Lähetystyöntekijä Anneli Tuomi muutti taivaan kotiin

Anneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-luvulla Helsingissä. Sen jälkeen hän työskenteli joitakin lyhyitä jaksoja muutamissa työpaikoissa, kunnes siirtyi Porin kaupungin sairaalan palvelukseen vakituiseen työsuhteeseen.

Anneli tuli uskoon 28.7.1953 ja liittyi 17.10.1953 Porin helluntaiseurakuntaan, jonka jäsen hän oli kuolemaansa asti.

Hän lähti Englantiin opiskelemaan kieltä vuonna 1962. Lähetystyöhön Keniaan Annelin tie vei Satakunnan maakunnan lähetyskassan kannattamana vuonna 1968. Maakuntakassa-systeemistä Satakunnassa siirryttiin seurakuntien lähetysvastuuseen vuonna 1979, jolloin Merikarvian helluntaiseurakunta otti Annelin nimikkolähetikseen ja ryhtyi hänen työnantajakseen yhdessä Euran helluntaiseurakunnan kanssa.

Anneli asettui aluksi Kapedon lähetysasemalle, jonka Anna Kupiainen ja Marjaana Pohjapelto olivat perustaneet 1960-luvun lopulla. Anneli työskenteli vaikeissa olosuhteissa. Työhön sisältyi sairaanhoitoa lähetysaseman sairaalassa, evankeliumin julistusta, koulutoimintaa sekä safarityötä, joka käsitti evankeliumin julistuksen ja sairaiden hoidon. Koleraepidemian aikana tilanne oli melko vaikea. Useat sairastuneet menehtyivät nestehukkaan. Se oli Annelille fyysisesti ja henkisesti raskasta aikaa.

Myös heimosodat Pokot- ja Turkaana-heimojen välillä aiheuttivat monenlaisia ongelmia ja vaaratilanteita. Valtio toimitti paikalle armeijayksikön valvomaan ja rauhoittamaan osapuolia.

Annelilta kului toista työkautta polttavassa helteessä. Ruoka ja muut tarvikkeet piti hankkia Nakurusta asti, jonne matkaa kertyi lähes 200 kilometriä. Osa tiestä oli sellaisessa kunnossa, ettei sitä voinut kulkea ollenkaan sadeaikana jokien tulviessa.

Kapeddosta Anneli Tuomi siirtyi joksikin ajaksi Homa Bayhin, sieltä Chemeliin ja sitten Nyahuruun (aiemmin Thompsons Fall). Sieltä käsin hän ulotti työnsä muun muassa Samburu-heimon alueelle ja moniin muihin kohteisiin.

Anneli Tuomi oli armoitukseltaan evankelista, joka osallistui moniin muihinkin tehtäviin. Rosvojen hyökkäys eräänä yönä oli kova kokemus yksin asuvalle henkilölle, ja se jätti ikävät muistikuvat tapahtuneesta.

Anneli palasi lopullisesti Keniasta vuonna 1986, jonka jälkeen hän työskenteli Porin kaupungin sairaalassa aina eläkkeelle siirtymiseensä asti. Hän johti joitakin vuosia Porin helluntaiseurakunnan päiväpiiriä. Exodus-työ oli Annelille erittäin rakasta. Hän toteutti saamaansa kutsumusta julistajana ja monissa muissakin tehtävissä. Muistamme hänet vieraanvaraisena ja valoisana ystävänä ja työtoverina.

Sairastumisensa jälkeen Anneli vietti viimeiset vuotensa palvelukodissa. Häntä jäivät kaipaamaan sisarukset Erkki, Jaakko, Elise, Eira, Tuula ja Juhani perheineen sekä lukuisat ystävät ja työtoverit.

Annelin toivomuksesta suoritin hänelle viimeisen palveluksen 22.10.2016 Porin Käppärän isossa kappelissa. Muistotilaisuutta vietettiin Porin helluntaiseurakunnassa.


Mauri Kuokkanen
Lähetti ja työtoveri


40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa