Miten selvitä teinin kanssa? - Murrosikä voi olla koetinkivi sekä teinille että hänen läheisilleen

Ota teinin tunteet tosissaan. Hän saattaa kokea kaiken vahvasti, eikä kaipaa tähän liittyvää vähättelyä tai aliarvioimista. (Shutterstock)
Ota teinin tunteet tosissaan. Hän saattaa kokea kaiken vahvasti, eikä kaipaa tähän liittyvää vähättelyä tai aliarvioimista. (Shutterstock)

Anniina Jakonen 

1. Näe pintaa syvemmälle. Jos hänellä on lävistyksiä, mustanpuhuva pukeutumistyyli tai joka toinen päivä eriväriset hiukset, mitä sitten? Pukeutuminen ja ulkonäkö on teinille oman tyylin ja minän etsintää, joten kunnioita sitä. Vitsinäkin heitetyt kommentit voivat loukata. 

 

2. Huomaa hyvä. Murrosikäinen elää lapsuuden ja aikuisuuden välissä ja saattaa siksi kokea olonsa hyvin epävarmaksi. Muista, että kapina ja levottomuus johtuvat suurelta osin siitä. Hermostumisen sijaan hän tarvitsee turvaa ja välittämistä. Viljele kannustusta ja kiinnitä huomiota hänen hyviin puoliinsa.

 

 

      Puhu enemmän lapsestasi Jumalalle

      kuin Jumalasta lapsellesi.

 

3. Älä vertaile häntä muihin, kuten Niemisten poikaan, joka keskustelee aikuisten kanssa, käyttäytyy fiksusti ja johtaa ylistystä. Jokainen lapsi kasvaa omaa tahtiaan sekä sosiaalisesti että hengellisesti. Jos teini muuttuu murjottavaksi mörökölliksi, suo se hänelle. 

 

4. Älä vaadi lapseltasi enempää kuin muilta, vaikka olisit seurakunnan työntekijä tai aktiivijäsen. On tervettä, että lapsen kehityksessä tulee vaihe, jolloin hän kyseenalaistaa kasvatuksen ja opetuksen ja etsii itse omat ratkaisunsa. Ei aina auta, jos puhut lapsellesi lakkaamatta Jumalasta, mutta auttaa, jos puhut Jumalalle lakkaamatta lapsestasi. Rukous kantaa, vaikka joutuisi välillä kulkemaan pimeän laakson läpi. 

 

5. Älä vaadi itseltäsi enempää kuin muilta, vaikka olisit seurakunnan työntekijä tai aktiivijäsen. Sinä et voi pelastaa ketään, voit vain yrittää parhaasi – se riittää. Turvaa Jumalaan. 

 

6. Sinä riität. Luota siihen, että omana itsenäsi olet paras mahdollinen kasvattaja murrosikäiselle. Maalaisjärjellä, hyvällä tahdolla, armolla ja totuudella pääsee jo pitkälle. 

 

7. Opi joustamaan. Kun teillä on kahnauksia, osaa tarvittaessa joustaa. Lapsi tarvitsee rajoja ja sinun on oltava niiden asettamisessa tasapuolinen ja johdonmukainen. Silti tärkein matka elämässä on tulla toista puolitiehen vastaan, kun siihen tulee mahdollisuus. 

 

8. Te selviätte. Vaikka lukisit kaikki kasvatusoppaat ja kävisit koulutuksissa, se ei tee sinusta täydellistä vanhempaa. Kun myönnät epätäydellisyytesi ja turvaat Jumalan apuun, saat huomata, että juuri heikkoudessa on voimaa. Osoita lapselle, että olette samalla puolella, ja selviätte kaikesta yhdessä. 

 

9. Hyväksy hänet sellaisenaan. Anna teinille ajattelunvapaus ja tilaa. Vaikka hänellä olisi erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä kuin sinulla, se ei tarkoita, että ne olisivat vääriä. 

 

10. Opettele lukemaan tilannetta ja tunnelmaa. Juttele teinin kanssa silloin, kun hänelle näyttää sopivan. Rakenna yhteyttä ja avoimuutta hänen ehdoillaan. Se saattaa onnistua parhaiten yhteisen toiminnan ja tekemisen kautta: pukukopissa sählypelin jälkeen, ruokapöydässä, luontoretkellä, automatkalla tai shoppailureissulla. Jos hän ei halua lähteä kanssasi mihinkään sellaiseen, älä ota pulttia. 

 

11. Opettele tuntemaan hänet. Mistä hän pitää, mikä on hänelle tärkeää? Mitä hän rakastaa, mitä inhoaa? Älä jää siihen harhaan, että tunnet hänet läpikotaisin jo äidinmaidosta, sillä kaikki me muutumme. Älä kuitenkaan utele väkisin. Sinun ei tarvitse olla hänen bestiksensä, vaan turvallinen aikuinen, joka on tarvittaessa saatavilla, rakastaa ja välittää. 

 

12. Anna vastuuta. Älä kuitenkaan vaadi, että hän tekee kaiken juuri niin kuin sinä, sillä hän haluaa tehdä asiat omalla tavallaan. Varmista, että hän saa myös kaiken tarvitsemansa tuen ja avun selvitäkseen siitä, mitä tekee. 

 

13. Kysy toiveita. Ota murrosikäinen mukaan häntä koskeviin päätöksiin. Hän sitoutuu paremmin, kun hänen mielipiteensä on huomioitu. Vastuu päätöksistä on silti aikuisen. 

 

14. Ole avoin. Kerro teinille reilusti, miltä sinusta tuntuu. Näin opetat, että toisen tunteet pitää huomioida. Osoita, että kaikki tunteet ovat arvokkaita ja niille on tilaa. Silti kenenkään ei tarvitse olla tunteidensa vietävissä. 

 

15. Älä syyllistä. Vaikka siihen tarjoutuisi monia mahdollisuuksia, älä tartu yhteenkään.

 

 

      Nykynuori kohtaa erilaisia paineita

      kuin nuoret ennen vanhaan.

 

16. Kestä raivo. Jos teini raivoaa ja paiskoo ovia, kerro hänelle kustannuksista. Jos hän rikkoo paikkoja, ota hänet mukaan korjaamaan jälkensä. Jos itse raivoat ja paiskot ovia, ole yhtä johdonmukainen. 

 

17. Älä feikkaa. Jos menetät teinin kanssa hermosi, ei sekään ole maailmanloppu. Pyydä anteeksi ja selitä, että reagoit voimakkaasti vain siksi, että hän on niin rakas sinulle. Murrosikäiselle on tärkeintä, että olet aito. Ei meistä kenelläkään ole aina lehmänhermot. 

 

18. Puhu hänen kielellään. Jos viestisi ei tunnu menevän perille, kokeile vertauksia – niinhän Jeesuskin teki. Esimerkiksi: ”Me ollaan joukkue. Mä en voi yksin kikkailla pallolla, vaan tarvitsen sut mukaan, jotta me saadaan maali.” 

 

19. Uskalla sanoa suoraan. Teini tarvitsee suoraa ja perusteltua puhetta vaikeista aiheista, kuten päihteistä, seksistä, pornosta tai kuolemasta – ja usein jo paljon aiemmin kuin kuvittelisit. Tärkeintä on mutkaton suhtautuminen ja se, että kaikesta voidaan puhua tai olla puhumatta sitten ja siten kuin hän haluaa. 

 

20. Hyväksy teinin kaverit, sillä kaveripiiri on hänelle älyttömän tärkeä. Älä koskaan mollaa heitä. Eri asia on, jos teini eksyy vahingolliseen seuraan. Sinun tehtäväsi on välittää ja varjella. 

 

21. Muistele, millainen itse olit teininä. Mitä olisit kaivannut ja tarvinnut? Yritä myös ymmärtää, millainen maailmamme on tänään. Nykynuori kohtaa erilaisia haasteita ja paineita kuin nuoret ennen vanhaan. 

 

22. Ota iisisti. Kun murkun maailma murjoo ja myrskyää, levollisuus ja rauha vetävät häntä parhaiten puoleensa. Ehkäpä sinä voit olla tarjoamassa hänelle juuri sitä? 

 

Kirjoittaja on mahtavien 14- ja 15-vuotiaiden poikien äiti, joka laati listan ennen kaikkea muistutukseksi itselleen. 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa