Mirco Andreev 50 vuotta

Mirco Andreev ja hänen Agape-järjestönsä perustavat uusia seurakuntia. Järjestö tekee myös huomattavaaavustustyötä muun muassa maan köyhien ja Lähi-idästä tulleiden pakolaisten keskuudessa. (Kuva: Eero Ketola)
Mirco Andreev ja hänen Agape-järjestönsä perustavat uusia seurakuntia. Järjestö tekee myös huomattavaaavustustyötä muun muassa maan köyhien ja Lähi-idästä tulleiden pakolaisten keskuudessa. (Kuva: Eero Ketola)
Koko Makedonian Evankelinen kirkko on käytännössä syntynyt vuoden 1987 jälkeen.

Skopjen keskustan tuntumassa Franklin Rooseveltin kadulla on vilskettä ja ääntä jo varhain aamulla. Ihmiset rientävät autoilla ja jalan työpaikoilleen, kauppiaat poistavat suojat ikkunoiden edestä ja siistijät lakaisevat suurilla luudilla katua. 

Kadun varrella sijaitsee Evankelisen kirkon toimisto. Ovi on raollaan, muutama askel ylöspäin avaraan aulaan. Vasemmalla olevan toimiston ovi on raollaan. Työpöydän ääressä Makedonian Evankelisen Kirkon johtaja, Mirco Andreev on puhelimessa, järjestelee vasemmalla kädellä paperipinoa ja jakelee ohjeita työntekijöilleen. Kaikki tämä tapahtuu samaan aikaan. 

Mirco Andreev tuli tutuksi ympäri maailman Kosovon pakolaiskriisin aikana keväällä ja kesällä 1999. Hän auttoi Agape-järjestönsä kanssa turvattomia ihmisiä. Kosovosta tulleita pakolaisia oli yhteensä 400 000, ja neljäsataa eri puolilta maailmaa tullutta nuorta oli avustamassa järjestöä. 

Agape on Fida Internationalin virallinen kumppani Makedoniassa. Myös suomalaiset olivat Agapen kautta antamassa humanitaarista apua pakolaisille. Jo aikaisemmin Andreev tuli tutuksi Balkanilla toimiville suomalaisille lähetystyöntekijöille. Yhteistyö hänen kanssaan on lähettien mukaan ollut aina saumatonta, joustavaa ja asiallista. 


Taustalla ortodoksisuus ja kommunismi 

Mirco Andreev syntyi 14. toukokuuta 1966 Kaakkois-Makedoniassa, Strumitsan kaupungin lähellä sijaitsevassa Novo Selon kylässä. Andreev kastettiin ortodoksikirkkoon, mutta hänen isoäitinsä oli protestanttinen uskova ja isä kommunisti. 

 Kouluopintojen päätyttyä Mirco pääsi Jugoslavian armeijan upseerikouluun Belgradiin. Nuori mies kuitenkin sairastui ja päätti opiskelut armeijassa. Seuraavaksi hän aloitti matematiikan opinnot Skopjessa. 

– Lähes tarkalleen kolmekymmentä vuotta sitten tulin uskoon, Andreev kertoo. 

– Jeesuksen luo minut johdatti tyttöystäväni Nada, josta tuli myös vaimoni. 

Pariskunta kävi teologisen seminaarin 1980–90-lukujen vaihteessa. Makedoniassa Mirco aloitti kokoaikaisen työn Skopjen Evankelisessa kirkossa. Opintojen aikana Jugoslavia hajosi ja Makedoniasta tuli itsenäinen valtio. 


Seurakunnat tyhjästä 

Makedonian Evankelisella kirkolla on maassa 31 paikallisseurakuntaa. 

 – Kaikki seurakunnat on perustettu vuoden 1987 jälkeen. Ne aloittivat toimintansa tyhjästä, Mirco Andreev kuvailee. 

– Tällä hetkellä meillä on vähintään viisi uutta kohdetta, joissa olemme aloittaneet työn aivan alusta. Uskomme, että lähitulevaisuudessa uskovien joukko kasvaa ja voimme perustaa yhä uusia paikallisseurakuntia. 

Vaikka seurakuntia ei ole vielä virallisesti perustettu, niiden jäsenet ovat kuitenkin jo innoissaan laajentamaan työtä. Suurin osa uusista uskovista on nuoria. 

– Jokaisella seurakunnalla on erityishaasteensa, mutta koko Makedoniaan ajatellen suurin tarve, uusien seurakuntien lisäksi, on uuden sukupolven johtajien ja pastorien kouluttaminen työhön. 

Makedonian Evankelinen Kirkko toimii makedonialaisten lisäksi voimakkaasti romanien parissa. Makedoniassa asuu noin 250 000 romania. 

Makedonian albaaneista 99 prosenttia on muslimeja. 

– Teemme voimakasta työtä albaanien parissa, mutta yhtään albaaniseurakuntaa emme ole vielä perustaneet. 

 – Lähivuosien tavoitteenamme on tilojen rakentaminen omaan raamattukouluumme Kumonovoon. Myös monella paikallisseurakunnalla on suuri tarve omien kiinteistöjen rakentamiseen, kertoo Mirco Andreev.


Eero Ketola



40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja