Lähetystyöntekijä Sirkka-Liisa Romu 80 vuotta

Pitkäaikainen Japanin-lähetystyöntekijä Sirkka-Liisa Romu on nykyisin miehensä työpari Kanadan Torontossa.
Pitkäaikainen Japanin-lähetystyöntekijä Sirkka-Liisa Romu on nykyisin miehensä työpari Kanadan Torontossa.
Muun muassa Japanissa puolisonsa Jaakko Romun kanssa pitkään lähetystyössä uurastanut Sirkka-Liisa Romu on edelleen puolisonsa rinnalla innolla mukana hengellisessä työssä. Nykyisin he asuvat Kanadassa ja toimivat Toronton suomalaisen helluntaiseurakunnan työntekijöinä. Kahdeksankymmenen vuoden ikä ei tunnu pirteää härmäläistä lainkaan hidastavan.

Sirkka-Liisa (o.s. Rantala) syntyi Alahärmässä 1.1.1937. Ennen sodan syttymistä oli Pietarsaaresta tullut Sirkka-Liisan kotikylään sananjulistaja, joka oli nähnyt näyn, jonka mukaan tuli paloi Härmän lakeuksilla. Tuo tuli todella syttyi Rantalan kylässä.

Sirkka-Liisa kertoo, että hänen isänsä ja isän kaksi veljeä aviopuolisoineen, mummu ja täti tulivat silloin uskoon. Jatkosodassa Sirkka-Liisan isä ja kaksi isän veljeä kaatui surullisenkuuluisassa Ruskealan Särkisyrjän taistelussa.

Sirkka-Liisa tuli uskoon kymmenvuotiaana nuorisopäivillä Pietarsaaressa vuonna 1947. Syksyllä 1958 hän meni raamattukouluun Paimioon.

– Se oli viimeinen kurssi Paimiossa ennen koulutuksen siirtymistä Katinalaan. Paimiossa tapasin tulevan puolisoni Jaakko Romun. Seuraavana vuonna solmimme avioliiton.

Aluksi työtä parakkikirkossa

Sirkka-Liisa ja Jaakko kohtasivat Pohjanmaalla ensimmäiseltä työkaudeltaan Japanista kotimaan jaksolle tulleen Onni Aution.

– Hän kertoi lähetystilaisuuksissa innokkaasti Japanista ja siitä, kuinka sinne tarvitaan uusia lähettejä ja nopeasti. Hän oli vakuuttunut siitä, että meidän paikkamme olisi ehdottomasti Japanissa.

Kiertäessään Pohjanmaan seurakuntia Onni Autio rukoili Japaniin sataa uutta lähettiä. Seurakunnat innostuivat asiasta. Maakunnassa oli voimakas lähetysvire, ja monissa sydämissä paloi lähetystuli. Nuoren Romun perheenkin puolesta rukoiltiin voimakkaasti. Rukoukset kuultiin ja Seinäjoen työntekijäpäivillä maakunta päätti lähettää Romut Japaniin. Kannattajaseurakuntien määrä oli alkuvaiheessa täysi tusina.

Japanissa Romut olivat vuosina 1963–1977. Kioton kielikoulussa he ahkeroivat ensimmäiset kaksi vuotta, jonka ajan kuluessa Lauri Heimosen vaikutuksesta työkohteeksi tuli Jamashina, Kioton kupeessa. Alussa Tapani Kärnän aikana pystytetty parakkikirkko oli työn tukipisteenä, mutta Romujen toisella työkaudella Jamashinaan nousi uusi kirkkorakennus asuntotiloineen. Se palvelee seurakuntaa vieläkin.

Uudelleen Romut menivät lähetystyön Japaniin vuosiksi 1992–1995. He vaikuttivat Kiotossa yhdessä paikallisten pastoreiden kanssa. Sirkka-Liisa muistelee mielenkiintoista Kioton aikaa.

– Pyhä Henki täytti uusia uskovia, ja kaikissa tilaisuuksissa oli voimakas uskon ilmapiiri.

Palattuaan seitsemän vuoden työjakson jälkeen Kanadasta Romut matkustivat työhön juuri kommunismista vapautuneeseen Bulgariaan. Siellä he olivat vuosina 1990–1992.  Kotimaassa Sirkka-Liisa oli puolisonsa kanssa seurakuntatyössä Pietarsaaressa, Sodankylässä ja Ilmajoella yhteensä 12 vuotta kestäneen jakson. Nyt työ jatkuu Kanadassa, Toronton seurakunnassa.


Eero Ketola


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja