Lue 9 ideaa - Lähetystyö on kristittyjen yhteinen tehtävä, mutta voisiko se olla myös perheen yhteinen juttu?
Hanna Järvinen
Jokainen meistä on kutsuttu viemään evankeliumia eteenpäin ja tekemään opetuslapsia Jeesuksen antaman lähetyskäskyn mukaan.1 Miten lähetyskäskyä voisi toteuttaa yhdessä perheenä? Voisiko se auttaa perhettä kasvamaan uskossa, jakamaan omastaan, kertomaan uskosta muille ja lisäämään myötätuntoa niitä kohtaan, joilla ei mene niin hyvin kuin itsellä?
Vahvistakaa lapsenkaltaisuutta
Raamattu kehottaa meitä tulemaan lasten kaltaisiksi.2 Lapset osoittavat usein intoa missionaalisia arvoja kohtaan: he ovat valmiita uhrautuvaan anteliaisuuteen, vieraanvaraisuuteen ja herkkyyteen Jumalan johdatukselle omassa elämässään.
Vanhempina ja kasvattajina saamme vahvistaa näitä ominaisuuksia lapsissa ja itsessämmekin sekä oppia yhdessä Jeesuksen antamasta missiosta.
Tehkää matka maailman ympäri
Aloittakaa Jeesuksen antaman tehtävän toteuttaminen tutustumalla maailmaan, jossa elämme. Useat lapset ovat kiinnostuneita siitä, millaista muualla maailmassa on, mitä eläimiä eri maissa on, minkä näköisiä ihmisiä niissä asuu ja mitä ruokaa missäkin syödään.
Tarinoiden kautta lähetyskenttä tulee lähelle.
Samalla voitte miettiä, millaisissa oloissa lapset ja perheet muualla maailmassa asuvat, onko heillä samat mahdollisuudet esimerkiksi koulunkäyntiin kuin meillä ja pääsevätkö he seurakunnan kerhoihin ja pyhäkouluun. Tietoa eri maista löytyy netistä, kirjastosta, elokuvista tai vaikka kutsumalla kotiin muissa maissa asuneita.
Jutelkaa lähetystehtävästä
Tutkikaa yhdessä, mihin Raamattu meitä kehottaa. Meidän tulee rakastaa toisiamme, pitää huolta köyhistä, auttaa toisiamme, kertoa ihmisille Jeesuksesta ja antaa omastamme. Miettikää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Tunnetteko ihmisiä, jotka ovat avun tarpeessa?
Tutustukaa eri lähetysjärjestöjen ja seurakuntien kautta tehtävään työhön ja siihen, missä päin maailmaa ihmisiä autetaan ja kerrotaan evankeliumia. Voisiko lähetyskäskyä toteuttaa myös Suomessa? Entä koskeeko Jeesuksen käsky myös lapsia?
Jakakaa oman elämänne tarinoita
Lähetystyössä vaaditaan rohkeutta, heittäytymistä ja luottamusta Jumalan huolenpitoon. Vanhemmat, kertokaa lapsillenne, kuinka Jumalan johdatus on näkynyt omassa elämässänne! Lapsen usko vahvistuu, kun hän kuulee ja näkee, miten Jumala on toiminut ja toimii oman perheen keskellä.
Kannattaa säännöllisesti varata aikaa keskustelulle, jossa jokainen voi kertoa päivästään ja kokemastaan johdatuksesta. Samalla on hyvä kiittää Jumalan huolenpidosta.
Tutustukaa lähetteihin
On tärkeää, että lapset ymmärtävät myös lähettäjän tehtävän. Tutustukaa seurakuntanne lähettien tekemään työhön. Voitte perheenä olla rohkaisemassa heitä lähettämällä pienen paketin, kortin tai sähköpostitervehdyksen.
Erilaisten lähetystarinoiden kautta lähetyskenttä tulee lähelle, ja saatte perheenä ihmetellä Jumalan johdatusta eri ihmisten elämässä. Yhteisenä iltasatuna voi lukea vaikkapa Hudson Taylorin tai Jim Elliotin seikkailuista lähetyskentillä – suomalaisia lähetyskirjoja unohtamatta.
Rukoilkaa yhdessä
Esirukouksessa on valtava voima. Perheenä voitte muistaa säännöllisesti lähettejä ja heidän lapsiaan rukouksin. On myös paljon maita, joissa evankeliumia ei saa julistaa, mutta rukouksen kautta ovia aukeaa.
Voisiko teillä olla yhteisenä rukousaiheena jokin saavuttamaton kansanryhmä tai suljettu maa? Etsikää tietoa tästä kansasta tai maasta. Tämän maan voi merkitä karttaan näkyvälle paikalle. On hyvä muistuttaa lapsia, että Jumala kuulee jokaisen rukouksen ja toimii omalla tavallaan ja ajallaan, vaikka me emme sitä aina näekään.
Aloittakaa läheltä
Lasta saattaa huolettaa se, että pitäisi muuttaa pois Suomesta, jotta voisi olla Jumalan käytössä. On tärkeää painottaa, että lähetystyötä voi tehdä myös Suomesta ja kotoa käsin.
Miettikää yhdessä, kenelle voisitte kertoa evankeliumin, ketä voisitte auttaa tai miten voisitte jakaa omastanne. Myös useita saavuttamattomien kansojen ihmisiä saattaa asua naapurissanne. Lähetystyötä voidaan tehdä ihan lähellä.
Etsikää oma projekti
Anteliaisuus on raamatullinen hyve, johon lapset kannattaa opettaa pienestä pitäen. Valitkaa yhdessä jokin konkreettinen kohde, johon perheenä lahjoitatte varoistanne – vaikkapa kummilapsen koulunkäyntiin köyhässä maassa.
Suomesta tehdään paljon erilaisia matkoja ja aktioita lähetyskentille. Voisiko perheen yhteinen lomamatka ollakin lähetysmatka, jolla saatte palvella yhdessä?
Ottakaa vahvuutenne käyttöön
Kaikkia Jumalan meille antamia lahjoja ja vahvuuksia voidaan käyttää lähetyskäskyn toteuttamisessa. Tunnistatteko omat ja perheenjäsentenne vahvuudet? Niitä teidän kannattaa pohtia yhdessä ja samalla rohkaista toisianne.
Perheellänne on varmasti myös jokin yhteinen vahvuus, jota voitte käyttää muiden ihmisten auttamiseen, Jumalan rakkauden välittämiseen ja evankeliumin kertomiseen. Ehkäpä te olette rohkeita tutustumaan uusiin ihmisiin tai matkustamaan vieraaseen maahan? Tai olette vieraanvaraisia ja kutsutte naapurin maahanmuuttajaperheen luoksenne syömään? Vai onko teidän perheenne kekseliäs löytämään uuden tavan kerätä varoja seurakunnan lähetystyöhön? On rohkaisevaa nähdä, kuinka Jumala voi pienten tekojemme kautta tehdä suuria ympäri maailmaa!
Kirjoittaja on Fidan lapsi- ja perhetyön koordinaattori.
ArviotCraig Groeschel: Johda kuin sillä olisi merkitystä – seitsemän johtamisen periaatetta kestävää seurakuntaa varten. Aikamedia, 2024. Suom. Mirkka Jantunen. Nid. 280 sivua.
ArviotSami Günther ja Mikko Sivonen (toim.): Jumalan armon kirkkauden ylistykseksi. Johdatus reformoituun pelastusoppiin. Agricola teologinen instituutti. Sid. 458 s.
ArviotJesus Revolution Kingdom Story Company ja Lionsgate, Yhdysvallat 2023. Ohjaus Jon Erwin ja Brent McCorkle. Pääosissa Joel Corteney, Jonathan Roumie ja Kelsey Grammer. Käsikirjoitus Jon Gu...
ArviotKaren Kingsbury: Iltarusko. Englanninkielinen alkuperäisteos Sunset (Sunrise Series #4; USA 2008). Suom. Leila Uosukainen. Aikamedia 2023. Sid. 348 s.
ArviotElina Salminen: Suurempiin käsiin. Kesken, 2022. Sid. 28 s. Maailman turvallisin paikka on siellä, missä elämä on laskettu suurempiin käsiin. Keskeneräisestä elämästä kirjoittava...
ArviotDan Johnstone Hillsong: A Megachuch Exposed (2022) Discovery+ Tämän vuoden maaliskuussa suoratoistopalvelu Discovery+ julkaisi kolmiosaisen dokumenttisarjan suositusta...
ArviotBill Wilson: Elefantin kokoinen ongelma – Vaiettu vaikeus vai kohdattu totuus? Aikamedia 2021. Nid. 117 s. Maailman suurimmaksi pyhäkouluksi kutsutun Metro World Childin perustaja...
ArviotJP ja murtovaras. Ohjaaja Jani Korhonen, käsikirjoittaja Tytti Salo, tuottaja Samuel Grönholm. Black Lion Pictures 2021. Karkkipaperin rapina ja jännittynyt odotus täyttävät elokuvate...
ArviotJuhani Aitomaa: Trump-profetiat – karismaattinen valtateologia ja Donald J. Trump. Näkökulmajulkaisut 2018. Nid. 51. s. Juhani Aitomaan pieni kirjanen kolmen vuoden takaa on yhä ajank...
ArviotAnne Graham Lotz: Jeesus minussa – Pyhän Hengen kokeminen pysyvänä kumppanina. 2.painos. Kuva ja Sana 2021. Nid. 287 s. Joku kristitty ei ehkä koskaan ole kuullut nyt jo edesmenneestä maailmank...
ArviotFreidiba Boodos: Tahdotko taivaaseen. 1978/2020; Leila ja Miranda: Tu sal mo dziviba. 1988/2020; Romanos, Kuninkaan sukulaiset. 1983/2020. Prisma/Elämä ja Valo ry.
ArviotMaarit Eronen: Kutsuna kuuliaisuus. Tavallisen naisen epätavallinen elämä. Aikamedia 2021. Nid. 395 s. ”Uskoontuloani voisi verrata lämpömittarin elohopeaan. Jos nolla oli se kohta, jossa siirr...
ArviotJohn F. Walvoord, William Crockett, Zachary J. Hayes, Clark H. Pinnock: Four Views on Hell. Zondervan, 1996. Nid. 190. Four Views On Hell -kirjassa neljä raamatuntutkijaa tuo esiin vuoroll...
ArviotAvi Snyder: Juutalaiset eivät usko Jeesukseen ja muita väärinkäsityksiä. Perussanoma 2020. Nid. 152 s. New Yorkissa syntynyt, vuonna 1977 uskoon tullut messiaaninen juutalainen Avi Snyder...
ArviotPsykologian emeritusprofessori ja kirjailija Markku Ojasen uutuusteoksessa pohditaan, mitä on hyvä elämä ja onnellisuus. Tällaiset kysymyksethän ovat sinänsä vanhoja ja tuttuja jo antiik...
ArviotSuomenkielisten kristillisten julkaisujen joukossa on ollut turhan pitkään tyhjiö Isä meidän -rukousta käsittelevien kirjojen kohdalla. Teologian maisteri Markku Tossavaisen uu...