”Mikään ei toimi ilman aikaa”

Kari Lahtela on kelloseppä kolmannessa polvessa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa muun muassa haitarinsoittoa ja on aktiivinen jäsen Kemijärven helluntaiseurakunnassa. Hänen brasilialaistaustainen puolisonsa Zilda Lahtela on niin ikään yrittäjä. Kuva: Kari ja Zilda Lahtelan arkisto
Kari Lahtela on kelloseppä kolmannessa polvessa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa muun muassa haitarinsoittoa ja on aktiivinen jäsen Kemijärven helluntaiseurakunnassa. Hänen brasilialaistaustainen puolisonsa Zilda Lahtela on niin ikään yrittäjä. Kuva: Kari ja Zilda Lahtelan arkisto

Kun olen oikein iloinen, saatan vaikka soittaa haitaria tai lähteä puuhastelemaan autotalliin. Kun olen iloinen, silloin elämä luistaa ja mitä teenkin, tuntuu sujuvan.

 

Minua keljuttaa se, että asiat eivät ole jär­jestyksessä. Samoin se, kun ihmisiä sorre­taan. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kohtelussa on tapahtunut monenlaista, mikä harmittaa. Se, että heitä kaikkia epäil­lään väärinkäytöksistä, on väärin. Tiedän myös tilanteita, joissa viranomainen ei ole antanut turvapaikanhakijan mennä töihin, vaikka työtä olisi ollut tarjolla.

 

Kelloseppä minusta tuli verenperintönä. Kiinnostus heräsi lapsuudenkodissa luon­nostaan, ja olen ollut ammatinvalintaani tyytyväinen. Työ on todella mielenkiintois­ta. Tätä sanotaan käsityön kuninkuuslajik­si. Vaikka rannekellojen käyttö on vähenty­nyt, kellot eivät ole kadonneet. Työtä riittää.

 

Aika… Ajasta aletaan kellosepän kanssa usein keskustella. Aika on peruselementti, joka ohjaa maailmaa. Lisäksi se on kiinteästi yhteydessä kaikkeen kehitykseen. Esimer­kiksi GPS-paikannus toimii kellon avulla. Ajasta jutellessa puhe menee monesti myös hengellisiin asioihin. Sanon usein, että ajas­ta puhutaan Raamatun ensimmäisillä leh­dilläkin. Monet Jumalan lupaukset ovat ai­kaan sidottuja.

 

Jos saisin tehdä jotakin toisin, palaisin 1980-luvulle. Yrittäjänä tein silloin virheitä, mikä johti myöhemmin konkurssiin. Myös lasteni isänä olisin voinut toimia paremmin.

 

Raamatussa on hyviä elämänohjeita. Se kattaa oikeastaan koko elämän. Jos ihmiset eläisivät niin kuin Raamatussa ohjataan, ei meillä täällä probleemeja olisikaan.

 

Viimeksi rukoilin ruokarukouksen. Rukoi­len päivittäin. Zilda-vaimoni on erityisen ahkera rukouksen ihminen, ja hän on teh­nyt meille yhteisen rukoustyynyn, jolle me joka ilta polvistumme.

 

Suomi ja Brasilia ovat kaukaisia mutta lä­heisiä. Tutustuin Brasiliaan vuonna 1988. Maa on kokemisen arvoinen. Meillä on op­pimista brasilialaisilta esimerkiksi läheis­temme huomioimisessa.

 

Jeesus on minulle erittäin tärkeä. Häneen me turvaudumme. Hän on myös esimerk­ki kaikessa. Maan päällä eläessään hän ei hyljeksinyt ketään hänen luokseen tullutta. Jos tekisimme samoin, me rakastaisimme myös niitä lähimmäisiä, jotka eivät ole meil­le ennalta tuttuja. Kuten pakolaisia.

 

 

Heikki Salmela

 




10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja