Mikä saa nuoren miehen haluamaan helluntaipastoriksi?

Jouna Nousiainen kantaa kutsumusta pastorin työhön. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas
Jouna Nousiainen kantaa kutsumusta pastorin työhön. Kuva: Kirsi-Klaudia Kangas

Keuruun helluntaiseurakunnan sunnuntain jumalanpalveluksessa istuu nuori perhe vauvansa kanssa. Jouna ja Maija Nousiainen ovat seurakunnassa jo tuttu näky. Jouna kuuluu nuorten tiimiin, jumalanpalvelusten suunnittelutiimiin ja on pitänyt raamattutunteja. Myös edellisessä seurakunnassaan Vääksyssä hän osallistui vastuunkantoon mielellään muun muassa nuorisotyössä.

 

– Sain selkeän kutsun pastorin työhön jo 17-vuotiaana ollessani Isossa Kirjassa Fifteen-leirien piispakoulutuksessa. Se selkeni eräässä rukoustilanteessa, Jouna kertoo.

 

Kutsumus oli niin vahva, että nuorukainen hakeutui heti lukion jälkeen opiskelemaan IK-opistolle seurakuntatyön linjalle syksyllä 2013. Vanhemmat tukivat hänen päätöstään. Harjoittelujakson hän teki Nurmijärven seurakunnassa nuoriso-, maahanmuuttaja- ja diakoniatyössä. Kolmen vuoden IK-opintojen saldona oli kandityö sekä vaimo. 

 

– Maija tuli viettämään Isoon Kirjaan välivuotta peruskurssille. Aika pian löysimme toisemme ja avioiduimme heinäkuussa 2017. Mattias-poikamme on nyt kolmikuinen.

 

 

Kokemusta haastattelutilanteista 

Jouna Nousiainen on hakenut kaikkiaan viittä nuorisotyöntekijän tai pastorin paikkaa eri puolilta Suomea. Yksi jäi puheluasteelle, mutta muissa hän on käynyt haastatteluissa ja joissakin pitänyt vaalisaarnankin. Hylkäävät päätökset ovat harmittaneet mutteivät himmentäneet Jounan kutsumusta.

 

– Näyttää siltä, että seurakunnissa arvostetaan todella paljon työkokemusta, jota minulla ei palkallisesta seurakuntatyöstä vielä ole. Toivon, että myös vuosien vapaaehtoistyö ja vastuun kantaminen erilaisissa tehtävissä otettaisiin enemmän huomioon, Jouna pohtii.

 

Hän kertoo monenlaisista kokemuksistaan haastattelutilanteissa, jotka kaikki ovat olleet hänen mielestään asiallisia. Välillä paikalla on ollut vain vanhimmisto sekä pastori, mikäli sellainen on seurakunnalla ollut. Välillä mukana on ollut myös johtoryhmä tai muuta vastuuväkeä riippuen siitäkin, onko seurakunta yhdistyspohjainen vai kuuluuko se kirkkokuntaan. Jossakin haastattelussa kyseltiin Jounan oman rukouselämän laatua ja jossakin testattiin hänen mielipidettään joihinkin seurakunnassa mahdollisesti vastaan tuleviin ongelmatilanteisiin. 

Yhteen haastatteluun pyydettiin mukaan puolisokin. Maija Nousiaisella on kokemusta lapsi- ja nuorisotyöstä. Maijan tarkoitus on äitiysloman jälkeen jatkaa kesken jääneitä sairaanhoitajaopintojaan. 

 

 

Pastoriksi oikealla ajalla 

Jouna Nousiainen jatkaa yhä opiskelua IK-opistossa, josta hän kertoo saaneensa paljon työkaluja Raamatun tutkimiseen, sen opettamiseen ja omaan hengelliseen elämäänsä. Hänen on tarkoitus saada Master of Arts -tutkintonsa päätökseen joulukuussa.

 

– Haen ehkä seuraavan kerran töitä vasta syksyllä, jotta saan nyt opiskella rauhassa. Perhe-elämäkin vauvan kanssa ottaa aikaa. Hankin kuitenkin koko ajan lisää kokemusta vapaaehtoistyön kautta Keuruun helluntaiseurakunnassa.

 

25-vuotias mies on kiitollinen kokemuksistaan IK-opistolla ja vapaaehtoisessa seurakuntatyössä taitavien pastoreiden ohjauksessa. Hän ymmärtää yhteisöllisen opiskelijaelämän kasvattaneen häntä ihmisenä ja opettaneen ymmärtämään erilaisia luonnetyyppejä niin opettajissa kuin oppilaissa. Hän sai kokemusta tiimityöstä ja johtamisesta myös toimiessaan Follow-kurssin aktiossa ohjaajana.

 

– Uskova tätini kertoi, että on rukoillut vuosikaudet puolestani, jotta minusta tulisi kerran Jumalan valtakunnan työntekijä. Uskon että näin tapahtuu sitten, kun Jumala näkee sen hyväksi. 

 

 

Kirsi-Klaudia Kangas
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita