Merkkipäiviä: Lähetysjohtaja Juhani Huotari 60 vuotta

Marttyyrien Ääni -järjestön lähetysjohtaja Juhani Huotari on kristillisestä mediassa tuttu kasvo ja ääni. Uskonnonvapausloukkauksista ei saa vaieta. %u2013 Meidän uskovien tulee pyrkiä vaikuttamaan yhteiskuntaan niin, että johtajamme voivat tehdä ratkaisuja, jotka ovat kansallemme parhaaksi. Kuva: Eero Ketola
Marttyyrien Ääni -järjestön lähetysjohtaja Juhani Huotari on kristillisestä mediassa tuttu kasvo ja ääni. Uskonnonvapausloukkauksista ei saa vaieta. %u2013 Meidän uskovien tulee pyrkiä vaikuttamaan yhteiskuntaan niin, että johtajamme voivat tehdä ratkaisuja, jotka ovat kansallemme parhaaksi. Kuva: Eero Ketola
Maailmassa arvioidaan olevan yli 250 miljoonaa eri tavoin vainottua kristittyä. Viime vuoden aikana kiinnostus näitä ihmisiä kohtaan kasvoi voimakkaasti, kertoo Marttyyrien Ääni -järjestön lähetysjohtaja Juhani Huotari.

Mielenkiinnon kasvun taustalla olivat Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden rajusti kasvanut määrä sekä Länsi-Euroopassa tehdyt terrori-iskut.

– Nämä ilmiöt herättivät ihmisissä halun saada kristillistä näkökulmaa uutistapahtumiin, Juhani Huotari toteaa.

Marttyyrien Ääni on yksi kolmesta vainottujen kristittyjen tukemiseen ja heidän asiansa esillä pitämiseen erikoistuneesta suomalaisjärjestöstä. Viime viikkoina Huotari työtovereineen on  välittänyt tukea muun muassa pääsiäisenä Pakistanin Lahoressa tehdyn, kristittyihin kohdistuneen itsemurhaiskun uhreille ja menehtyneiden omaisille.

– Iskussa kuoli yli 70 ihmistä ja lähes 350 haavoittui. Suurin osa uhreista on köyhistä perheistä. Heillä ei ole varaa sairaanhoitoon eikä edes hautajaisiin. Tuemme heitä tässä murheellisessa tilanteessa, lähetysjohtaja sanoo.

Isän mukana seurakuntatyöhön

Juhani Huotari syntyi Helsingissä 27. huhtikuuta 1956. Perheessä varttui kolme poikaa. Vanhemmat Raili ja Aulis Huotari olivat kokosydämisiä kristittyjä. Juhani tuli uskoon yhdeksänvuotiaana, ja kasteella hän kävi neljä vuotta myöhemmin. Vuotta aikaisemmin hänen isänsä aloitti pastorin työn Tikkurilan helluntaiseurakunnassa.

– Isä antoi innostuksen Jumalan valtakunnan työhön. Hän otti minut, teini-ikäisen pojan, mukaan seurakunnan toimintaan ja antoi huomattavasti vastuuta.

Isän sydämellä oli Lappi ja siellä alueet, joissa ei ollut vapaiden suuntien toimintaa. Matkat isän kanssa olivat mielenkiintoisia, ja ne antoivat Juhani-pojalle runsaasti arvokkaita kokemuksia.

Vuonna 1973 Juhani Huotari valmistui markkinointialalle. Työtä oli tarjolla, mutta Jumalan kutsu oli voimakas.

– Isä oli silloin pastorina Karkkilassa, ja seurakunta siunasi minut evankelistaksi.

Huotari liittyi monen muiden nuorten kanssa tunnustustenväliseen Lähetysnuoret-toimintaan, josta myöhemmin syntyi Missionuoret-järjestö. Nuorukainen oli evankelioimisryhmien vetäjänä eri puolella Suomea.

Vuonna 1975 Posion helluntaiseurakunta kutsui Huotarin ja Vesa Jääskeläisen työyhteyteensä. Koko Lappi tuli samalla työalueeksi.

Virkkuutuotoilla lähetyskentälle

Enontekiön Karesuvannossa Huotari tutustui evankelioimismatkalla evankelista Eeva Haavistoon. Vuoden 1977 syksyllä vietettiin häitä. Pariskunta muutti Sallaan.

