti, myöhemmin presidentti Lyndon B. Johnson astelemassa tervehtimään rovaniemeläisiä poikia syyskuussa 1963. Reijo Hernesniemi kuvassa oikealla.
Yhdysvaltain presidentinvaalit tuovat lappajärveläiselle Reijo Hernesniemelle mieleen kohtaamisen Lyndon B. Johnsonin kanssa. Se tapahtui syksyllä 1963, jolloin Yhdysvaltain varapresidentti Johnson vieraili Suomessa. Hernesniemi oli silloin 13-vuotias koulupoika ja asui Rovaniemellä. Vain pari kuukautta Suomen vierailun jälkeen presidentti John F. Kennedy joutui salamurhan uhriksi, ja L. B. Johnson siirtyi hoitamaan presidentin virkaa.

Suomen Kuvalehden muistorikas kuva

Kun Reijo Hernesniemi aloitti 15-vuotiaana opinnot Lappajärven ammattikoulussa, hän kertoi myös kavereilleen harvinaisesta tapaamisesta.

– Kerroin heille, että olen kätellyt USA:n presidenttiä. Pojat eivät kuitenkaan uskoneet vaan vitsailivat puolestaan minulle, että Kekkonen oli käynyt heillä kahvilla, muistelee Hernesniemi.
 
Kesällä 2014 Hernesniemi kierteli Uudenkaarlepyyn kirpputoreilla ja löysi eräältä kirpputorilta 14. syyskuuta 1963 julkaistun Suomen Kuvalehden. Lehdessä oli laaja artikkeli ”Trio Johnsonin” vierailusta Suomessa. Varapresidentin lisäksi matkalla olivat mukana myös hänen puolisonsa Lady Bird Johnson ja tyttärensä Lynda Bird Johnson.

Lehtikuvassa Yhdysvaltain silloinen varapresidentti Lyndon B. Johnson kävelee hyväryhtisenä kättelemään rovaniemeläisiä poikia. Kuvan oikeassa laidassa seisoo 13-vuotias Reijo Hernesniemi. Suomen Kuvalehden teksti kertoo kuvaan liittyen: ”Rovaniemen tiellä. Eivät pojat turhaan ole kerääntyneet varapresidentin kulkureitin varrelle. Lämmintä kättä tässä annetaan jokaiselle, joka näköpiiriin ennättää.”

Hernesniemen vanhemmat olivat lappajärveläisiä, mutta he muuttivat sodan jälkeen asumaan Rovaniemelle. Reijo-poika syntyi ja eli varhaisvuotensa siellä.

Historiallinen kohtaaminen Rovaniemen tiellä

Rovaniemeläiset koulupojat eivät olleet kiinnostuneita varapresidentistä vaan aivan muusta.

– Asuimme Korkalovaarassa. Kotimme yli lensi nelimoottorinen lentokone. Päätimme  naapurin poikien kanssa lähteä lentokentälle katsomaan komeaa ja Rovaniemellä harvinaista konetta, Hirvesniemi muistelee.

Poliisi oli sulkenut varapresidentin autosaattueen takia liikenteen Ounasjoen sillalta, ja pojat joutuivat odottelemaan tien vieressä. Autosaattue ei ajanutkaan poikien ohi vaan yllättäen pysähtyi.

– Autosta käveli itse varapresidentti Lyndon B. Johnson meitä kohti. Hän kätteli ensin kaveriani Pentti Sandholmia ja sitten minua. Perässä tuli hänen tyttärensä Linda Bird Johnson. Hän antoi minulle kukkapäisen lyijykynän. Se on tallella vieläkin olohuoneen vitriinikaapissa, Hernesniemi kertoo.

Ounasjoen sillan luokse oli pysäköity myös kuorma-auto. L. B. Johnson tervehti sen kuljettajaa. Kuskin penkin takana oli ämpärillinen puolukoita, ja varapresidentti pyysi lupaa saada maistaa niitä. Hän otti kourallisen puolukoita ja nakkasi ne suuhunsa.

– Lentokonetta emme menneetkään sitten enää katsomaan, sillä kaikkea muuta ehti tapahtua niin paljon ja lyhyessä ajassa, Hernesniemi hymyilee.

Ruotsista Lappajärvelle

Vuonna 1984 Reijo Hernesniemi muutti Lappajärvelle työskenneltyään ensin eri puolilla Suomea ja yhdeksän vuotta myös Ruotsissa.

– Kotimme oli Tukholmassa. En ollut erityisen kiinnostunut hengellisistä asioista. Tiesin, että vaimoni Hilkan isän veli oli uskova, joka kuului Tukholman Filadelfia-seurakuntaan. Silloin tällöin keskustelimme hänen kanssaan Raamatun tapahtumista. Kerroin hänelle, että Jehovan todistajat tulevat usein kotiimme keskustelemaan. Vaimoni isän veli sanoi minulle,  että pyydä kotiisi pastori Pauli Karppinen, hän kyllä kykenee keskustelemaan Jehovan todistajien kanssa. Vastasin ehdotukseen myöntävästi.

Jälleen kerran Jehovan todistajat tulivat Hernesniemen kodin ovelle, ja Reijo päästi heidät sisään. Pastori Pauli Karppinen oli tullut sinne jo hieman aikaisemmin. Jehovan todistajat yrittivät parhaansa mutta eivät pärjänneet Karppiselle. Miehet sanoivat poistuessaan, että tulemme uudelleen ja otamme mukaan parempia miehiä, jotka kykenevät keskustelemaan Karppisen kanssa.

– Heti Jehovan todistajien lähdettyä polvistuin olohuoneessani ja annoin elämäni Jeesukselle. Uskoontuloni tapahtui vuonna 1975. Jehovan todistajat eivät enää tulleet tämän jälkeen meille, Hernesniemi kertoo.

Hernesniemi työskenteli kuorma-auton kuljettajana Tukholmassa. Muutettuaan Lappajärvelle hän perusti Siivouspalvelu Herneen. Lisäksi hän toimii muun muassa Lappajärven helluntaiseurakunnan vanhimmistossa ja seurakunnan rahastonhoitajana.


Eero Ketola



Traagisen tapahtuman kautta presidentiksi

Lyndon B. Johnson (1908–1973) oli päässyt varapresidentiksi, kun John F. Kennedy (1917–1963) valittiin Yhdysvaltain presidentiksi kaudelle 1961–1965. He edustivat demokraattista puoluetta. L. B. Johnson vieraili Suomessa 6.–10. syykuuta 1963. Pari kuukautta vierailun jälkeen 22. marraskuuta Kennedy ammuttiin, ja Johnson siirtyi presidentiksi loppukauden ajaksi. Syksyllä 1964 hänet valittiin vaaleissa presidentiksi kaudelle 1965–1969. Johnsonin valtakaudella kaudella Yhdysvallat sekaantui yhä syvemmin Vietnamin sotaan. LBJ ei ollut enää ehdokkaana vuoden 1968 presidentinvaalissa. Hänen seuraajakseen tuli republikaani Richard Nixon.


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja