Iloitkaa aina. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta.1 Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa!2
Miksi Raamattu painottaa iloitsemista niin vahvasti, että se on puettu käskymuotoon ja koristeltu huutomerkein? Mitä tehdä, jos tuntuu, että ilo on kadonnut elämästä eikä oikein mikään kiinnosta? Entä jos Raamatun kehotus iloitsemisesta pikemminkin ahdistaa ja hyvää tarkoittavat neuvot tuntuvat vain ylimääräisiltä suorituksilta? Mistä ja miten voisi löytää uutta iloa elämäänsä?
Löydä perustus. Iloitsemisella Raamattu tuskin tarkoittaa väkisin väännettyä pakkopositiivisuutta tai tyhjän nauramista. Raamatun tarkoittama ilo on myös paljon enemmän kuin pelkkä ilon tunne. Paremminkin on kyse kokonaisesta elämänasenteesta ja perustuksesta: sen sisäistämisestä, että olemme iloinemme ja suruinemmekin suuremmissa käsissä.
Raamattu on kokonaan sanomaa ilosta, onhan evankeliumi ilosanoma. Silti mukana on myös ihmiselämän realismi, se, että joudumme myös itkemään, valittamaan, murehtimaan ja tuntemaan tuskaa.3 Samalla meille kuitenkin luvataan, että tuskamme muuttuu iloksi ja että sydämemme täyttää ilo, jota kukaan ei voi meiltä riistää. Kaiken lisäksi ilomme on oleva täydellinen.4
Muista syvin ilonaihe. Raamatun mukaan on myös oleellista, mistä iloitsemme. Jeesus muistutti meitä kaikkein tärkeimmästä ilonaiheesta: ”Minä olen antanut teille vallan: te voitte polkea käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa, eikä se vahingoita teitä. Mutta älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan.”5
Juuri tässä on ilomme ydin: Jeesuksen ristintyön kautta löytyvässä uudessa elämässä. Lukemattoman monet uskoon tulleet ihmiset ovat saaneet kokea sen ihmeen, kuinka elämään on löytynyt uudenlainen rauha, toivo, turva ja ilo, joka ylittää olosuhteet ja maalliset murheet. Ja silloinkin, kun uskoontulo tapahtuu maltillisemmin ilman kummoisia fanfaareja tai tunnekuohuja, perustus on aivan yhtä vankka.
Älä säikähdä masennusta. Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on tänä vuonna kuudetta kertaa peräkkäin maailman onnellisinta kansaa.6 Silti tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen.7 Mielenterveysongelmat voivat koskettaa meitä kaikkia. Kristitty voi sairastua masennukseen yhtä hyvin kuin kuka tahansa. Masennus ei ole syntiä eikä johdu uskon heikkoudesta.
Apua on onneksi saatavilla. Jos tuntuu, että alavireys ei mene ohi, kannattaa hakea ammattiapua.
Tutustu itseesi uudelleen. Ilo saattaa kadota erilaisissa elämänvaiheissa, kuten opiskelustressin puristuksessa, ruuhkavuosien jaloissa tai eläkkeelle siirtyessä, jos päivät tuntuvatkin äkkiä liian tyhjiltä ja merkityksettömiltä. Liian kiireisessä tai yksinäisessä elämänvaiheessa voi alkaa unohtaa, kuka minä todella olen ja mistä pidän.
Silloin voi olla viisasta alkaa tutustua itseensä uudelleen. Mikä tuottaa minulle iloa? Missä olen hyvä tai mitä haluaisin oppia? Millaisissa tilanteissa vahvuuteni pääsevät esiin? Mikä minua piristää tai innostaa? Kenen seurassa viihdyn ja voin olla täysin oma itseni? Mistä nautin, miten rentoudun ja kuinka voisin hemmotella itseäni? Milloin tunnen olevani täysin elossa ja miten voisin löytää näitä hetkiä lisää elämääni? Pohdintojen jälkeen seuraava askel on ottaa näitä asioita käyttöön omassa elämässään.
Ihminen myös muuttuu koko elämänsä ajan. Siksi kannattaa rohkeasti kokeilla uusiakin asioita, sillä niistä voi löytää yllättävää iloa!
Elä arvojesi mukaista arkea. Kestävä ilo löytyy usein siitä, että voi elää merkityksellistä, omien arvojensa mukaista elämää. Arvot ovat itsellemme aidosti tärkeältä tuntuvia asioita, joita haluamme elämässämme tavoitella ja toteuttaa. Arvot myös ohjaavat valintojamme: Miten elää? Miten toimia? Mikä on oikein ja väärin?
Jaloinkaan arvo ei kuitenkaan ole todellinen arvo, jos se ei vaikuta arjen tasolla. Jos yksi elämän tärkeimmistä arvoista on esimerkiksi terveys, miten hoidan terveyttäni? Miten syön, liikun ja lepään? Jos taas arvojeni kärjessä on rakkaus, annanko aikaa ja voimavarojani läheisilleni? Tai jos elämäni tärkein arvo on usko Jeesukseen, miten se näkyy elämäntavoissani, valinnoissani, ajatusmaailmassani, puheissani ja teoissani?
Elämällä arvojensa mukaan tietää olevansa oikeassa suunnassa. Se tuottaa sisäistä iloa, ja silloin elämän ylämäetkin voivat tuntua loivemmilta.
Raivaa riemulle tilaa. Joskus ilo voi kadota yksinkertaisesti siksi, että elämä on liian pitkään liian kuormittavaa ja kiireistä. Mitä asioita voisit silloin karsia, jotta iloa tuottavia asioita mahtuisi jälleen elämään? Mistä on luovuttava, mitä iloista otettava tilalle?
Vaikka elämä ei voi olla pelkkää ihanaa ilakoimista, on hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta tärkeää, että elämässä on tarpeeksi myös voimavaroja kerryttäviä, iloisia ja ”hyödyttömiä” asioita, vaikkapa vain aikaa tuijotella rantakivillä horisonttiin.
Tee tietoinen valinta. Ilon saattaa kadottaa, kun joutuu kriisiin. Mieleen muuttavat huoli, suru ja pelko. Kaiken lisäksi ihmismieli on normaalioloissakin sellainen, että huolehdimme helposti tulevasta ja märehdimme mennyttä. Jeesus kuitenkin muistutti, ettemme kantaisi turhaa huolta huomisesta.8
Iloa ja riemua ei voi eikä tarvitse puristaa itsestään väkisin. Voimme kuitenkin tehdä tietoisen valinnan luottaa Jumalan huolenpitoon silloinkin, kun huolet ja uhkakuvat vyöryvät mieleen. ”Herra sotii teidän puolestanne, olkaa te hiljaa.”9
Viitteet: 1) 1. Tess. 5:16–18. 2) Fil. 4:4. 3) Joh. 16:20, 22. 4) Joh. 16:24. 5) Luuk. 10:19–20. 6) The World Happiness Report 2023. 7) mieli.fi. 8) Matt. 6:34. 9) 2. Moos. 14:14.