Pari vuotta myöhemmin alkoi työ Rautalammen helluntaiseurakunnan pastorina. Sitten Savon seurakunnat tekivät päätöksen lähetyskutsun saaneen perheen lähettämisestä Boliviaan.

– Lensimme Boliviaan ”patalapuilla”. Rautalammin lähetys piirivirkkasi patalappuja, ja Uuno Mäkinen myi niitä ovelta ovelle eri puolilla Suomea. Myyntituloilla ostettiin lentoliput koko perheelle, Huotari kertoo.

Boliviassa perhe eli vuodet 1984–1994.

– Boliviassa oli hyvä tehdä työtä. Seurakunnat olivat aktiivisia ja motivoituneita ja yhteistyö Pohjoismaista tulleiden lähettien kanssa saumatonta.

Taivaallinen sydänoperaatio

Vuonna 1994 Huotarit palasivat Suomeen vanhimman lapsen, Mirjamin, sairastuttua. Jumala kosketti tytärtä armossaan ja paransi hänet.

Suomessa Juhani Huotari toimi jälleen seurakuntapastorina, minkä jälkeen hänet kutsuttiin Marttyyrien Äänen, silloisen Stefanus-Lähetyksen, työhön vuonna 1997.

Uusi jakso Boliviassa koitti vuosina 2003–2007.

– Kymmenessä vuodessa maa oli muuttunut. Elintaso oli noussut, ja seurakunnat olivat kehittyneet. Koulutimme kansallisia lähettejä, jotka lähtivät muslimimaihin ja Japaniin, Juhani Huotari kertoo.

Alkuvuodesta 2004 hän itse sairastui vakavasti. Hänet lähetettiin kiireesti kotimaahan sydänsiirtopotilaana.

– Puolestani rukoiltiin eri puolilla maailmaa, ja Jumala teki ihmeen. Lääkäri sanoi: ”Ei voi olla totta, monitorissa näkyy uusi sydän!” Jumalan parantava kosketus oli selvä, ja pääsin palaamaan Boliviaan. Boliviassakin lääkärit ihmettelivät parantumistani.

Boliviasta tulon jälkeen jatkui työ Stefanus-Lähetyksessä.

Unelmana herätys

Suomen Marttyyrien Ääni on ennen kaikkea keskittynyt Lähi-idän ja Etelä-Aasian kristittyjen auttamiseen. Työtä tehdään muun muassa Irakin kurdialueella, jonka pakolaisleireillä on Syyrian sotaa ja Irakin pääkaupunkiseudulta paenneita kristittyjä. Myös Intia ja Pakistan ovat olleet pitkään järjestön työkohteina.

Lisäksi järjestö tekee merkittävää työtä Kolumbiassa, jossa autetaan sisällissodan johdosta vainon kohteeksi joutuneita etnisiä ryhmiä.

Juhani Huotari toimii myös Suomen Evankelisen Allianssin alaisen Kristittyjen ihmisoikeusryhmän (KRIO) puheenjohtajana.

– Meidän uskovien tulee vaikuttaa yhteiskuntaan niin, että voidaan tehdä ratkaisuja, jotka ovat kansallemme parhaaksi. Kansamme tarvitsee terveen kristillisen herätyksen, ja  evankeliumin tulee koskettaa koko yhteiskuntaa. Raamatun sanoin: ”Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.”


Eero Ketola




Kuka

Juhani Huotari
» Marttyyrien Ääni -järjestön lähetysjohtaja ja Suomen Evankelisen Allianssin alaisen Kristittyjen ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja
» vuodesta 1973 lähtien helluntaiseurakuntien evankelistana, koulutyöntekijänä, pastorina ja lähetystyöntekijänä
» puoliso Eeva Huotari, 6 lasta ja 8 lastenlasta
» Salon helluntaiseurakunnan jäsen



Mikä

Marttyyrien Ääni
» tunnustuskuntiin sitoutumaton lähetys- ja ihmisoikeusjärjestö, rekisteröity Suomessa 1973
» toimi aiemmin nimellä Stefanus-Lähetys
» osa kansainvälistä Marttyyrien Ääni -verkostoa
» www.marttyyrienaani.fi


10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja