Lähetystyö on yhteistyötä – "Lähetti tarvitsee rinnalleen työyhteisön, seurakunnan ja sopivat kumppanit"

Lähetystyön kannalta rahaakin tärkeämpää on yhteinen näky ja yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä, toteaa Telluksessa puhuva Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids. (Eero Antturi)
Lähetystyön kannalta rahaakin tärkeämpää on yhteinen näky ja yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä, toteaa Telluksessa puhuva Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids. (Eero Antturi)

Ilona Yrjölä

Lähetystyön ei pidä olla seurakunnan arjesta erillinen osa, vaan sen tulee olla kiinteä osa seurakunnan arkea, toteaa Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids ja jakaa muiston vuosien takaa:

– Muistan, kuinka aikanaan ulkomaalaisen puhujavieraan innoittamat seurakuntalaiset halusivat seurakunnan tukevan lastenkotityötä Afrikassa. Seurakunta oli tehnyt sitä jo vuosikymmenien ajan, mutta he eivät tienneet sitä.

Se, että Helsingin Saalemissa pidetään lähetystyötä aktiivisesti esillä, on ilahduttanut Stefania. Esimerkiksi kerran kuukaudessa vietetään lähetyssunnuntaita. Lähettien terveisille on aina varattu tilaa jäsenlehdestä. Seurakunnalla on oma lähetyspastori. Ja ennen kaikkea: seurakuntalaisten lähetysmatkoihin panostetaan ja lähetystyöstä kiinnostuneille on lähetysvalmennusta.

 

Ajatus siitä, että lähetystyö on osa Saalemin DNA:ta, ei liene täysin tuulesta temmattu. Varsinkaan jos huomioi seurakunnan lähetyshistorian, johon lukeutuu iso joukko lähettejä eri vuosikymmeniltä.

– Seurakunnan pitkäaikainen panostus lähetystyöhön auttaa ymmärtämään, että Jumalan valtakunta on paikallista seurakuntaa suurempi. Historiassa emme kuitenkaan voi elää. Tästä syystä esimerkiksi lähetysmatkoilla – joiden yhteydessä seurakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua lähetyskenttiimme ja siellä tehtävään työhön – on vaikutusta lähetystyön tulevaisuuteen, Stefan kertoo.

– On sitten kyse lähetyskentillä käyvistä tai heidän terveisiään kuulevista seurakuntalaisista, lähetysmatkojen myötä lähetystyö ja siellä työskentelevät lähetit tulevat yhä useammalle aiempaa tutummaksi. Kiinnostus lähetystyöhön kasvaa, samoin sitoutuminen lähetystyön tukemiseen. Esimerkiksi lähetystoimikuntaan on saatu uusia jäseniä lähetysmatkojen seurauksena.

 

Saalemissa lähetysmatkojen toivotaan auttavan niin lähetystyön sukupolvenvaihdoksessa kuin siinä, miten lähetystyötä tehdään tulevaisuudessa.

Useat lähetystyöntekijät ovat jääneet eläkkeelle samaan aikaan kun tapa toteuttaa lähetyskäskyä on murroksessa.

– Uskon siihen, että lähetystyötä tulee tehdä pitkäjänteisesti, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lähetystyötä tehtäisiin aina nuoruudesta eläkeikään. Esimerkiksi lapset aikuisiksi kasvattaneille vanhemmille on kertynyt paljon elämänkokemusta, josta on lähetystyössä hyötyä useiksi vuosiksi, muistuttaa Stefan Sigfrids.

 

Stefan Sigfridsin mukaan lähetystyötä ei voi maksaa pois.

– Rahaa tärkeämpää on yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä sekä yhteinen näky. Seurakuntien ei pidä olla sponsoreita, jos ei lähettienkään tule olla alihankkijoita, joille lähetystyö on ulkoistettu, seurakunnanjohtaja painottaa.

Hän tahtoo jakaa koronapandemian antaman tärkeän opetuksen: lähes kaikkien siirryttyä etäkouluihin ja -töihin alkoivat Saalemin työntekijät kokoontua etäyhteyden välityksellä niin, että säännöllisiin rukousaamuihin osallistuivat myös kentällä olevat lähetit.

Zoomin välityksellä pidettävät rukousaamut ovat jääneet pysyväksi käytännöksi. Lähetit koetaan aiempaa vahvemmin osaksi omaa työyhteisöä, ja myös lähetit ovat kokeneet olevansa aiempaa selkeämmin osa Saalemin henkilökuntaa.

 

Lähetystyö ei Stefanin mukaan ole vain lähettävän seurakunnan ja lähetin välistä kumppanuutta. Tarvitaan yhteistyötä, jotta voidaan huolehtia esimerkiksi kaikista tarvittavista rakenteista, joita liittyy esimerkiksi työsuhteita koskevaan lainsäädäntöön.

– Vastaavasti helluntailiike ei voi yksin kantaa vastuuta lähetystyöstä. Silloin lähetystyöstä tulisi turhan organisaatiomaista. Draivi ja into tulevat seurakunnasta. Erilaisia yhteistyöverkostoja tarvitaan myös kohdemaissa.

Stefan muistuttaa, että paikallisten kanssa työskentely ja heidän työnsä tukeminen on ehdottoman tärkeää, jotta lähetystyö voisi olla mahdollisimman hedelmällistä.

Tellus-konferenssin kaltaiset tapahtumat tarjoavat hänen mukaansa loistavan hetken pysähtyä lähetystyön äärelle ja päivittää lähetystyötä koskevaa yleiskuvaa. Toivon mukaan konferenssi innostaa myös niin, että useampi rohkenisi ajatella, että voisi itsekin olla mukana lähetystyössä.



Tellus kutsuu kaikkia mukaan

Tellus-lähetyskonferenssi pidetään tänä vuonna Helsingin Saalemissa 24.–26. maaliskuuta. Konferenssi jatkaa viimevuotista teemaa Tämän sukupolven aikana painottaen nyt sitä, miten tavoitteeseen päästään.

Konferenssin puhujina ovat muun muassa Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids, Saksan helluntailiikkeen ja Credo-

seurakuntaperheen johtaja Friedhelm Holthuis sekä marokkolainen medialähetystyöntekijä Imane. Lisäksi ohjelmassa on lukuisia sessioita, joissa on myös vuorovaikutteisia jaksoja.

Tapahtuma on kaikille maksuton, ja myös lapsille on ohjelmaa TellusKidsin muodossa lauantaipäivän aikana.

Koko konferenssin ohjelma löytyy osoitteesta




40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja