Mikä saa nuoren miehen haluamaan helluntaipastoriksi?

Jouna Nousiainen kantaa kutsumusta pastorin työhön. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas
Jouna Nousiainen kantaa kutsumusta pastorin työhön. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas

Keuruun helluntaiseurakunnan sunnuntain jumalanpalveluksessa istuu nuori perhe vauvansa kanssa. Jouna ja Maija Nousiainen ovat seurakunnassa jo tuttu näky. Jouna kuuluu nuorten tiimiin, jumalanpalvelusten suunnittelutiimiin ja on pitänyt raamattutunteja. Myös edellisessä seurakunnassaan Vääksyssä hän osallistui vastuunkantoon mielellään muun muassa nuorisotyössä.

 

– Sain selkeän kutsun pastorin työhön jo 17-vuotiaana ollessani Isossa Kirjassa Fifteen-leirien piispakoulutuksessa. Se selkeni eräässä rukoustilanteessa, Jouna kertoo.

 

Kutsumus oli niin vahva, että nuorukainen hakeutui heti lukion jälkeen opiskelemaan IK-opistolle seurakuntatyön linjalle syksyllä 2013. Vanhemmat tukivat hänen päätöstään. Harjoittelujakson hän teki Nurmijärven seurakunnassa nuoriso-, maahanmuuttaja- ja diakoniatyössä. Kolmen vuoden IK-opintojen saldona oli kandityö sekä vaimo. 

 

– Maija tuli viettämään Isoon Kirjaan välivuotta peruskurssille. Aika pian löysimme toisemme ja avioiduimme heinäkuussa 2017. Mattias-poikamme on nyt kolmikuinen.

 

 

Kokemusta haastattelutilanteista 

Jouna Nousiainen on hakenut kaikkiaan viittä nuorisotyöntekijän tai pastorin paikkaa eri puolilta Suomea. Yksi jäi puheluasteelle, mutta muissa hän on käynyt haastatteluissa ja joissakin pitänyt vaalisaarnankin. Hylkäävät päätökset ovat harmittaneet mutteivät himmentäneet Jounan kutsumusta.

 

– Näyttää siltä, että seurakunnissa arvostetaan todella paljon työkokemusta, jota minulla ei palkallisesta seurakuntatyöstä vielä ole. Toivon, että myös vuosien vapaaehtoistyö ja vastuun kantaminen erilaisissa tehtävissä otettaisiin enemmän huomioon, Jouna pohtii.

 

Hän kertoo monenlaisista kokemuksistaan haastattelutilanteissa, jotka kaikki ovat olleet hänen mielestään asiallisia. Välillä paikalla on ollut vain vanhimmisto sekä pastori, mikäli sellainen on seurakunnalla ollut. Välillä mukana on ollut myös johtoryhmä tai muuta vastuuväkeä riippuen siitäkin, onko seurakunta yhdistyspohjainen vai kuuluuko se kirkkokuntaan. Jossakin haastattelussa kyseltiin Jounan oman rukouselämän laatua ja jossakin testattiin hänen mielipidettään joihinkin seurakunnassa mahdollisesti vastaan tuleviin ongelmatilanteisiin. 

Yhteen haastatteluun pyydettiin mukaan puolisokin. Maija Nousiaisella on kokemusta lapsi- ja nuorisotyöstä. Maijan tarkoitus on äitiysloman jälkeen jatkaa kesken jääneitä sairaanhoitajaopintojaan. 

 

 

Pastoriksi oikealla ajalla 

Jouna Nousiainen jatkaa yhä opiskelua IK-opistossa, josta hän kertoo saaneensa paljon työkaluja Raamatun tutkimiseen, sen opettamiseen ja omaan hengelliseen elämäänsä. Hänen on tarkoitus saada Master of Arts -tutkintonsa päätökseen joulukuussa.

 

– Haen ehkä seuraavan kerran töitä vasta syksyllä, jotta saan nyt opiskella rauhassa. Perhe-elämäkin vauvan kanssa ottaa aikaa. Hankin kuitenkin koko ajan lisää kokemusta vapaaehtoistyön kautta Keuruun helluntaiseurakunnassa.

 

25-vuotias mies on kiitollinen kokemuksistaan IK-opistolla ja vapaaehtoisessa seurakuntatyössä taitavien pastoreiden ohjauksessa. Hän ymmärtää yhteisöllisen opiskelijaelämän kasvattaneen häntä ihmisenä ja opettaneen ymmärtämään erilaisia luonnetyyppejä niin opettajissa kuin oppilaissa. Hän sai kokemusta tiimityöstä ja johtamisesta myös toimiessaan Follow-kurssin aktiossa ohjaajana.

 

– Uskova tätini kertoi, että on rukoillut vuosikaudet puolestani, jotta minusta tulisi kerran Jumalan valtakunnan työntekijä. Uskon että näin tapahtuu sitten, kun Jumala näkee sen hyväksi. 

 

 

Kirsi-Klaudia KangasTeema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja